Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SaySev
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

3.3​

YÜKLENİCİ imar planlarına uygun olarak hazırladığı parselasyon planlarını tapuya tescil ettirdiği takdirde sözleşmeden doğan tüm sorumluluklarını yerine getirmiş ve hizmet bedelini almaya hak kazanmış kabul edilir.

YÜKLENİCİ tarafından yapılacağı bildirilen iş ve işlemlerin bir kısmı veya tamamı ilgili Belediyeler, kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmış olsa dahi YÜKLENİCİ sözleşmede belirtilen bedeli almaya hak kazanacaktır.

Şimdi yüklenici işin tamamını yaptı mı? Eğer yaptıysa tapuya vaad ettiği 36 ay içinde tescil ettirdi mi?

Kendi görüşüm yüklenici yaptığı işi tapuya tescil ettiremedi çünkü kanunlara uymadığından (haksızlığa neden olduğu için) işi bitirememiştir. Ayrıca kanunlara uymadığından dolayı 10 yıl arsa sahibini mağdur etmiştir. Ben tazminat davası açardım :ROFLMAO:

Son düzenleme:
İş bitirme yaptığı için işi bitirmiş hizmet bedelini kazanmış görünüyor çünkü biz yeni tapuları o tarihten önce aldık yollar falan açılırken bianda kara bulutlar çöktü o gün bugündür yaşlandık 😁 ben onu sormuştum hukukçu bir arkadaşıma sözleşme şartlarınu yerine getirmiş hukuki olarak denildi üstad

İş bitirme yaptığı için işi bitirmiş hizmet bedelini kazanmış görünüyor çünkü biz yeni tapuları o tarihten önce aldık yollar falan açılırken bianda kara bulutlar çöktü o gün bugündür yaşlandık 😁 ben onu sormuştum hukukçu bir arkadaşıma sözleşme şartlarınu yerine getirmiş hukuki olarak denildi üstad
benimde hukukçu dostumuz hiç birşey alamaz dedi hangisi doğru şimdi :)

Madde 3 :

YÜKLENİCİ yürürlükteki imar mevzuatı çerçevesinde imar planlarını ve parselasyon planlarını, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri ve işbu sözleşmedeki özel maddeler gereği onaylatıp tescil ettirmekle yükümlüdür.

Hatam varsa düzeltin lütfen.

Yüklenici imar ve parselasyon planini yapmis, anlastigi kisilere yüksek emsal verip kalanlara vermeyerek diger hissedarlarin hakkini vermedigi için kanunlara uygun isini bitirememistir. Mahkeme bu çerçevede düsuk emsalleri yükseltmis, yüklenici ile anlasma yapanda yapmayanda ayni haklara sahip olmustur. Simdi size soruyorum; Yüklenici ile anlasma yapan ve yapmayan arasinda nasil bir fark olustu?

Simdi diyeceksiniz yüklenici üzerine düseni yapti, payini almaya hak kazandi. Tamam yaptida anlasma yapan keyfi sekilde malindan pay vermis duruma dustu. En azindan ben bu sekilde dusunuyorum.

Hatam varsa düzeltin lütfen.

Yüklenici imar ve parselasyon planini yapmis, anlastigi kisilere yüksek emsal verip kalanlara vermeyerek diger hissedarlarin hakkini vermedigi için kanunlara uygun isini bitirememistir. Mahkeme bu çerçevede düsuk emsalleri yükseltmis, yüklenici ile anlasma yapanda yapmayanda ayni haklara sahip olmustur. Simdi size soruyorum; Yüklenici ile anlasma yapan ve yapmayan arasinda nasil bir fark olustu?

Simdi diyeceksiniz yüklenici üzerine düseni yapti, payini almaya hak kazandi. Tamam yaptida anlasma yapan keyfi sekilde malindan pay vermis duruma dustu. En azindan ben bu sekilde dusunuyorum.
Mahkemenin sonradan kademeli emsali iptal etmesi plancıyı bağlamaz.

Sözleşme süresi içinde planı yapmış, tapu siciline işletmiş.

Planın davalık olması mücbir sebep sayılır.

Zaten elindeki iş takipçiliği sözleşmesi, planı belediye veya başkası da yapsa o payı alma hakkı doğuyordu.

Yani plancı dava ettiği herkesten payını alabilir.

Plancı payını satıp plancıya para olarak ödeme yönü ise daha kötü gibi. Daha önce faiz olayını yasal faiz diye anlamıştık. O da yıllara göre %15-30 arasında değişiyordu.

