Yüksek Hızlı Tren (YHT)

Yht koltuk seçimimde ters ve düz koltuklar sıralanmış. Trenin gidiş yönüne göre düz koltukları nasıl seçebelirim?

Yht koltuk seçimimde ters ve düz koltuklar sıralanmış. Trenin gidiş yönüne göre düz koltukları nasıl seçebelirim?
IMG_0923.webp

Trenin yönü bu yöndeyse ekteki vagon örneğinde olduğu gibi yolcular düz seyahat ediyor.

Koltukları yönü diğer tarafa dönük ise yolcular ters ters seyahat ediyor.

TRENİN YÖNÜ kısmı ile ilgili noktayı işaretledim.

İyi yolculuklar şimdiden. 🙏🚆
[automerge]1773220239[/automerge]
IMG_0924.webp

Trenin yönü ele alındığında;

Bu noktada oturan yolcular, ters bir şekilde seyahat edecekler.

Konu sahibi
Acaba bu memnuniyet oranlarına 30 dakika rötarlı gelen YHT'ler ve 3 saat rötar yapan anahat trenlerinde yolculuk yapan yolculukların oranlarıda dahil edilmişmidir?
Herhalde o %10 küsurluk memnuniyetsizlik oranı da oradan kırılmıştır ama yine de az kırılmış gibi. Mesela geçen yıl birçok kez Ada Ekspresi ve YHT kullandım. Ada Ekspresi kullandığım zaman mutlaka gecikme yaşadım her seferinde hatta birinde 30-40dk civarı gecikmeli Gebze'ye varmıştı. YHT'ye ise geçen yıl 8 kez bindim bunların 3'ünde gecikme yaşamıştım ki 3 seferde aynı seferdi 20.40 gibi Söğütlüçeşme'den kalkıp Eskişehir'e giden seferdi ve Arifiye'ye 22.30'da varması gerekirken bu 3 kez bindiğimde de 22.45 gibi varmıştı İstanbul içindeki gecikmeler yüzünden.

Herhalde o %10 küsurluk memnuniyetsizlik oranı da oradan kırılmıştır ama yine de az kırılmış gibi. Mesela geçen yıl birçok kez Ada Ekspresi ve YHT kullandım. Ada Ekspresi kullandığım zaman mutlaka gecikme yaşadım her seferinde hatta birinde 30-40dk civarı gecikmeli Gebze'ye varmıştı. YHT'ye ise geçen yıl 8 kez bindim bunların 3'ünde gecikme yaşamıştım ki 3 seferde aynı seferdi 20.40 gibi Söğütlüçeşme'den kalkıp Eskişehir'e giden seferdi ve Arifiye'ye 22.30'da varması gerekirken bu 3 kez bindiğimde de 22.45 gibi varmıştı İstanbul içindeki gecikmeler yüzünden.
Malesef Kayseri 'de 2 yıl önce tam 3 saat beklemiştim.

Malesef Kayseri 'de 2 yıl önce tam 3 saat beklemiştim.

Maalesef ülke genelinde henüz tamamlanmayan sinyalizasyon sıkıntımız var hocam.

Bekleme süreniz anormal bir süre.
TCDD bu kadar bekleme yapmaz genelde.

Genelde; Max 1-1,5 saat bekletir..

Eğer trende bir sıkıntı var ise o ayrı…

Ki o bölgede yük trenleri ağırlıklı oluyor muhtemelen onun geçişini beklemiş olabilirsiniz.

Maalesef ülke genelinde henüz tamamlanmayan sinyalizasyon sıkıntımız var hocam.

Bekleme süreniz anormal bir süre.
TCDD bu kadar bekleme yapmaz genelde.

Genelde; Max 1-1,5 saat bekletir..

Eğer trende bir sıkıntı var ise o ayrı…

Ki o bölgede yük trenleri ağırlıklı oluyor muhtemelen onun geçişini beklemiş olabilirsiniz.

