Dodurga ve Alacaatlı Mahalleleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SaySev
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bilgi vermiyor mu belediye? Sonuçta evet başvuru var veya yok diyecek.

Tanıdığım yok ama zaman bulabilirsem sorarım. 2 3 haftadan önce haber beklemeyin bnden ama :D

• Beğen
Tepkiler: RKK
2-3 hafta önce aradım ruhsat şefliğni dodurgada hareketlilik var başvurular var ama sayısını ve firma isimlerini veremeyiz dediler …..

Arkadaşlar ben buraya sürekli yazan degilim ama takip ediyorum az sabır edin çünkü çok az kaldı bekleyin haa buarada SAHİBİNDEN de ilanlarada bi göz atın kalın sağlıcakla.

2-3 ay öncesine kadar sarı sitedeki ilanlarda fiyatlar anlaşılır bir seviyedeydi. Fiyatlar yakındı birbirine. Şimdi konut ve ticarilerde 15-17-20-25-30-40-50 ye kadar değişen fiyatlar var. Satmak için Hangi fiyatlar baz alınacak. Bu ilanlar gerçekçi mi? Bu konuda bilgili arkadaşlar aydınlatırsa seviniriz.

2-3 ay öncesine kadar sarı sitedeki ilanlarda fiyatlar anlaşılır bir seviyedeydi. Fiyatlar yakındı birbirine. Şimdi konut ve ticarilerde 15-17-20-25-30-40-50 ye kadar değişen fiyatlar var. Satmak için Hangi fiyatlar baz alınacak. Bu ilanlar gerçekçi mi? Bu konuda bilgili arkadaşlar aydınlatırsa seviniriz.
1 ay oncesinde 50 lik bulvarda en son 35-40 arasına alıcı olduğunu biliyorum. Ama ihaleden 48 bine satış olduktan sonra fiyatlarda bir artış oldu

Fiyatlara etki eden çok şey var.

- altyapı oluşu (diğer yerlere göre en az 6 ay 1 sene kazandırır)
- tek tapu olması
- hissedar sayısı
- emsal değeri
- parselin problemli olması vs vs

Durum böyle olunca fiyatlar çeşitlilik gösteriyor. En son ihaleninde metresi 50bine yakın gidince fiyatlara yansıdı. Açıkçası ihalenin bu kadar yükseleceğini bende tahmin etmiyordum. Belki başka bilmediğimiz şeyler dönmüş olabilir. Sonraki ihalelere bakar tekrar durum değerlendirmesi yaparız. Ama yukarıdaki saydıklarım fiyatlarda belirleyici etken.

Üstelik 48 binden giden 1,75 emsal konut parseli,yani karışık proje imkanı da yok.

Bunun anlamı 2 emsal konut+ticari parselde tek tapu için 60 bin normal rakam olacak demektir.

Beytepe rakamlarına doğru gidiyoruz. Belki de sene sonunda Beytepe rakamlarını görebiliriz. Daha önce bunun için 2 yıl var diye düşünüyordum, şimdi daha iyimserim.

Tam 1 ay önce 35'lik bulvarda 68 ortaklı parselde 26 binden, 25 ortaklı parselde 30 binden hisse satıldı diye biliyorum. Tek tapu olunca direkt 2 kat civarı şeklinde bir fiyat oluşmuş.

Üstelik 48 binden giden 1,75 emsal konut parseli,yani karışık proje imkanı da yok.

Bunun anlamı 2 emsal konut+ticari parselde tek tapu için 60 bin normal rakam olacak demektir.

Beytepe rakamlarına doğru gidiyoruz. Belki de sene sonunda Beytepe rakamlarını görebiliriz. Daha önce bunun için 2 yıl var diye düşünüyordum, şimdi daha iyimserim.
Yanlış anlaşılmasın benim de hissem var, fiyatların artması benim de işime geliyor.
Ihalede cikan rakamlar pesin fiyat mi? belli bir yüzde peşinat gerisi taksitle gibi bir ödeme secenegindeki fiyat olabilir mi?