Resmi yüklenen sözleşmede ise 1.250 lira bedelin üstüne aylık %5 faiz denilmiş. Tapuya tescilden beri 8 yıl kadar olmuş.

Yıllık %60 faizle bu rakam 53 bin lirayı bulur.

Zaten elindeki iş takipçiliği sözleşmesi, planı belediye veya başkası da yapsa o payı alma hakkı doğuyordu.

Plancı payını satıp plancıya para olarak ödeme yönü ise daha kötü gibi. Daha önce faiz olayını yasal faiz diye anlamıştık. O da yıllara göre %15-30 arasında değişiyordu.

Resmi yüklenen sözleşmede ise 1.250 lira bedelin üstüne aylık %5 faiz denilmiş. Tapuya tescilden beri 8 yıl kadar olmuş.

Mahkeme plancı hatasından kaynaklandığından, mahkeme mücbir sebep olamaz .mücbir sebep yükleniciden kaynaklanmayan olaylardır.deprem,yangın v.s gibi

Sözlesme is takip sozlesmesi, is ne peki? arsanin 1.50 emsal olan bir yerden krokide belirtildigi sekilde konumlandirilmasi. Zira diger yerlere herkesin bildigi uzere 0.50 emsal verilmisti.
Bu emsale anladigim kadariyla planci karar veriyor. Sözlesme onu gosteriyor çunkü (bildigim bir konu degil). Yüklenici plani yapiyor ve 2016da abb meclisinden geçiyor. Askidayken itiraz edilip mahkemeye veriliyor galiba orasinada tam vakif degilim ama böyle olmustur muhtemelen :)

Peki plan tapuda tescil edildi mi? çünku benim tapuda edinme nedeni imar, tarih olarak ta 2022 yaziyor.

Planin davalik olmasi mucbir sebep ama buna sebebiyet verende planci. Kendi hatasindan kaynaklanan (buna hata da denmez aslinda) bir hususa mücbir sebep diyebilir miyiz bilemiyorum.

Simdi ben 1.75 emsal aldim sonuç olarak, adam 1.50den sözlesme imzalamis. Diyorum ki bu sözlesmeyi yapan/yapanlar bölgedeki diger mal sahiplerinden daha yuksek emsal almak için bir bedel ödemeyi göze almislar ve bu yükun altina girmisler ama alamamislar.

Mahkeme yüklenicinin yaptigi plani hukuka aykiri bularak iptal etmis ve diger arsa sahiplerinin haklarini korumustur.

Simdi buradaki herkese soruyorum; o tarihte emsal 0.5 ve 1.50 idi, ileride emsalin mahkemce bu sekilde duzenlenecegini bilseniz yinede sözlesme yapar miydiniz? Ben yapmazdim kimseninde yapacagini sanmam. Fakat açik söyleyim benimde yuksek m² arsam olsa bende anlasma yapardim buyuk ihtimal.

Ben hukukçu degilim ama sözlesme bana göre amacina ulasamamistir. Taraflarin bir hukukçudan yardim almasinda fayda var tekrar edeyim.

Sözlesmenin cezai tarafina gelirsek m² basinda 1250tl rakam belirlenmis. 1000m² verecegi olsa 1.250.000tl eder. Sözlesmede bilesik faiz olarak belirtilmemis basit faizden hesaplarsak 8 sene sonunda ödenecek miktar 7.250.000tl eder. (bilesik faiz 130 milyonu geçiyor) Faiz bu sekilde hesaplaniyorsa ve mecbur verilecekse bu arsa karsiligi para ödemeyi tercih ederdim.

Bir sey daha ekleyim; plancinin verdigi 1.50 emsal 2.00 oldu galiba, olmadiysada 2.00 oldugunu varsayalim. Sözlesmenin imzalandigi zaman 0.50 emsal ile 1.50 emsal arasinda 3 kat fark var. örnek olarak 10 daire alacakken 30 daire alinmasi manasini tasir. Bu açidan dusunuldugunde sözlesme imzalayanlara neden sözlesme imzaladiniz diyemez kimse. Sözlesme sahipleri dedigimi bir hesaplasin lutfen. Pay vermeden emsaliniz 1.75 olsa kaç daire duserdi, pay verip 2.00 emsal aldiginizda kaç daire dusecek. inanin sözlesmenin imzalandigi kosullardaki kadar buyuk fark olmayacaktir. Hele hele 3x bir fark çikmasi imkansiz.

Yüklenici ile %50 anlassaniz bile finalde 10 daire yerine 15 daireniz olacakti. Normal emsale göre 5 daire kar. Sözlesmenin arka plandaki asil amaci buydu yanlisim yoksa.

