İETT'den Haberler

İBB'den toplu ulaşıma yüzde 20 zam talebi​

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) komisyonlarınca hazırlanan teklifte, kentteki otobüs, metro, metrobüs, minibüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçları ile taksi ve okul servislerine yüzde 20 zam yapılması istendi.

Tarife Komisyonu ile Ulaşım ve Trafik Komisyonu, İBB Meclisi toplantısında komisyonlara sevk edilen kentteki toplu ulaşım araçları ile taksi ve okul servislerine zam öngören tekliflerle ilgili çalışmalarını tamamladı.

Komisyonlar tarafından hazırlanan ve bugünkü İBB Meclisi toplantısındaki gündemde yer alan teklifte, kentteki otobüs, metro, metrobüs, minibüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçları ile taksi ve okul servislerine yüzde 20 zam yapılması talep edildi.

"Mavi Kart" aylık abonman ücretinin 3 bin 298 liraya çıkarılması istendi

Bu kapsamda, elektronik tam biletin 35 liradan yüzde 20 zamla 42 liraya, "Mavi Kart" aylık abonman ücretinin 2 bin 748 liradan 3 bin 298 liraya çıkarılması istendi.

Taksimetre açılış ücretinin 54,50 liradan 65,40 liraya, mesafe ücretinin kilometre başına 36,30 liradan 43,56 liraya, zaman tarifesi ücretinin saatte 453,71 liradan 544,45 liraya, kısa mesafe ücretinin 175 liradan 210 liraya yükseltilmesi talep edildi.

Minibüslerde "indi-bindi" diye tarif edilen kısa mesafe ücretinin 4 kilometreye kadar 32,50 liradan 39 liraya, 4 ila 7 kilometre arasında 34 liradan 41 liraya, 7 ila 11 kilometre arasında 35 liradan 42 liraya, 11 ila 15 kilometre arasında 36 liradan 43 liraya, 15 ila 20 kilometre arasında 39 liradan 47 liraya, öğrenci ücretinin ise 21 liradan 25 liraya çıkarılması istendi.

Okul servis ücretlerinde 0 ila 1 kilometre arası mesafe ücretinin 3 bin 376 liradan 4 bin 51 liraya yükseltilmesi talebi söz konusu gündem maddesinde yer alırken, yeni tarifenin 16 Şubat'tan itibaren geçerli olacağı belirtildi.

Öte yandan, İBB'nin düğün ve davet salonlarındaki iftar menüsü fiyatının 550 liradan yüzde 27,27 zamla 700 liraya çıkarılması istendi.

Kaynak: İBB'den toplu ulaşıma yüzde 20 zam talebi
Bugün meclisten geçerse ay başına yetisir

Bana gelen bilgiler doğrultusunda ilerleyen aşamalarda şunlar gerçekleşecek:

Kaynağımı açıklamıyorum ama kendisine güveniyorum.

İETT Yeni Ötis sistemine geçecek.

Sıfır KM Araç Destek Ödemeleri Yeni Ötis Sisteminden Kaldırılacak

Screenshot_20260212-193054_Drive.jpg

Ölü KM 15KM'den düşürülecek ve Kontak kapandığı takdirde araçlar Ötis Sisteminden çıkartılacak

Screenshot_20260212-193004_Drive.jpg

Screenshot_20260212-193147_Drive.jpg

Son düzenleme:
Bana gelen bilgiler doğrultusunda ilerleyen aşamalarda şunlar gerçekleşecek:

Kaynağımı açıklamıyorum ama kendisine güveniyorum.

İETT Yeni Ötis sistemine geçecek.

Sıfır KM Araç Destek Ödemeleri Yeni Ötis Sisteminden Kaldırılacak

Ekli dosyayı görüntüle 108245

Ölü KM 15KM'den düşürülecek ve Kontak kapandığı takdirde araçlar Ötis Sisteminden çıkartılacak

Ekli dosyayı görüntüle 108244

Ekli dosyayı görüntüle 108253
Geçenlerde paylaştığım mahkemeye gidilecek olayı bu yüzdendi. İş sanırım mahkemeye taşınacak
BİLGİLENDİRME

Kıymetli Esnafımız,

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT Genel Müdürlüğü ile 2026 yılı maliyet tablosuna ilişkin yaklaşık on gündür yürütülen görüşmeler, sektörümüz açısından maalesef olumlu bir sonuçla neticelenmemiştir.

Sürecin başlangıcından itibaren İstanbul’daki şirket başkanlarımız ve Oda Başkanlığımız ile tam koordinasyon içerisinde hareket edilmiş; gerçekleştirilen tüm toplantılara eksiksiz katılım sağlanmıştır.

