ABD ve Ukrayna arasında, aylardır müzakeresi süren nadir toprak elementleri anlaşması 30 Nisan'da imzalandı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "ABD-Ukrayna Yeniden Yapılanma Yatırım Fonu'nu kurmak için" bir anlaşma imzalandığı duyuruldu.
Amerikan tarafından yapılan açıklamada "Ukrayna'nın ekonomik olarak toparlanmasını hızlandırmak için birlikte yatırım yapma" vurgusu da yer aldı.
Anlaşmayı ABD adına Hazine Bakanı Scott Bessent, Ukrayna adına Başbakan Yardımcısı Yulia Svyrydenko imzaladı.
[automerge]1773033720[/automerge]
12 Şubat 2025
Ukrayna'daki savaşın sona ermesi gerektiğini belirten Trump, ABD olarak Ukrayna'ya bundan sonra da destek sağlamaya devam etmeleri durumunda bunun bir karşılığının olması gerektiğini vurguladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesindeki maden kaynaklarına "müttefiklerden yatırım çekmeye açık" olduklarını söyledi.
Ukrayna lideri, ülkesinin geçen yıl hazırladığı Zafer Planı'nın Ukrayna'nın maden kaynaklarını korumak amacıyla bu alana müttefikler tarafından yatırım yapılmasını da öngördüğünü ve bu alanda yatırım çekmeye hazır olduklarını kaydetti.
Ülkesinin zengin mineral kaynaklarına sahip olduğunu, Rusya'nın 2014'ten beri kontrol ettiği topraklarda da söz konusu kaynakların bulunduğunu belirten Zelenskiy, "(Trump'a) Ona, evet Amerikan şirketlerinden yatırıma açığız dedim." diye konuştu.
Trump, dün verdiği bir mülakatta da Ukrayna'ya "yüz milyarlarca" dolar verdiklerini dile getirerek, "Onlara 500 milyar dolar değerinde nadir toprak elementleri istediğimi söyledim. Onlar da bunu kabul etti. En azından artık aptal gibi hissetmiyoruz. Aksi takdirde aptal durumuna düşeriz. Onlara dedim ki, 'Bir şeyler almak zorundayız. Bu parayı ödemeye devam edemeyiz.' dedim." ifadelerini kullandı.
AA muhabiri, Ukrayna'nın sahip olduğu nadir toprak elementleri ve kritik madenleri açık kaynaklardan derledi.
- Ukrayna maden yataklarında Avrupa'da önde gelen ülkelerden
Nadir toprak elementleri, dünya genelinde yer kabuğunda bol miktarda bulunan 17 metal oksitten oluşan bir grup. Bunlar, cep telefonları, füze sistemleri, elektronik araçlar, yenilenebilir enerji, savunma sanayisi ve sağlık gibi birçok alanda kullanılıyor.
[automerge]1773033857[/automerge]
@