İran - İsrail Savaşı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Rime
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Linkedin Bora D. İsimli Kullanıcının yazmış olduğu yazı (beğendiğim için paylaştım.)
Hürmüz Boğazı kapatıldığında ne mi olur?
Arabaya yakıt alırken fiyat tabelasına bakıp iç geçiriyoruz ya.. Şimdi o tabeladaki rakamın bir gecede üçe, dörde katlandığını hayal edin. Üstelik sebep bizim vergiler veya döviz kuru değil, haritada yerini bile belki zor bulacağımız 33 kilometrelik bir su yolu: Hürmüz Boğazı.
Burası küresel ekonominin şah damarı, petrol ticaretinin Tahtakale'si. İran, Umman ve BAE arasına sıkışmış bu incecik boğaz tıkanırsa, dünyada dönen tüm çarklar anında durur. Neden mi? Çünkü küresel petrolün beşte biri, yani her gün 17 milyon varil sıvı altın buradan akıyor. Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar gibi petrol ağalarının tezgahı tamamen bu kapıya bakıyor; mallarının %90'ı dünyaya buradan açılmak zorunda.
Diyelim ki İran resti çekti ve "Kontağı kapatıyorum, geçişler durdu" dedi. Peki sonra ne olacak?
Önce dünyanın üretim devleri felç geçirecek. Hindistan, petrolünün %85'ini dışarıdan alıyor ve bunun can damarı Hürmüz. Kapı kapanırsa Hindistan ekonomisi şalter indirir, fabrikalar susar, ulaşım çöker. Çin deseniz, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olarak o devasa sanayi çarklarını döndüremez hale gelir; dev fabrikalar, elektriği kesilmiş merdiven altı atölyelere döner. İthal petrole göbekten bağlı Japonya'yı saymıyorum bile.
Sadece alanlar değil, satanlar da yanacak. Suudi Arabistan, deposunda malı çürüyen toptancı misali elindeki petrolü satamayacak duruma düşer. Gelirinin %90'ı bir anda buharlaşınca, o ihtişamlı ekonomi iskambil kağıdından şatolar gibi titremeye başlar. Muhtemelen bu işi çözmek için askeri güç kullanmaktan başka çareleri kalmaz, bu da zaten diken üstündeki Ortadoğu'yu tam bir barut fıçısına çevirir. Komşu Pakistan ise hem resmi petrolünden hem de sınırda el altından çevirdiği İran mazotu ticaretinden olur; ülke kelimenin tam anlamıyla karanlığa gömülür.
İşin ucu dönüp dolaşıp bize ve Avrupa'ya da fena dokunacak. Uzmanlar böyle bir senaryoda petrolün varilinin anında 150 doları aşacağını söylüyor. Bu da demek oluyor ki, küresel çapta devasa bir enflasyon kasırgası hepimizi vuracak. Marketteki peynirden, sabah bindiğimiz dolmuşa, kargoladığımız pakete kadar her şeyin etiketine okkalı bir "geçmiş olsun" zammı yansıyacak.
Dünya ekonomisinin kaderi, 33 kilometrelik bir su yolunda ve oradaki pamuk ipliğine bağlı siyasi dengelerde yazılıyor. O boğazdaki suyun akışı durursa, hepimizin cebinde çıkacak küresel yangını söndürmeye kimsenin gücü yetmeyecek
Petrolün durmasının gelişmiş ülkeleri o kadar da etkilemeyeceğini düşünüyorum. Fakat böyle bir şey olursa bu bence yenilenebilir enerjiye bayağı bir ivme katacaktır

Her koyun kendi bacağından asılır. Benim hesabım beni ilgilendirir
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Her koyun kendi bacağından asılır​

Behlül Dânâ hazretlerinin, halka doğru yolu göstermek için söylediği sözlerden rahatsız olanlar, birgün Hârûn Reşîd’e gidip; “Sultanım, bizim yaptıklarımızın ona ne zararı var? Bizi kendi hâlimize bıraksın. Sonra her koyun kendi bacağından asılır” gibi sözlerle şikâyet ettiler…