Dilim döndugunce ve anladigim kadariyla bir seyler anlatmaya calistim umarim anlatabilmisimdir. :rolleyes:

Son düzenleme:
Sözleşmeyi 2016'da yapmış tapularda tescil ise 2022'dir yani 36 ayı aşmıştır

Çok teşekkürler. Sorun kendiliğinden çözüldü gibi.

Gerçi eskisi gibi değil, her açtığımda veya sayfa yenilenince bir güvenlik kontrolü olduğunu gösteriyor ama ardından sayfa yükleniyor.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Sözleşmeyi 2016'da yapmış tapularda tescil ise 2022'dir yani 36 ayı aşmıştır
Bir yanlışlık olmasın, tapular çok daha önceden tescil edilmiş. Ben 2019'da aldığım hisse için de arsa tapusu olarak aldım, 2021'de aldığım hissenin de tapusu imarlı şekildeydi.

Bildiğim kadarıyla tapu tescilleri 2018'de yapılmış.

Sözlesme is takip sozlesmesi, is ne peki? arsanin 1.50 emsal olan bir yerden krokide belirtildigi sekilde konumlandirilmasi. Zira diger yerlere herkesin bildigi uzere 0.50 emsal verilmisti.
Bu emsale anladigim kadariyla planci karar veriyor. Sözlesme onu gosteriyor çunkü (bildigim bir konu degil). Yüklenici plani yapiyor ve 2016da abb meclisinden geçiyor. Askidayken itiraz edilip mahkemeye veriliyor galiba orasinada tam vakif degilim ama böyle olmustur muhtemelen :)

Peki plan tapuda tescil edildi mi? çünku benim tapuda edinme nedeni imar, tarih olarak ta 2022 yaziyor.

Planin davalik olmasi mucbir sebep ama buna sebebiyet verende planci. Kendi hatasindan kaynaklanan (buna hata da denmez aslinda) bir hususa mücbir sebep diyebilir miyiz bilemiyorum.

Simdi ben 1.75 emsal aldim sonuç olarak, adam 1.50den sözlesme imzalamis. Diyorum ki bu sözlesmeyi yapan/yapanlar bölgedeki diger mal sahiplerinden daha yuksek emsal almak için bir bedel ödemeyi göze almislar ve bu yükun altina girmisler ama alamamislar.

Mahkeme yüklenicinin yaptigi plani hukuka aykiri bularak iptal etmis ve diger arsa sahiplerinin haklarini korumustur.

Simdi buradaki herkese soruyorum; o tarihte emsal 0.5 ve 1.50 idi, ileride emsalin mahkemce bu sekilde duzenlenecegini bilseniz yinede sözlesme yapar miydiniz? Ben yapmazdim kimseninde yapacagini sanmam. Fakat açik söyleyim benimde yuksek m² arsam olsa bende anlasma yapardim buyuk ihtimal.

Ben hukukçu degilim ama sözlesme bana göre amacina ulasamamistir. Taraflarin bir hukukçudan yardim almasinda fayda var tekrar edeyim.

Sözlesmenin cezai tarafina gelirsek m² basinda 1250tl rakam belirlenmis. 1000m² verecegi olsa 1.250.000tl eder. Sözlesmede bilesik faiz olarak belirtilmemis basit faizden hesaplarsak 8 sene sonunda ödenecek miktar 7.250.000tl eder. (bilesik faiz 130 milyonu geçiyor) Faiz bu sekilde hesaplaniyorsa ve mecbur verilecekse bu arsa karsiligi para ödemeyi tercih ederdim.

Bir sey daha ekleyim; plancinin verdigi 1.50 emsal 2.00 oldu galiba, olmadiysada 2.00 oldugunu varsayalim. Sözlesmenin imzalandigi zaman 0.50 emsal ile 1.50 emsal arasinda 3 kat fark var. örnek olarak 10 daire alacakken 30 daire alinmasi manasini tasir. Bu açidan dusunuldugunde sözlesme imzalayanlara neden sözlesme imzaladiniz diyemez kimse. Sözlesme sahipleri dedigimi bir hesaplasin lutfen. Pay vermeden emsaliniz 1.75 olsa kaç daire duserdi, pay verip 2.00 emsal aldiginizda kaç daire dusecek. inanin sözlesmenin imzalandigi kosullardaki kadar buyuk fark olmayacaktir. Hele hele 3x bir fark çikmasi imkansiz.

Yüklenici ile %50 anlassaniz bile finalde 10 daire yerine 15 daireniz olacakti. Normal emsale göre 5 daire kar. Sözlesmenin arka plandaki asil amaci buydu yanlisim yoksa.