Emin misiniz? Bakanlığın paylaştığı verilere göre (2024) anahat tren seferlerinin (400 km+) yarısı en az 2 saat 5 dk (125 dk) ve üzeri tehirli olarak gerçekleştirilmiş. Bu tür şeyleri normalleştirmeyi bıraktığımız zaman ancak hizmet kalitesinin artmasına katkı sağlayabiliriz.

Kaynak

Emin misiniz? Bakanlığın paylaştığı verilere göre (2024) anahat tren seferlerinin (400 km+) yarısı en az 2 saat 5 dk (125 dk) ve üzeri tehirli olarak gerçekleştirilmiş. Bu tür şeyleri normalleştirmeyi bıraktığımız zaman ancak hizmet kalitesinin artmasına katkı sağlayabiliriz.

Kaynak

Şimdi öncelikle şunu belirteyim. Ben bu durumu normalleştirmiyorum elbette. Ama şuanki mevcut duruma bakıldığında normal geliyor.
SEBEBİ İSE:
YİNE DEFATLE VE DEFALARCA söylediğim üzere SİNYAL EKSİKLİĞİ.

Sinyal olmadan trende yok. Sinyal olmadan o treni hareket ettirseniz elbette o tren zamanında gelmez.

TCDD’nin sinyalizasyon problemini çözmesi gerekiyor, aksi takdirde bu tür gecikmeler yaşanacak + yaşanmaya devam edecek.

Hizmet kalitesini arttırmanın tek yolu ülke genelindeki mevcut demiryolu ağının sinyalli ve elektrikli hale getirilmesi gerekiyor.

Şimdi gecikmelere bakacak olursak en çok gecikmeyi yapan Anahat treni.

Yine bakanlığın verilerini esas alacak olursak trenlerin zamanında varış oranları şöyle;

Trenlerin zamanında varış oranlarını incelendiğinde;

- 1-400 km hizmet mesafesi olan yüksek hızlı trenlerde %92,

- 400 km üzeri hizmet mesafesi olan yüksek hızlı trenlerde %80,

- 1-400 km hizmet mesafesi olan anahat trenlerde %77,

- 400 km üzeri hizmet mesafesi olan anahat trenlerde %51,

(Anahat trenlerinin geçtiği noktalarda sinyalizasyon problemi mevcut olduğundan ötürü bu kadar düşük)

- 1-400 km hizmet mesafesi olan bölgesel trenlerde %91,

- 400 km üzeri hizmet mesafesi olan bölgesel trenlerde %93,

olarak kaydedilmiştir.

Şimdi öncelikle şunu belirteyim. Ben bu durumu normalleştirmiyorum elbette. Ama şuanki mevcut duruma bakıldığında normal geliyor.
SEBEBİ İSE:
YİNE DEFATLE VE DEFALARCA söylediğim üzere SİNYAL EKSİKLİĞİ.

Sinyal olmadan trende yok. Sinyal olmadan o treni hareket ettirseniz elbette o tren zamanında gelmez.

TCDD’nin sinyalizasyon problemini çözmesi gerekiyor, aksi takdirde bu tür gecikmeler yaşanacak + yaşanmaya devam edecek.

Hizmet kalitesini arttırmanın tek yolu ülke genelindeki mevcut demiryolu ağının sinyalli ve elektrikli hale getirilmesi gerekiyor.

Belirttiğiniz gibi en önemli sebeplerin başında sinyalizasyon eksikliği geliyorsa, o ki sorun bu kadar açık ise o zaman TCDD'nin de çözüm için bu kadar yavaş davranmaması gerekiyor. 2004-2024 verilerini karşılaştırdığımda anahat güzergâhlarındaki sinyalizasyon ve elektrifikasyon oranı sadece % 25 civarında artmış. 20 senede sadece % 25. Eğer bu hızda devam edilirse Yaklaşık 40 sene sonra ancak tamamı elektrikli ve sinyalli hale gelecek.