Bunun üzerine Hârûn Reşîd, Behlül Dânâ’yı çağırtıp, halkın isteğini bildirdi. Behlül Dânâ hiç sesini çıkarmadan sarayı terk etti. Birkaç koyun alıp kesti, bacaklarından mahallenin köşe başlarına astı… Aradan günler geçtikçe, asılan hayvanlar kokuyordu. Kokudan rahatsız olan aynı kişiler Hârûn Reşîd’e gidip, durumu anlattılar. Behlül Dânâ’yı çağırtıp, sorduğunda;
-Bir kötünün herkese zararı olduğunu herhalde anladılar. Ben bir şey yapmadım, her koyunun kendi bacağından asıldığını onlara gösterdim, diye cevap verdi…

iftara atıp kul hakkına girmiyorum
İftira olarak ALGILADIĞINIZ mesajımı paylaşır mısınız?

BOTAŞ: Ülkemizin doğalgaz arz güvenliğinde ve tedarik zincirinde herhangi bir risk bulunmamaktadır.
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Önce Venezuela petrolüne çök, sonra İran'a saldırıp petrol fiyatlarını zıplat. İyi taktik

Linkedin Bora D. İsimli Kullanıcının yazmış olduğu yazı (beğendiğim için paylaştım.)
Hürmüz Boğazı kapatıldığında ne mi olur?
Allah (c.c.) rahmeti, selamı ve bereketi üzerimize olsun.

Paylaşılan bilgiler biraz abartılı. Her ülkenin stokları vardır. Bu nedenle 10 - 15 gün ciddi bir sıkıntı yaşanmaz.
Ondan sonra halklar bağırmaya başlar.
ABD ve İsrail'de bunun bilincinde. Onun için Ramazan bayramından önce saldırıları durduracaklardır.
İran'ın beklentisinin bu yönde olduğunu tahmin ediyorum.
Bu nedenle verdiği karşılıkların ÖLÇÜLÜ olduğu kanaatindeyim.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırılar hakkında yaptığı açıklamada, "Onlara henüz sert bir darbe indirmedik bile, büyük dalga henüz gelmedi. Büyük dalga yakında geliyor.İran halkına yardım etmek istiyoruz, ancak şu anda herkesin içeride kalmasını istiyoruz. Dışarısı güvenli değil" dedi.

Trump ayrıca yaptığı açıklamada, ''İran bizi şaşırttı. Arap ülkelerine saldıracağını beklemiyorduk' ifadelerini kullandı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, ABD ile İsrail’in İran'a yönelik başlattığı savaşa ilişkin yaptığı açıklamada, "Trump çılgın ve suçlu politikasını sürdürürse, 3. Dünya Savaşı şüphesiz başlayacaktır." dedi.

"Merhum Hamaney başta olmak üzere İranlı kardeşlerimize rahmet, İran halkına başsağlığı diliyorum." diyen Erdoğan, "Savaşı durdurmak için çalışıyoruz. Bu hassas süreçte ülkemizin güvenliğiyle ilgili tüm tedbirleri alıyoruz. Her gelişmeyi dikkatle analiz ediyoruz."

Cumhurbaşkanı

Katar Savunma Bakanlığı, İran’dan gelen iki SU-24 savaş uçağının Katar Emiri Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü, 7 balistik füze ile 5 insansız hava aracının (İHA) etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Konu sahibi
ABD-İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ardından piyasalarda arz kesintisi senaryoları fiyatlanırken uzmanlar petrol fiyatlarının varil başına 85 ila 150 dolar aralığına yükselebileceğine işaret ediyor.

Konu sahibi
Trump: İrana ait 11 Şavaş Gemisini batırdık.

İran Deniz Kuvvetleri Envanterinde

Toplamda 12-13 Savaş gemisi var

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran'la savaşta hayatını kaybeden ABD askeri sayısının 6'ya yükseldiğini duyurdu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nın kapatıldığını duyurarak, geçmeye çalışan her geminin ateş altına alınacağını duyurdu.

Katar'ın başkenti Doha'da patlama sesleri duyuluyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan açıklamada, "İran Devrim Muhafızları Donanması, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentindeki ABD'li teröristlerin toplanma noktalarından birine insansız hava araçlarıyla saldırı düzenledi." ifadelerine yer verildi.

Sahadan alınan bilgilere göre, hedef alınan noktada 160'tan fazla ABD donanması mensubunun bulunduğu, en az 40 Amerikan askerinin öldürüldüğü ve 70'inin de yaralandığı iddia edildi.

Katar Savunma Bakanlığı, İran’ın misilleme saldırılarından bu yana toplam 145 hava unsurunun tespit edildiğini ve bunlardan 127 tanesinin engellendiğini açıkladı. Birleşik Arap Emirlikleri de İran'dan gelen balistik füzeleri engellendiğini duyurdu.

Katar Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, saldırıların başlangıcından bu yana 3 seyir füzesi, 101 balistik füze, 39 insansız hava aracı (İHA) ve 2 SU-24 savaş uçağı olmak üzere toplamda 145 hava unsurunun tespit edildiğini ve söz konusu unsurlardan 3 seyir füzesi, 98 balistik füze, 24 İHA ve 2 SU-24 savaş uçağı olmak üzere toplamda 127 tanesinin hava savunma sistemleri tarafından engellendiği belirtildi.

BAE İran'dan fırlatılan balistik füzeleri engellediğini duyurdu
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran'dan gelen balistik füzeleri engellediğini açıkladı.

BAE Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, İran'dan fırlatılan balistik füzelere karşı koyulduğu aktarıldı.

ABD'nin Riyad Büyükelçiliği'ne 2 insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi. Saldırı sonrasında binada yangın çıktı.

Suudi Arabistan, başkenti Riyad'daki ABD Büyükelçiliğine 2 insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Riyad'daki ABD Büyükelçiliğinin ilk belirlemelere göre 2 İHA saldırısına uğradığı belirtilen açıklamada, saldırı sonucu binada ufak çaplı yangın çıktığı ve maddi hasar oluştuğu kaydedildi.

15 ÜLKE İÇİN ACİL TAHLİYE ÇAĞRISI

Namdar, Orta Doğu'daki 15 ülkedeki ABD vatandaşlarına "ciddi güvenlik riskleri" nedeniyle bulundukları ülkelerden bir an önce ayrılmaları konusunda çağrı yaptı.

Paylaşımda yer verilen görselde ilgili ülkelerin Bahreyn, Mısır, İran, Irak, İsrail, Filistin, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen olduğu belirtildi.

ABD'nin Batı Asya'daki gözde radarlarından yaklaşık 1.1 milyar dolar değerindeki AN/FPS-132 sistemi (Blok 5) İran tarafından vuruldu. 5 bin km menzile sahip olan ve İran'ın füzelerini haber veren sistemin vurulduğunu Katar da doğruladı.

İran Devrim Muhafızları’nın füze gücü komutan yardımcısı General Cabbari, ABD’nin savaş uçaklarının büyük bölümünü Kıbrıs’a konuşlandırdığını öne sürerek “Kıbrıs’a o kadar çok füze fırlatacağız ki Amerikalılar oradan da kaçacak” dedi.

Ekli dosyalar

• son_dakika_irandan_flas_guney_kibris_cikisi_o_kadar_fuze_atacagiz_ki_kacacaklar_1772514308_201...jpg
    son_dakika_irandan_flas_guney_kibris_cikisi_o_kadar_fuze_atacagiz_ki_kacacaklar_1772514308_201...jpg
    32.8 KB · Görüntüleme: 0
@

"Biz sulhün tarafındayız; kan akmasın, gözyaşları dinsin, bölgemiz artık yıllardır hasretini çektiği kalıcı huzura kavuşsun istiyoruz.

Bilhassa şu mübarek Ramazan-ı Şerif’te hemen yanı başımızda çatışma, savaş, gerilim, katliam görmek istemiyoruz.

İran’ı hedef alan gayrihukuki saldırılarla ilgili tutumumuz da bu yöndedir.

İran bizim komşumuzdur, 1639’dan beri sulhüsalah içinde olduğumuz İran halkı da bölgedeki diğer halklar gibi bizim kardeşimizdir.