Görüşmelerde sektörümüzün gerçek maliyet yapısı; teknik veriler, karşılaştırmalı tablolar ve somut mali analizler çerçevesinde detaylı şekilde ortaya konulmuş, mevcut ekonomik koşullar dikkate alınarak sürdürülebilir bir düzenleme talep edilmiştir.

Ancak tarafımıza sunulan teklif, maliyet bileşenlerinin önemli bir kısmının yeni tablodan çıkarılması suretiyle hazırlanmış olup, bu yönüyle sektörümüz açısından kabul edilebilir nitelikte görülmemiştir. 2025 yılı ve önceki dönem maliyet tablolarında yer alan bazı temel gider kalemlerinin dışarıda bırakılması, işletmelerimizin finansal dengesi üzerinde doğrudan olumsuz etki doğurmaktadır. Bu hususlara ilişkin tüm teknik ve hukuki itirazlarımız ilgili mercilere açık şekilde iletilmiş, ancak taleplerimiz karşılık bulmamıştır.

Kamuoyuna %25 oranında artış yapılmış gibi yansıtılan düzenleme, maliyet kalemlerindeki eksiltmeler dikkate alındığında fiilen yaklaşık %12,5 seviyesinde bir artışa tekabül etmektedir. Bu oran; artan akaryakıt, personel, bakım-onarım, sigorta ve finansman giderleri karşısında sektörümüzün sürdürülebilirliğini temin etmekten uzaktır.

Bu çerçevede, söz konusu işlemin hukuka uygunluk denetiminin sağlanması amacıyla 2026 yılı maliyet tablosuna ilişkin kararın iptali için İdare Mahkemesi nezdinde dava açılacaktır.

Yönetim olarak esnafımızın hak ve menfaatlerini koruma sorumluluğumuz doğrultusunda, hak arayışımız yasal zeminde kararlılıkla sürdürülecektir. Süreçle ilgili gelişmeler şeffaflık ilkesi çerçevesinde tarafınıza düzenli olarak bildirilecektir.

Bilgilerinize saygıyla sunulur.

Özulaş A.Ş. Başkanı Sedat ŞAHİN

Bu işin cılkı çıktı gerçekten. Bakın bu iş particiliği aştı. Aklımda sürekli şu soru dönüyor: Halk olarak biz bu maliyetleri sürekli olarak sübvanse etmek durumunda mıyız?
Sürekli öğrencilerin ve çalışanın sırtına biniyorlar. Hele işsiz, genç yaşıtlarımı düşünemiyorum. Bir basımda 42 Lira nedir yahu? Enflasyonla açıklanabilecek bir şey değil bu. Halbuki 4 sene bedava binme hakkı tanıyan anne kartları, 65 yaş üstü kartları kısıtlamak ya da belirli bir ücret almak varken niye çalışan kesime yükleniliyor?
Toplu taşıma, özendirilmesi gereken bir sektör iken, artık kâr amacı güden kuruluş haline getirildi.
Üstelik İETT, son derece kaliteli bir hizmet veren bir kuruluş da değil. Fiyat/performans oranı oldukça düşük.

Ben bunu şucu bucu olarak yazmıyorum. Ülkede kasıtlı olarak yıllardır derin bir yoksullaştırma politikasının güdüldüğünün de farkındayım. 8 yıldır yoksuldan alınıp zengine veriliyor. Dolayısıyla bu politika sabit gelirli insanları ciddi şekilde etkilemişken bir de Büyükşehir Belediyesi'nin bu tutumu çok yanlış.
Ne diyeyim... geçmiş olsun İstanbul halkına.

Toplu taşıma, özendirilmesi gereken bir sektör iken, artık kâr amacı güden kuruluş haline getirildi.
Üstelik İETT, son derece kaliteli bir hizmet veren bir kuruluş da değil. Fiyat/performans oranı oldukça düşük.
İddia edilene göre bu toplu taşımanın sübvanse edilmiş hali. Düşününce 25 kuruşa yediğimiz meyveli dondurma bile 5 lira olmuşken zam şaşırtmıyor. Fiyat algısı denen bir şey kalmadı.

İddia edilene göre bu toplu taşımanın sübvanse edilmiş hali. Düşününce 25 kuruşa yediğimiz meyveli dondurma bile 5 lira olmuşken zam şaşırtmıyor. Fiyat algısı denen bir şey kalmadı.
Doğru sübvanse edilmiş hali, katılıyorum. Fakat topku taşımayı sübvanse eden İETT değil, İstanbul halkı.

Orası da öyle tabi, ülkede en hızlı değişen şey etiketler olunca fiyat algısı kayboldu. Neyin pahalı neyin ucuz olduğuna karar veremez hale geldik.