Yine bakanlığın verilerini esas alacak olursak trenlerin zamanında varış oranları şöyle;

Trenlerin zamanında varış oranlarını incelendiğinde;

- 1-400 km hizmet mesafesi olan yüksek hızlı trenlerde %92,

- 400 km üzeri hizmet mesafesi olan yüksek hızlı trenlerde %80,

- 1-400 km hizmet mesafesi olan anahat trenlerde %77,

- 400 km üzeri hizmet mesafesi olan anahat trenlerde %51,

(Anahat trenlerinin geçtiği noktalarda sinyalizasyon problemi mevcut olduğundan ötürü bu kadar düşük)

- 1-400 km hizmet mesafesi olan bölgesel trenlerde %91,

- 400 km üzeri hizmet mesafesi olan bölgesel trenlerde %93,

olarak kaydedilmiştir.

Bakanlık 0-400 km arasında 75 dk ve 400 km üzeri ise 125 dk altındaki gecikmeleri tehir olarak görmüyor. O yüzden "zamanında varış" olarak nitelendirmek doğru değil. Yani bakanlığa göre 400 km üzeri mesafede herhangi bir tren (YHT, anahat vs.) 2 saat gecikmiş de olsa "zamanında" varmış görünüyor.

Son düzenleme:
Belirttiğiniz gibi en önemli sebeplerin başında sinyalizasyon eksikliği geliyorsa, o ki sorun bu kadar açık ise o zaman TCDD'nin de çözüm için bu kadar yavaş davranmaması gerekiyor. 2004-2024 verilerini karşılaştırdığımda anahat güzergâhlarındaki sinyalizasyon ve elektrifikasyon oranı sadece % 25 civarında artmış. 20 senede sadece % 25. Eğer bu hızda devam edilirse Yaklaşık 40 sene sonra ancak tamamı elektrikli ve sinyalli hale gelecek.
Yol medeniyettir diye övünen bir bakanlıktan bahsediyoruz. Bütçenin çoğu KGM’ye gidiyor

Sakarya'daki Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasının yapımında yüzde 55 ilerleme sağlandı​

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) bünyesinde yapılan Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğünde yapımı devam eden hızlı tren fabrikasında çalışmaları hızla sürdürdüklerini belirten Uraloğlu, Türkiye'nin, Orta Doğu'nun en büyük raylı sistem üreticilerinden biri olan TÜRASAŞ öncülüğünde hızlı trenlerini üretebileceğini kaydetti.

Uraloğlu, artık hızlı trenlerin fabrikalarını inşa edebilen, teknolojisini geliştiren, üretim süreçlerini kendi mühendisliğiyle yöneten, tren setlerini üreten ve test eden bir Türkiye olduğunu vurguladı.

Yüzde 55 ilerleme sağlandı​

Fabrika çalışmalarındaki son duruma ilişkin bilgi veren Uraloğlu, şöyle devam etti:

"4,5 ayda, 18 bin metrekarelik devasa bir alanda devam eden hızlı tren fabrikamızın yapım çalışmalarında yüzde 55 ilerleme sağladık. Bu yıl içerisinde çalışmalarımızı tamamlayarak fabrikayı hizmete almayı ve ülkemizin hızlı trenlerini bu tesiste üretmeyi hedefliyoruz. Fabrikanın tamamlanmasıyla, 225 kilometre hıza sahip Türkiye'nin ilk hızlı treni başta olmak üzere raylı sistemler alanındaki nice yerli ve milli hızlı tren bu tesiste hayat bulacak. Yüksek hızlı tren setlerimizin üretim, montaj ve test süreçleri tek çatı altında gerçekleştirilecek. Türkiye'nin yerli ve milli tren üretim kapasitesine önemli katkı sağlayacak."

Uraloğlu, fabrikanın, hızlı tren üretiminde ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneşten alacağına işaret ederek, "Kurulacak güneş enerji sistemi sayesinde hem sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturacağız hem de karbon ayak izimizi azaltacağız. Raylı sistemlerde yerliliği artırırken çevreye duyarlı bir üretim anlayışını da esas alacağız. Tesisimizin devreye girmesiyle birlikte ülkemizin ihtiyaç duyduğu hızlı tren setlerini kendi imkanlarımızla üreteceğiz." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı

Geri
Üst Alt