neye baslayacakBenimki kesin bilgi değil ama Haziran temmuza kadar en az 10 firma başlayacak
1 ay oncesinde 50 lik bulvarda en son 35-40 arasına alıcı olduğunu biliyorum. Ama ihaleden 48 bine satış olduktan sonra fiyatlarda bir artış oldu2-3 ay öncesine kadar sarı sitedeki ilanlarda fiyatlar anlaşılır bir seviyedeydi. Fiyatlar yakındı birbirine. Şimdi konut ve ticarilerde 15-17-20-25-30-40-50 ye kadar değişen fiyatlar var. Satmak için Hangi fiyatlar baz alınacak. Bu ilanlar gerçekçi mi? Bu konuda bilgili arkadaşlar aydınlatırsa seviniriz.
nasil ogrendiniz?Tam 1 ay önce 35'lik bulvarda 68 ortaklı parselde 26 binden, 25 ortaklı parselde 30 binden hisse satıldı diye biliyorum. Tek tapu olunca direkt 2 kat civarı şeklinde bir fiyat oluşmuş.
Yanlış anlaşılmasın benim de hissem var, fiyatların artması benim de işime geliyor.Üstelik 48 binden giden 1,75 emsal konut parseli,yani karışık proje imkanı da yok.
Bunun anlamı 2 emsal konut+ticari parselde tek tapu için 60 bin normal rakam olacak demektir.
Beytepe rakamlarına doğru gidiyoruz. Belki de sene sonunda Beytepe rakamlarını görebiliriz. Daha önce bunun için 2 yıl var diye düşünüyordum, şimdi daha iyimserim.
Bana bu fiyatların altında daha az hissedarlı bir yerden teklif gelmişti fiyatı fazla bulmuştum.Tam 1 ay önce 35'lik bulvarda 68 ortaklı parselde 26 binden, 25 ortaklı parselde 30 binden hisse satıldı diye biliyorum. Tek tapu olunca direkt 2 kat civarı şeklinde bir fiyat oluşmuş.
Yanlış anlaşılmasın benim de hissem var, fiyatların artması benim de işime geliyor.
Ihalede cikan rakamlar pesin fiyat mi? belli bir yüzde peşinat gerisi taksitle gibi bir ödeme secenegindeki fiyat olabilir mi?
Tahminim şuan 35'lik bulvarda 30 bin TL altında hisse yoktur. Az hissedarlıysa 35'e kadar vardır. 50'lik bulvarda ise 35 bin altında olmadığını düşünüyorum.Bana bu fiyatların altında daha az hissedarlı bir yerden teklif gelmişti fiyatı fazla bulmuştum.
Aklima karpuz kabugu sokmayinTahminim şuan 35'lik bulvarda 30 bin TL altında hisse yoktur. Az hissedarlıysa 35'e kadar vardır. 50'lik bulvarda ise 35 bin altında olmadığını düşünüyorum.
Yeni tebliğle birlikte bina tasarımında alışılmış birçok yaklaşım değişiyor. Kolon boyutları, perde zorunluluğu ve plan kurgusu artık çok daha kritik.
Kolon oranı sınırı:
Uzun kenar / kısa kenar ≤ 1.5
Kolonlar artık ince ve uzun dikdörtgen kesitli tasarlanamayacak. Amaç, depremde kolay hasar görebilen zayıf kolon davranışını azaltmak.
Kolon kesit hesabı:
Aci ≥ Ndm / (0.35 fck)
Kolon boyutu mimari tercihten çok taşıdığı yüke göre belirlenecek. Yük arttıkça kolon kesiti büyüyecek, “minimum kolonla çözüm” zorlaşacak.
Perde zorunluluğu:
BYS ≤ 6 ve kat sayısı > 1
Düşük ve orta yükseklikteki binalarda betonarme perde artık temel taşıyıcı eleman haline geliyor. Sadece kolon-kiriş sistemi yeterli kabul edilmeyecek.
Perdelerin yerleşimi:
Her iki doğrultuda perde olacak
Bina rijitliği tek yönde sağlanamayacak. Deprem hangi yönden gelirse gelsin yapı dengeli davranmak zorunda.
Burulma düzensizliği sınırı:
ηbi ≤ 1.6
Aşırı asimetrik planlar ve dengesiz kolon-perde dağılımları ciddi risk olarak değerlendirilecek. Proje aşamasında daha dikkatli statik kurgu gerekecek.
Kat ötelemesi oranı:
≤ 0.01
Deprem sırasında katların fazla yer değiştirmesine izin verilmiyor. Bu da daha rijit sistemler ve genellikle daha fazla perde anlamına geliyor.
Sürekli çerçeve şartı:
Aksların en az %50’si sürekli olacak
Taşıyıcı sistemde boşluklar, ani kesintiler ve düzensiz aks çözümleri sınırlanıyor. Yük yolları daha düzenli olmak zorunda.
Taşıyıcı sistem sürekliliği:
Kesinti yok
Kolon, kiriş ve perdelerde süreklilik esastır. Mimari sebeplerle taşıyıcıyı kesmek artık çok daha problemli hale geliyor.
1 Mart 2026 sonrası ruhsat alan projeler bu kurallara tabi.
Pratik sonuç:
Daha kalın kolonlar, daha fazla perde duvar ve daha disiplinli statik tasarım dönemi.
Aklima karpuz kabugu sokmayin![]()
İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Wowturkey.com adresimizde 5651 Sayılı Kanun'un 8. Maddesine ve T.C.K' nın 125. Maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. WowTurkey.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler için [email protected] mail adresi üzerinden bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.