Bunların bildirgelerinden gına gel

Paralar bunlara gittiği için İETT kendi filosunu yenileyemiyor.
İETT Kendi filosunu kendisi istediği için yenilemiyor.

Özel Halk Otobüsleri Esnafları zorla bizi kendinize bağlayın demedi. İETT yaparım dedi girdi bu serüvene yapamadı.

Adam parasını alamazsa tabi bildirge yayınlar. Kim bedavaya çalışır

İBB'den toplu ulaşıma yüzde 20 zam talebi​

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) komisyonlarınca hazırlanan teklifte, kentteki otobüs, metro, metrobüs, minibüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçları ile taksi ve okul servislerine yüzde 20 zam yapılması istendi.

Tarife Komisyonu ile Ulaşım ve Trafik Komisyonu, İBB Meclisi toplantısında komisyonlara sevk edilen kentteki toplu ulaşım araçları ile taksi ve okul servislerine zam öngören tekliflerle ilgili çalışmalarını tamamladı.

Komisyonlar tarafından hazırlanan ve bugünkü İBB Meclisi toplantısındaki gündemde yer alan teklifte, kentteki otobüs, metro, metrobüs, minibüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçları ile taksi ve okul servislerine yüzde 20 zam yapılması talep edildi.

"Mavi Kart" aylık abonman ücretinin 3 bin 298 liraya çıkarılması istendi

Bu kapsamda, elektronik tam biletin 35 liradan yüzde 20 zamla 42 liraya, "Mavi Kart" aylık abonman ücretinin 2 bin 748 liradan 3 bin 298 liraya çıkarılması istendi.

Taksimetre açılış ücretinin 54,50 liradan 65,40 liraya, mesafe ücretinin kilometre başına 36,30 liradan 43,56 liraya, zaman tarifesi ücretinin saatte 453,71 liradan 544,45 liraya, kısa mesafe ücretinin 175 liradan 210 liraya yükseltilmesi talep edildi.

Minibüslerde "indi-bindi" diye tarif edilen kısa mesafe ücretinin 4 kilometreye kadar 32,50 liradan 39 liraya, 4 ila 7 kilometre arasında 34 liradan 41 liraya, 7 ila 11 kilometre arasında 35 liradan 42 liraya, 11 ila 15 kilometre arasında 36 liradan 43 liraya, 15 ila 20 kilometre arasında 39 liradan 47 liraya, öğrenci ücretinin ise 21 liradan 25 liraya çıkarılması istendi.

Okul servis ücretlerinde 0 ila 1 kilometre arası mesafe ücretinin 3 bin 376 liradan 4 bin 51 liraya yükseltilmesi talebi söz konusu gündem maddesinde yer alırken, yeni tarifenin 16 Şubat'tan itibaren geçerli olacağı belirtildi.

Öte yandan, İBB'nin düğün ve davet salonlarındaki iftar menüsü fiyatının 550 liradan yüzde 27,27 zamla 700 liraya çıkarılması istendi.

Kaynak: İBB'den toplu ulaşıma yüzde 20 zam talebi
Allahtan dün akşamdan 2700 tl ye doldurdum

Bu tarz beceriksizlikler daha da devam ederse belediyeye kayyumun gelmesi yakındır.
Kayyum gelirse pek bir şeyin değişeceğini düşünmüyorum.

İETT Kendi filosunu kendisi istediği için yenilemiyor.

Özel Halk Otobüsleri Esnafları zorla bizi kendinize bağlayın demedi. İETT yaparım dedi girdi bu serüvene yapamadı.

Adam parasını alamazsa tabi bildirge yayınlar. Kim bedavaya çalışır
Aldıkları araçların bir kısımını belediye sübvanse ediyordu bugüne kadar . Hak edişlerini geç de olsa yatırıyorlar, bugüne kadar kimse bedavaya çalışmaz.

Son düzenleme:
Hak edişlerini geç de olsa yatırıyorlar, bugüne kadar kimse bedavaya çalışmaz.
Bu sisteme geçilmeden önce tek bir sorun, olay yokken bu sisteme geçildikten sonra tesadüfen mi oluştu?

Önemli olan yatırmak değil, zamanında yatırmak. Boşuna mı yapıyorlar bu işi

Bu sisteme geçilmeden önce tek bir sorun, olay yokken bu sisteme geçildikten sonra tesadüfen mi oluştu?

Önemli olan yatırmak değil, zamanında yatırmak. Boşuna mı yapıyorlar bu işi
Sistemi savunmuyorum. Çünkü araç sübvansesi de vardı işin içerisinde. Bu da belediyeye ekstra yük demek. ÖTİS sisteminde revizyona gidilmesi güzel olmuş . En azından sadece hak edişleri verilerek belediye ekstra yükten kurtulabilir.

Geri
Üst Alt