Önceliğimiz, ateşkesin sağlanması ve diyalog kapısının açılmasıdır.

Şayet gerekli müdahalede bulunulmazsa çatışma sürecinin bölgesel ve küresel güvenlik açısından ciddi neticeleri olacaktır.

Böyle bir sürecin ortaya çıkartacağı ekonomik ve jeopolitik belirsizlikleri ise kimse taşıyamaz.

Bunun için yangının daha fazla büyümeden söndürülmesi gerekiyor.

Cumartesi gününden bu yana ABD Başkanı Sayın Trump, Katar Emîri Şeyh Temim, Kuveyt Emîri Şeyh Mişal, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed, Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Almanya Şansölyesi Merz, NATO Genel Sekreteri Rutte gibi birçok liderle kapsamlı görüşmelerimiz ve istişarelerimiz oldu.

Bu görüşmelerde Körfez’deki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmenin yanı sıra savaşı durdurmak için neler yapabileceğimizi ele aldık.

Ateşkes tesis edilene, bölgemizde tekrar sükûnet hâkim olana kadar her düzeyde temaslarımızı yoğunlaştıracağız."

Ekli dosyalar

• VID-20260303-WA0005.mp4
    1.1 MB
  • HCbN1IlacAATYYE.jpeg
    HCbN1IlacAATYYE.jpeg
    237.4 KB · Görüntüleme: 0
  • Screenshot_20260303_102126_Instagram.jpg
    Screenshot_20260303_102126_Instagram.jpg
    136.6 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:

Savaş Türkiye'ye sıçrar mı? Bakan Fidan'dan net yanıt: Türkiye kendini korur!​

Dışişleri Bakanı Fidan, İran-ABD-İsrail gerilimine dair yaptığı açıklamada, savaşın Türkiye’ye sıçrama ihtimaline karşı, gerekli güce sahip olduğumuzu vurguladı.​

Ekli dosyalar

• CzMlz_1772529429_6423.jpg
    CzMlz_1772529429_6423.jpg
    89.9 KB · Görüntüleme: 0
Erdoğan, bölgede artan gerilimlere dikkat çekerek Türkiye'nin barış ve istikrar odaklı diplomasi yürüttüğünü vurgularken, gerekli tüm önlemlerin alındığını belirtti.

GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK VE ALIYORUZ
Bunların üzerine bölgemizdeki gerilim dalgası maalesef günden güne yayılma eğilimi gösteriyor. Geçtiğimiz hafta Afganistan’la Pakistan arasında patlak veren çatışmalara, Siyonist lobinin tahrikleriyle İran’a karşı düzenlenen hava harekâtı eklendi. Körfez’deki kardeş ülkelere yönelik füze ve kamikaze drone saldırıları ise istikrarsızlık ortamını daha da derinleştirdi. Maalesef bu mübarek günlerde bölgemizin farklı noktalarındaki topraklar kan ve gözyaşıyla ıslanmaya devam ediyor. Coğrafyamızın dört bir ucunda bu hadiseler yaşanırken Türkiye olarak barış, huzur ve istikrar odaklı çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Ülkemizi ve milletimizi bu tehlikelerden uzak tutabilmek için gerekli tüm önlemleri aldık ve alıyoruz. Yürüttüğümüz barış odaklı diplomasiyle sorunların masa başında diyalog ve müzakere yoluyla adil ve hakkaniyetli bir biçimde çözümü için yoğun gayret sarf ediyoruz. Daha fazla kan dökülmeden, ateş daha fazla yayılmadan, kardeş ülkeler arasına daha fazla husumet girmeden bölgemizin bu cendereden bir an önce kurtulması için tüm imkânlarımızı seferber etmiş durumdayız. Sizlerden, dayanışma mevsimi olan Ramazan-ı Şerif’te gönül ve kültür coğrafyamızdaki kardeşlerimizi unutmamanızı bilhassa istirham ediyorum. Hem edeceğiniz dualarla hem de yapacağınız yardımlarla mazlum ve mağdurların yanında olacağına yürekten inanıyorum.

Geri
Üst Alt