Sözlesme is takip sozlesmesi, is ne peki? arsanin 1.50 emsal olan bir yerden krokide belirtildigi sekilde konumlandirilmasi. Zira diger yerlere herkesin bildigi uzere 0.50 emsal verilmisti.
Bu emsale anladigim kadariyla planci karar veriyor. Sözlesme onu gosteriyor çunkü (bildigim bir konu degil). Yüklenici plani yapiyor ve 2016da abb meclisinden geçiyor. Askidayken itiraz edilip mahkemeye veriliyor galiba orasinada tam vakif degilim ama böyle olmustur muhtemelen
Peki plan tapuda tescil edildi mi? çünku benim tapuda edinme nedeni imar, tarih olarak ta 2022 yaziyor.
Planin davalik olmasi mucbir sebep ama buna sebebiyet verende planci. Kendi hatasindan kaynaklanan (buna hata da denmez aslinda) bir hususa mücbir sebep diyebilir miyiz bilemiyorum.
Simdi ben 1.75 emsal aldim sonuç olarak, adam 1.50den sözlesme imzalamis. Diyorum ki bu sözlesmeyi yapan/yapanlar bölgedeki diger mal sahiplerinden daha yuksek emsal almak için bir bedel ödemeyi göze almislar ve bu yükun altina girmisler ama alamamislar.
Mahkeme yüklenicinin yaptigi plani hukuka aykiri bularak iptal etmis ve diger arsa sahiplerinin haklarini korumustur.
Simdi buradaki herkese soruyorum; o tarihte emsal 0.5 ve 1.50 idi, ileride emsalin mahkemce bu sekilde duzenlenecegini bilseniz yinede sözlesme yapar miydiniz? Ben yapmazdim kimseninde yapacagini sanmam. Fakat açik söyleyim benimde yuksek m² arsam olsa bende anlasma yapardim buyuk ihtimal.
Ben hukukçu degilim ama sözlesme bana göre amacina ulasamamistir. Taraflarin bir hukukçudan yardim almasinda fayda var tekrar edeyim.
Sözlesmenin cezai tarafina gelirsek m² basinda 1250tl rakam belirlenmis. 1000m² verecegi olsa 1.250.000tl eder. Sözlesmede bilesik faiz olarak belirtilmemis basit faizden hesaplarsak 8 sene sonunda ödenecek miktar 7.250.000tl eder. (bilesik faiz 130 milyonu geçiyor) Faiz bu sekilde hesaplaniyorsa ve mecbur verilecekse bu arsa karsiligi para ödemeyi tercih ederdim.
Bir sey daha ekleyim; plancinin verdigi 1.50 emsal 2.00 oldu galiba, olmadiysada 2.00 oldugunu varsayalim. Sözlesmenin imzalandigi zaman 0.50 emsal ile 1.50 emsal arasinda 3 kat fark var. örnek olarak 10 daire alacakken 30 daire alinmasi manasini tasir. Bu açidan dusunuldugunde sözlesme imzalayanlara neden sözlesme imzaladiniz diyemez kimse. Sözlesme sahipleri dedigimi bir hesaplasin lutfen. Pay vermeden emsaliniz 1.75 olsa kaç daire duserdi, pay verip 2.00 emsal aldiginizda kaç daire dusecek. inanin sözlesmenin imzalandigi kosullardaki kadar buyuk fark olmayacaktir. Hele hele 3x bir fark çikmasi imkansiz.
Yüklenici ile %50 anlassaniz bile finalde 10 daire yerine 15 daireniz olacakti. Normal emsale göre 5 daire kar. Sözlesmenin arka plandaki asil amaci buydu yanlisim yoksa.
Dilim döndugunce ve anladigim kadariyla bir seyler anlatmaya calistim umarim anlatabilmisimdir.