Benim de olmadı arkadaşım, yani sevgili anlamında, hiçbiri ile de ciddi manada olması için konuşmadım, gerek yok, en az 10 tane fotoğrafına bakıp güzel değil diye yani elektrik alamadım diye reddetmişimdir. fotodan bir geçseler evlilik için görüşecem, hani fotoğrafına bakıp geri çevirme, konuşmasından tavırlarından etkilenirsin felan diyorlar da koca bir yalan, ben aynı yastığa baş koymayı içimin almayacağı kızın niye konuşmasından tavırlarından etkileneyim kiŞu yaşıma kadar hiç kız arkadaşım olmadı.
Hem sevgili anlamında hem de arkadaş anlamında olmadı. Sebebi de benden kaynaklı.Benim de olmadı arkadaşım, yani sevgili anlamında, hiçbiri ile de ciddi manada olması için konuşmadım, gerek yok, en az 10 tane fotoğrafına bakıp güzel değil diye yani elektrik alamadım diye reddetmişimdir. fotodan bir geçseler evlilik için görüşecem, hani fotoğrafına bakıp geri çevirme, konuşmasından tavırlarından etkilenirsin felan diyorlar da koca bir yalan, ben aynı yastığa baş koymayı içimin almayacağı kızın niye konuşmasından tavırlarından etkileneyim ki![]()
yani hocam, iş yerinde yanında oturan kızla mecburen konuşuyorsun bir mesafe kat ediyorsun iş arkadaşı mecburen oluyorsun bundan kaçmak biraz zordur inşallah senin de olur arkadaşınHem sevgili anlamında hem de arkadaş anlamında olmadı. Sebebi de benden kaynaklı.
Biz seküler Türklerin bağlı olduğu en yüksek değer hümanizmdir. Buradaki hümanizmden kasıt hayata insan merkezli bir bakış açısı ile yaklaşmaktır. İnsanları inançlar gibi şahsi olması gereken bir konu için ayırt etme gafletine düşmeyiz. Din adamı sınıfı gibi bir Orta Çağ kurumunun hayatımıza, ülkemizin geleceğine burnunu sokmasını her durumda eleştirir ve karşısında dururuz.Dediğim gibi biz yukarıya yaratana bağlıyız, onun bize buyurduğu gibi yaşamak ile mükellefiz, sahte inkar ideolojileri ancak rahmani harekat ile çatışır ve biz de mücadele ederiz bunlarla ve bu suretle de dünyada inanan insanlara bir tarih bir hayat hikayesi olur, ayrıca bu suretle ahirette şehitlik yolu ile makamlar kakazanılır.
işte o özgür tercih dediğin şey insanın ruhunda tabiatında var, değişmez bir durumdur, bize göre iman insanın içinde ya vardır ya yoktur. çatışma yaratanın sünnetinde vardır.Çatışmanın doğada bulunması, onun ilahi özün parçası olduğu anlamına gelmez. Ben iman ve inkârı insanın özgür tercihi olarak görüyorum
Hocam bahsettiği şey bu değil. Bunlar doğayı felan bilmez. Zaten doğada iman ya da inkar diye bir şey yoktur. Bunlar dinlerin uydurduğu dogmalar.Çatışmanın doğada bulunması, onun ilahi özün parçası olduğu anlamına gelmez. Ben iman ve inkârı insanın özgür tercihi olarak görüyorum
Yaratan Allah inananı da inanmayanı da . evet kendi iradesi ile tercih yapar ama Allah yaratandır ve onun ne olup olmadığını detaylıca zaten en başta bilmektedir.İnsanın kendi iradesiyle verdiği/inandığı bir kararı yaratıcıya bağlamak ne kadar doğrudur bilemedim
Şunu anlıyorum: Allah hem inananı hem inanmayanı yaratır ve kimin neyi seçeceğini baştan bilir diyorsun. Ancak burada felsefi bir problem var.Yaratan Allah inananı da inanmayanı da . evet kendi iradesi ile tercih yapar ama Allah yaratandır ve onun ne olup olmadığını detaylıca zaten en başta bilmektedir.
madem evren sonsuz diyorsunuz, peki size göre soruyorum şimdi sana, atomda bilinç var mıdıır peki, buna inanır mısıın, yoksa kesinlikle hiçbir bilinci farkındalığı kabul etmiyor musun, işte bir bilinç kabul ediyorsan atomda olsa bu inanmaktır eğer kabul etmiyorsan bu da inkar etmektir. insan doğadır ve insanlık kendini bildi bileli inanan inanmayan savaşı yaşamıştır nasıl doğada olmadığını söylersin sen.Hocam bahsettiği şey bu değil. Bunlar doğayı felan bilmez. Zaten doğada iman ya da inkar diye bir şey yoktur. Bunlar dinlerin uydurduğu dogmalar.