Dilim döndugunce ve anladigim kadariyla bir seyler anlatmaya calistim umarim anlatabilmisimdir. :rolleyes:
Plancı arazi sahipleriyle rızaya ve kazancı bölüşmeye dayalı şekilde iş takipçiliği sözleşmesi yapmış, bu sebeple sözleşmeleri hukuken geçersiz kılmak mümkün değil. İşin içinde hile, aldatma vesaire yok. O açıdan adamın elindeki sözleşme, süresi içinde tapu siciline işletmeyi de yerine getirdiği için eli sağlam.

Plancı planın müellifi ancak planın sahibi, mecliste oylanıp kabul edilmesi sebebiyle ve ardından uygulanmasının yetkilisi durumunda olan belediyedir. Çünkü plancı, arazi sahipleriyle yaptığı sözleşmelerin plan bölgesinin çok büyük kısmını (%85 civarı) kapsaması sayesinde bir imar planı hazırlayıp belediyeye sunmuş.

Diğer yandan mahkeme kararını iyi okumak lazım. Eğer mahkeme plancının verdiği yüksek emsalleri haksız bulup tamamını 0,5 e indirseydi plancıya karşı suçlama hakkımız olabilirdi.

Aksine mahkeme, bilirkişi raporuna dayalı olarak bölgenin tamamının yüksek emsale uygun olduğundan hareket ederek tüm bölgenin emslini yükseltecek şekilde kademeli emsal uygulamasını ortadan kaldırıyor. Bu da dava durumunda zaten %85 lik bölüme yüksek emsal vermiş olan plancının elini güçlendirir. Adam mahkemede çıkıp der ki, "ben zaten bölgenin bu emsale uygun olduğundan hareket edip anlaşan herkese o emsali verdim".

Eğer plancının hiç bir şey alamayacağını iddia eden avukatlar varsa plancı payını vermemiş arkadaşlar "başarıya bağlı" şekilde ücret ödeme şartıyla vekalet vermeyi teklif etsinler diyorum.

Çok teşekkürler. Sorun kendiliğinden çözüldü gibi.

Gerçi eskisi gibi değil, her açtığımda veya sayfa yenilenince bir güvenlik kontrolü olduğunu gösteriyor ama ardından sayfa yükleniyor.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Bir yanlışlık olmasın, tapular çok daha önceden tescil edilmiş. Ben 2019'da aldığım hisse için de arsa tapusu olarak aldım, 2021'de aldığım hissenin de tapusu imarlı şekildeydi.

Bildiğim kadarıyla tapu tescilleri 2018'de yapılmış.
Web tapuda tescil tarihi 2022 yazıyor

Ondan dolayı sizin tapunuz 2022 tescilli görünüyor olabilir.
Biz daha önceki tarihlerde imarlı arsa tapuları aldık.

Plancının imar ve tapuya tescil edilmesi açısından hiç bir sıkıntısı yok. Üstlendiği işi 36 aylık sözleşme süresi içinde yapıp bitirmiş durumda.

Davanın mücbir sebep sayılmasından kastım ise, sözleşme konusu olan işlemle ilgili dava olursa bu dava süre uzatımı için dayanak teşkil eder.

danıştığım bu işlere bakan avukatta tam olarak bunu dedi zaten firmaları işin içine hisselere sokmasındaki amaç başka ne olabilir ki :)

Tanıdığım bir avukattan aşağıdaki yorumu aldım. Bu plandaki rantın büyüklüğünü de düşününce makul olan bence de budur:

Fiili ifa gerçekleşmiş olmakla birlikte, sözleşmede kararlaştırılan bedel sabit bir para ücreti değildir. Yüklenici klasik bir mühendislik hizmet bedeli almamakta, taşınmazın değer artışından pay almaktadır. Bu durum sözleşmeye ekonomik anlamda bir “katma değer paylaşımı” niteliği kazandırmaktadır.

Ancak sözleşme yapılırken esas alınan imar avantajı, mahkeme kararı ile tüm parseller için geçerli hale gelmiş ve yüklenicinin sağladığı özel ekonomik üstünlük ortadan kalkmıştır. Bu nedenle sözleşmenin ekonomik dengesi değişmiş, başlangıçtaki varsayımlar geçerliliğini yitirmiştir.

Bu çerçevede, devredilmesi kararlaştırılan parsel oranının Türk Borçlar Kanunu m.138 kapsamında uyarlanması, yani oran indirimi yapılması hukuken mümkün ve makul bir çözüm olarak değerlendirilebilir.

Geri
Üst Alt