Yanlış anlaşılmasın benim de hissem var, fiyatların artması benim de işime geliyor.
Ihalede cikan rakamlar pesin fiyat mi? belli bir yüzde peşinat gerisi taksitle gibi bir ödeme secenegindeki fiyat olabilir mi?

Büyük ihtimalle peşinde inidirm veya taksit seçeneği vardır, ancak önemli olan fiyatın geldiği seviye. Daha 2-3 ay önce tek tapu konut parselleri 30 binden satılmıştı. Onlarda da peşin ndirimi veya taksit imkanı vardı.

2-3 ay öncesine kıyasla %50 den daha fazla bir artış sözkonusu. Bu gelişmeler piyasa fiyatlarının artmasını sağlayacaktır. Yani satılan bir parsel olduğu halde hepimiz için kazançlı bir durum.

Deprem yönetmeligi degismis;

1 Mart sonrası ruhsat alacak projelerde geçerli olacakmış.

çok detaya girmeyim ama en anlaşılır olan kolonlarda Uzun kenar / kısa kenar ≤ 1.5 olacakmiş. Yani 30/50 kolonlara elveda diyelim. Kisa kenar 30 ise uzun kenar en fazla 45 olacak.

örnek olsun diye verdim kolon ölçülerini. Yoksa bizim projelerde bu kadar küçuk kolon kesitinin olmasi imkansiz (istisnalar hariç)

Yeni tebliğle birlikte bina tasarımında alışılmış birçok yaklaşım değişiyor. Kolon boyutları, perde zorunluluğu ve plan kurgusu artık çok daha kritik.
▪️ Kolon oranı sınırı:
Uzun kenar / kısa kenar ≤ 1.5
Kolonlar artık ince ve uzun dikdörtgen kesitli tasarlanamayacak. Amaç, depremde kolay hasar görebilen zayıf kolon davranışını azaltmak.
▪️ Kolon kesit hesabı:
Aci ≥ Ndm / (0.35 fck)
Kolon boyutu mimari tercihten çok taşıdığı yüke göre belirlenecek. Yük arttıkça kolon kesiti büyüyecek, “minimum kolonla çözüm” zorlaşacak.
▪️ Perde zorunluluğu:
BYS ≤ 6 ve kat sayısı > 1
Düşük ve orta yükseklikteki binalarda betonarme perde artık temel taşıyıcı eleman haline geliyor. Sadece kolon-kiriş sistemi yeterli kabul edilmeyecek.
▪️ Perdelerin yerleşimi:
Her iki doğrultuda perde olacak
Bina rijitliği tek yönde sağlanamayacak. Deprem hangi yönden gelirse gelsin yapı dengeli davranmak zorunda.
▪️ Burulma düzensizliği sınırı:
ηbi ≤ 1.6
Aşırı asimetrik planlar ve dengesiz kolon-perde dağılımları ciddi risk olarak değerlendirilecek. Proje aşamasında daha dikkatli statik kurgu gerekecek.
▪️ Kat ötelemesi oranı:
≤ 0.01
Deprem sırasında katların fazla yer değiştirmesine izin verilmiyor. Bu da daha rijit sistemler ve genellikle daha fazla perde anlamına geliyor.
▪️ Sürekli çerçeve şartı:
Aksların en az %50’si sürekli olacak
Taşıyıcı sistemde boşluklar, ani kesintiler ve düzensiz aks çözümleri sınırlanıyor. Yük yolları daha düzenli olmak zorunda.
▪️ Taşıyıcı sistem sürekliliği:
Kesinti yok
Kolon, kiriş ve perdelerde süreklilik esastır. Mimari sebeplerle taşıyıcıyı kesmek artık çok daha problemli hale geliyor.
📅 1 Mart 2026 sonrası ruhsat alan projeler bu kurallara tabi.
🏗️ Pratik sonuç:
Daha kalın kolonlar, daha fazla perde duvar ve daha disiplinli statik tasarım dönemi.

Geri
Üst Alt