doğada değiliz çünkü toplumsal sözleşme sonucunda devlet oluştu ve insanlık doğa durumundan çıktımadem evren sonsuz diyorsunuz, peki size göre soruyorum şimdi sana, atomda bilinç var mıdıır peki, buna inanır mısıın, yoksa kesinlikle hiçbir bilinci farkındalığı kabul etmiyor musun, işte bir bilinç kabul ediyorsan atomda olsa bu inanmaktır eğer kabul etmiyorsan bu da inkar etmektir. insan doğadır ve insanlık kendini bildi bileli inanan inanmayan savaşı yaşamıştır nasıl doğada olmadığını söylersin sen.
Esasen geleneksel dini anlayışlara göre insan iradesi diye bir şey de yoktur. Ortada sonsuz güçlü, mutlak hakim bir tanrı varsa doğal olarak insan iradesi de kalmıyor. Mesela islamdaki cebriye ekolüne göre bu böyledir, modernistler de özgür irade olmadan sınav mantığının çökeceğini gördükleri için insan iradesini ön plana çıkarırlar. Bizim ehli sünnetçilerde ikisinin karması olarak külli-cüzi irade ayrımına gitmiştir ama bu oldukça anlamsız aslında, sonsuz güç karşında cüzi bir irade de anlamsız.İnsanın kendi iradesiyle verdiği/inandığı bir kararı yaratıcıya bağlamak ne kadar doğrudur bilemedim
iman etmiş bir nesilden inanmayan, inanmayan bir nesilden de inanan bir nesil gelebilir ama Allah ın sünneti gereği toplumlar genel itibariyle inanan ve inanmayan şeklinde ayrılır bu fark keskindir yani sizin dediğiniz gibi genelikle müslüman coğrafyada doğan müslüman hristiyan coğrafya da doğan hristiyan oluyor ve geçişler çok az bu da yaratanın sünneti, aslında orta doğu da yaşayanlara müslüman ruhlar katılır hristiyan ya da inkar coğrafyalarda yaşayanlara da inkar hristiyan ruhlar katılır , yani kültür değil bizi hristiyan ya da müslüman yapan, dünyaya gelirken yapılan ilahi taksimattır.Şunu anlıyorum: Allah hem inananı hem inanmayanı yaratır ve kimin neyi seçeceğini baştan bilir diyorsun. Ancak burada felsefi bir problem var.
Eğer bir varlık hem beni yaratıyor hem de daha en başta nasıl bir tercih yapacağımı kesin olarak biliyorsa, o zaman benim gerçekten özgür olup olmadığım tartışmalı hale geliyor.
Eğer Tanrı hem kişiyi yaratıyor, hem karakterini, zekâsını, doğduğu kültürü belirliyor, hem de sonucunu baştan kesin olarak biliyorsa; o zaman inanç veya inkârın sorumluluğunu tamamen bireye yüklemek mantıksal bir çelişki gibi görünüyor.
Ayrıca farklı coğrafyalarda doğan insanların büyük oranda o toplumun inancını benimsemesi de bunu düşündürüyor. Eğer her şey özgür tercihle oluyorsa, neden doğum yeri inanç üzerinde bu kadar belirleyici?
Türkiyedeki Müslümanlar Asya'da doğmuş olsaydı yine bu kadar olur muydu? veya Avrupadaki Hristiyanlar Orta Doğu'da doğsa hristiyan olurlar mıydı
Nereden baksan saman adam safsatası ile dolu bir yazı.madem evren sonsuz diyorsunuz, peki size göre soruyorum şimdi sana, atomda bilinç var mıdıır peki, buna inanır mısıın, yoksa kesinlikle hiçbir bilinci farkındalığı kabul etmiyor musun, işte bir bilinç kabul ediyorsan atomda olsa bu inanmaktır eğer kabul etmiyorsan bu da inkar etmektir. insan doğadır ve insanlık kendini bildi bileli inanan inanmayan savaşı yaşamıştır nasıl doğada olmadığını söylersin sen.
kader konusunda kuran teslimiyeti tasvip etmiyor ki? insanın çabalamasını savunuyor aksine. kurana göre insan kaderini değiştirebilir.iman etmiş bir nesilden inanmayan, inanmayan bir nesilden de inanan bir nesil gelebilir ama Allah ın sünneti gereği toplumlar genel itibariyle inanan ve inanmayan şeklinde ayrılır bu fark keskindir yani sizin dediğiniz gibi genelikle müslüman coğrafyada doğan müslüman hristiyan coğrafya da doğan hristiyan oluyor ve geçişler çok az bu da yaratanın sünneti, aslında orta doğu da yaşayanlara müslüman ruhlar katılır hristiyan ya da inkar coğrafyalarda yaşayanlara da inkar hristiyan ruhlar katılır , yani kültür değil bizi hristiyan ya da müslüman yapan, dünyaya gelirken yapılan ilahi taksimattır.
evet Allah her şeyi biliyor ama sana tercihini yaparken hiçimse baskı yapmadı, senin aklından üstün bir üst akıl bilinç düşün. Alın yazısı islam inancında vardır. biz inanırız peygamber sahabeleri bir gün kader hakkında tartırşırken görmüş ve onlara kızmıştır, kadar konusunda müslümanlar teslimiyet göstermek noktasında mutabıktır. biz teslimiyet gösteririz sorgulamayız bu da imanın bir gereğidir, yoksa zaten biliyor vs felan dersen işin cılkı çıkıyor evet bilir çünkü o tüm evreni var edendir.
Eğer ilahi bir ruh taksimatı varsa, neden göç eden ailelerin çocukları birkaç kuşak içinde bulundukları toplumun inanç yapısına uyum sağlayabiliyor?bu fark keskindir yani sizin dediğiniz gibi genelikle müslüman coğrafyada doğan müslüman hristiyan coğrafya da doğan hristiyan oluyor ve geçişler çok az bu da yaratanın sünneti, aslında orta doğu da yaşayanlara müslüman ruhlar katılır hristiyan ya da inkar coğrafyalarda yaşayanlara da inkar hristiyan ruhlar katılır , yani kültür değil bizi hristiyan ya da müslüman yapan, dünyaya gelirken yapılan ilahi taksimattır.
bizi hristiyan yahut müslüman yapan kültürdür, buharinin buna dair bir hadisi vardır:iman etmiş bir nesilden inanmayan, inanmayan bir nesilden de inanan bir nesil gelebilir ama Allah ın sünneti gereği toplumlar genel itibariyle inanan ve inanmayan şeklinde ayrılır bu fark keskindir yani sizin dediğiniz gibi genelikle müslüman coğrafyada doğan müslüman hristiyan coğrafya da doğan hristiyan oluyor ve geçişler çok az bu da yaratanın sünneti, aslında orta doğu da yaşayanlara müslüman ruhlar katılır hristiyan ya da inkar coğrafyalarda yaşayanlara da inkar hristiyan ruhlar katılır , yani kültür değil bizi hristiyan ya da müslüman yapan, dünyaya gelirken yapılan ilahi taksimattır.
insanlar kendini bildi bileli din vardır ve savaşları da vardır, inanmak ve inanmamak hep vardı, sadece hayvan doğa demek değildir insan da doğadır. ayrıca o homa sapiens dediğin şey de yaratanın sünnetullahı gereğidir , zamanla toplumlar çıkmaya başladığında dinde tebliğ edilmeye başlamıştır, ilkel insanlar eğer din yoksa bir peygamber ulaşmadı ise akılları ile yaratanı bulmak zorunda idi bu işte bulup kabul etmek inançtır ve bulduğu halde reddeetmek küfürdür, mesela sizin aklınız yaratanı buluyor ama siz inkar ediyorsunuz bu küfürdür.Nereden baksan saman adam safsatası ile dolu bir yazı.
Evren sonsuz değil, belki evren üstü bir yapı varsa o sonsuz olabilir. Atomlarda ya da herhangi bir parçacıkta bilinç yok. Var olmak ya da bir şey yapmak için bilinç var olması gibi bir zorunluluk varmış gibi konuşuyorsunuz ama böyle bir şey yok.Evrene bakışınız yanlış. Ereksel yani amaçsal bakıyorsunuz ama evrenin kendinde hiçbir amacı yoktur.
Bilinç dediğimiz şey de öyle evren dışında ruhani bir şey değildir. Bilinç de evrenin yasalarına tabidir. Madde, enerji vs olmadan bilinç de olmaz. Bilinç de evrimsel süreç içinde avantaj sağlandığı için biz biyolojik canlılarda gelişmiş bir şey.
Doğa da hayvanlar birbiriyle din için savaşıyor mu? Ya da herhangi bir gezegen yörüngesini din için değiştiriyor mu? Herhangi bir yıldız din için mi füzyon tepkimesi gerçekleştiriyor? Siz doğadan kasıt sadece insanı mı anlıyorsunuz? İnsanı bile ele alsak doğru değil. 2 milyon yıllık homosapiens tarihinde din dediğin daha dünkü çocuktur. O da inanan inanmayan diye değil,kendi aralarındaki savaş.
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Wowturkey.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. WowTurkey.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler için [email protected] mail adresi üzerinden bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.