BİREYSEL İTİRAZ DİLEKÇESİ (ÇED / İDK)
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI’NA
(İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı)
Konu: Karacabey RES ve Elektrik Depolama Tesisi Projesi hakkında bireysel itirazlarımın sunulmasıdır.
Bursa ili, Karacabey ilçesi, Seyran, Canbaz ve Subaşı mahalleleri sınırları içerisinde, Matlı Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Karacabey Rüzgâr Enerji Santrali (6 Türbin – 21,9 MWe) ve Elektrik Depolama Tesisi” projesine ilişkin ÇED sürecine itiraz ediyorum.
Gerekçelerim aşağıda sunulmuştur:
Yerleşim Alanlarına Aşırı Yakınlık:
Proje kapsamında planlanan türbinlerin bazı konutlara 70–115 metre, hayvan çiftliklerine 218,410,440,252 metre mesafede olduğu görülmektedir. Köy yerleşim alanlarından Canbaz Köyüne 750-890 metre Subaşı Köyüne 760-1520 metre mesafededir. Bu mesafeler; gürültü, titreşim, gölge etkisi (shadow flicker) ve psikolojik etkiler açısından yaşam hakkını ihlal edici niteliktedir.
Gürültü ve Sağlık Etkileri:
Sunumda belirtilen gece 55 dBA gürültü seviyesi, kırsal yerleşimler için yüksek olup sürekli maruziyet halinde uyku bozuklukları ve sağlık sorunlarına yol açacaktır. Kümülatif etki değerlendirmesi yapılmamıştır.
Tarım Alanlarına Etki:
Proje alanları tarla vasıflıdır. Süpürme alanları, servis yolları ve şantiye sahaları ile birlikte tarımsal üretim bütünlüğü bozulacaktır. Karacabey Ovası’nın tarımsal niteliği göz ardı edilmiştir.
Elektrik Depolama Tesisi Riski:
Lityum-iyon batarya kullanılan depolama tesisleri yangın ve patlama riski taşımaktadır. Yerleşimlere yakınlık açısından acil durum ve tahliye planları yetersizdir.
Ekosistem ve Kuş Göç Yolları:
Kuşlar üzerindeki etkinin “sonradan yapılacak çalışmalarla” belirleneceğinin ifade edilmesi, ÇED sürecinin temel mantığına aykırıdır.
Sonuç ve Talep:
Belirtilen nedenlerle, projenin mevcut yer seçimiyle çevresel ve sosyal açıdan uygun olmadığı, ÇED sürecinin olumsuz sonuçlandırılması veya yer seçiminin yeniden değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.
Gereğini arz ederim.
Ad Soyad:
T.C. Kimlik No:
Adres:
İmza – Tarih: