Ulaşım Zamları

Konya, İstanbul'dan büyük
İl sınırı olarak evet, şehir sınırı olarak hayır.
Şehir/Yerleşim büyüklüğü olarak İstanbul 80+km bir aralığı kapsıyor. Ardından 50+km ile İzmir geliyor (Körfezden dolayı dolanıyor) üçüncü sırada ise 45+km ile Ankara var.
Kısacası hayır Konya daha büyük değil.

Ulaşım giderlerinde asıl maliyet personel maliyeti. Yılbaşında ise bu maliyeti karşılamak için neredeyse bütün belediyeler zam yapıyor. Bunu bölme şansımız bulunmuyor.

Bir de yılın 2.zammı dediğimiz diğer giderleri karşılamak için yapılan zam var. Bu zamma sizin dediğiniz gibi aylık şekilde uygulanabilir ancak bu zammın sebebi de zaten enflasyondur (iş buradan siyasete gidecek.). Neden belediyelerin böyle yapmadığına bakar isek bu da sırf popülariteden dolayı. Siz her 2 ayda bir yapılan zamma mı kızarsınız yoksa 6 ayda 1 olana mı?
Eskiden her benzin zammında mavi site yıkılırdı, benzinliklerde kuyruk oluşurdu. Şimdi noldu okkalı zamlar geliyor bir şey olmuyor.

Ülkemizdeki bütün yönetimler siyaset ile işliyor kimse her ay kendisine negatif haber yapacak bir şey yapmaz.

Şöyle de bir şey var. Hem 330 tl az ödüyorsun hem de zammı hissetmiyorsun. Her ay gelen örnek üzerindeki 5 tl zammı hissetmezsin.

Herkes biliyor sizinle fikir ayrılıklarımız mevcut ancak yapım gereği doğru söylediğiniz bir şeyi inkar edemem. Doğruya doğru bu söylemde haklısınız her ne kadar farklı düşüncelerde olsak da.

Bu sistem halkın yararına olacağı için hiçbir türlü gelemez.
Hocam sistemi öyle yapmazlar ama, eğer aylık zam sistemi olur ise yıl sonunda son fiyat aynı olmaz.
Normalde 100'den 120 olacaksa, aylık zamlarla 125 yaparlar.

Zam sebebi olarak mazot zamları mı soylenıyor yoksa artık sebep bile mi yok halk alıstı he...😑

Otobuslerde neden hibrit sistemi yok? Zaten surekli trafik ve yolcu indirirken vs fren yapıyor araç:
O frenlerle hibrit motor şarj olur bedava yakıt saglanır baya bi...

İett kendi araçlarında hibrit'e geçmeli. Mazor bahanesi arkasınada saklanmazlar artık. 👌
mazot mu ozaman doğudaki şehirlerin İstanbulu geçmesi gerekiyor Mazot Doğuda 1-2 Lira daha fazla.
[automerge]1770929903[/automerge]
İl sınırı olarak evet, şehir sınırı olarak hayır.
Şehir/Yerleşim büyüklüğü olarak İstanbul 80+km bir aralığı kapsıyor. Ardından 50+km ile İzmir geliyor (Körfezden dolayı dolanıyor) üçüncü sırada ise 45+km ile Ankara var.
Kısacası hayır Konya daha büyük değil.

Ulaşım giderlerinde asıl maliyet personel maliyeti. Yılbaşında ise bu maliyeti karşılamak için neredeyse bütün belediyeler zam yapıyor. Bunu bölme şansımız bulunmuyor.

Bir de yılın 2.zammı dediğimiz diğer giderleri karşılamak için yapılan zam var. Bu zamma sizin dediğiniz gibi aylık şekilde uygulanabilir ancak bu zammın sebebi de zaten enflasyondur (iş buradan siyasete gidecek.). Neden belediyelerin böyle yapmadığına bakar isek bu da sırf popülariteden dolayı. Siz her 2 ayda bir yapılan zamma mı kızarsınız yoksa 6 ayda 1 olana mı?
Eskiden her benzin zammında mavi site yıkılırdı, benzinliklerde kuyruk oluşurdu. Şimdi noldu okkalı zamlar geliyor bir şey olmuyor.

Ülkemizdeki bütün yönetimler siyaset ile işliyor kimse her ay kendisine negatif haber yapacak bir şey yapmaz.
Konya Yüzölçümü bakımından Türkiyenin en büyük şehri. herkese yetecek kadar alan var @Tcuab2023 demek istiyor.
[automerge]1770929997[/automerge]
Yaptığınız hareketi kınıyorum istanbul ile ilgili sayfa burası dikkat ederseniz.
yoo istanbul ile ilgili değil. tüm Türkiye ulaşım zamlarını kapsıyor
[automerge]1770930096[/automerge]
Bende konuyu karıştırdığınız için hepinizi kınıyorum.

Son düzenleme:
1. 15 Ocak 2025 tarihinde %35 oranında zam yapıldı.

2. Ocak ayında yapılan zamma ilave olarak
12 Eylül 2025 tarihinde %30 oranında zam yapıldı.

Yani iBB 2025 yılı içerisinde toplam ulaşım ücretlerine %70 gibi rekor bir zam yaptı.

TCDD yönetimi ise 13 ay boyunca fiyatları sabit tutarak %35’lik oranında bıraktı.

Şuan ise TCDD yönetimi yüzde 25 oranı yaparak Marmaray ücretini 27₺’den 34₺’ye çıkardı. (En kısa ücret)

İETT/Metro ise; 35₺’den 42₺ oldu.

Şehir Hatları ise; 60₺’ya yakın bir ücret.

Metrobüs dudak uçuklatıyor zaten söylememe gerek yok.

Bu tabloya baktığımızda ulaşım ücreti erişebilir bir ücret olmak zorunda.

Bu dünyanın neresine giderseniz bu böyledir.

İBB zammı geri çekmeli. Aksi takdirde İstanbul’da özel araca teşvik edileceğinden, yoğun bir araç patlaması yaşanacak. Bu da daha fazla trafik yükü demektir..

TCDD yönetimi 34₺ sabit tutalım dediler, fakat iBB bunu da reddetti..

#UlaşımZammıGeriÇekilmeli !

Mesajlar başta İstanbul Ulaşımı hakkında Random Sohbetteydi. Buraya taşındı
Ulaşım zam haberlerinin olduğu ayrı bir konu açmak lazım o zaman.

#UlaşımZammıGeriÇekilmeli !
Kesinlikle!!!

Bu tabloya baktığımızda ulaşım ücreti erişebilir bir ücret olmak zorunda.
Bu dünyanın neresine giderseniz bu böyledir.
İBB zammı geri çekmeli. Aksi takdirde İstanbul’da özel araca teşvik edileceğinden, yoğun bir araç patlaması yaşanacak. Bu da daha fazla trafik yükü demektir..
Hocam araç kullanmanın maliyeti o kadar yüksek ki bu zamların araç kullanımını etkileyeceğini düşünmüyorum. Sadece kontak açmanız bile 1 basım kadar paranızı harcayacak durumda.
TCDD yönetimi 34₺ sabit tutalım dediler, fakat iBB bunu da reddetti..
Keşke 34 lirada tutulsa denilen gibi.

Ancak TCDD'yi burada melek gibi göstermenin bir mantığı olduğunu düşünmüyorum
1770933266788.png

TCDD sağ olsun %130 gibi bir zam ile karşılaşmıştık.
İstanbul siyasi çekişmenin olduğu bir yer olduğundan vatandaş için daha uygun oluyor.

Sonuçta TCDD yönetimi İstanbul’daki vatandaşları düşünerek 34₺ de sabit bırakalım diye bir teklif sunmuş İBB yönetimine.

Bunu iyi niyet göstergesi olarak algılıyorum ben.

Vatandaş 42₺ ödeyeceğine 34₺ ödeyecek. Bu vatandaşın işine gelir. En önemlisi: İBB bu konuda sübvanse edebilir hocam.

Ama gel gör ki iBB yönetimi bu el uzatmayı da elinin tersiyle itiyor.

Valla yoğun bir araç patlaması yaşanacak, bunu da not edelim. İlerleyen zamanlarda görürsünüz.

TCDD ile işbirliği yapmayan bir iBB görünüyor, bu da gayet açık ve net.

Bu yüzden iBB’de bir MELEK DEĞİL. 😁🤣

Sonuçta TCDD yönetimi İstanbul’daki vatandaşları düşünerek 34₺ de sabit bırakalım diye bir teklif sunmuş İBB yönetimine.
Vatandaş 42₺ ödeyeceğine 34₺ ödeyecek. Bu vatandaşın işine gelir. En önemlisi: İBB bu konuda sübvanse edebilir hocam.
Valla; Yoğun bir araç patlaması yaşanacak, bunu da not edelim. İlerleyen zamanlarda görürsünüz.
Değil zaten hocam, keşke İBB bu teklifi kabul etse imiş.

TCDD'den aynı iyiliği ülkemizin diğer şehirleri için de bekliyorum.

Araba konusunda bu zamların çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Çünkü ülkemizde toplu ulaşım araba alınmasını engelliyor, kullanılmasını değil. Araba kullanımını arttıran ulaşımın fiyatından çok ulaşımın verimsizliği.
Örneğin ben ve kardeşim(@MarinThePhotoDrone) geçen sene aynı yurtta (KSS KYK) kalıyorduk. Ben 3.aydan sonra arada taksi kullanmaya başlamış iken o altına araba çekti. Aynı şekilde kuzenlerim de yıllar sonra araba aldılar. Bunun nedeni maliyetten çok ulaşımın konforsuz ve zamanlama olarak güvenilmez olması.

Fiyat konusuna geri dönecek olursak, sübvanse konusunda kesinlikle katılıyorum 34₺'ye sembolik olması için sabitlenip diğer giderlerde zam yapabilirlerdi. Örneğin taksi, otopark ve özel ayırtma ücretlerine. Ancak yapılmadı. Keşke yapılsa idi.

Son düzenleme:
Burada boşuna tartışma yapılmış. İstanbul ve Ankara pek çok büyükşehirlerde başkanlar değiştikten sonra yine yüzde2-5 arası zamlar yapılırdı. Ayrıca İstanbulda 40 lira olsa bile belediye indirim yada fazla zam yapamaz. Konya büyükşehir belediyesi geçen sene en uzak ilçelere uygun fiyatta yolluyoruz ama zarar ediyoruz demişti.
Yani Konya %60, İstanbul %70, İzmir %70 civarında ulaşımı sübvanse ediyor. Bu ne demek yapılan ulaşım harcamalarının yüzdesi kadar belediye karşılıyor.
Bu söylediklerinizin olması için mazot fiyatı 60 lira olmaması gerekiyor. :) Ayrıca eshot,iett,ego pek çok büyükşehir ulaşım firmaları kdv olarak yüzde 18 ile aynı şekilde mazot alıyor. Bu otobüsler laf olsun diye çalışmıyor ayrıca bakım masraflarıda var. :) Ayrıca trafiği arttırmaz zaten vatandaş arabasına hangi fiyattan mazot alıyorsa belediyede aynı fiyattan mazot alıyor. Araba kullanmak daha masraflı. Özellikle İstanbulda köprü ücretleri,dur kalk vs. masraf dahada artıyor.

Oyüzden kimse boşuna atıp tutmasın. Belediye ulaşım hiçbir zaman kar amaçlı çalışmaz.2011 de mazot ucuzken nasıl zam geliyorsa şuan da öyle. Mazotta ulaşım firmalarına kdv düşük olsun bak nasıl ucuza gidiliyor. Uzun lafın kısası zamlar laf olsun diye yapılmaz ayrıca sübvanse falan olmasa şuan 60-70 liraya kart basıyorduk. Öyle aylık zam falan olmaz saçmalamayın. Sübvanse ve bakım masraflarını araştırıp ona göre yorum yapınız. :D

Valla yoğun bir araç patlaması yaşanacak, bunu da not edelim. İlerleyen zamanlarda görürsünüz.

İBB’nin TCDD ile işbirliği yapmaması yine siyasi çekişmelerden ötürü. Marmaray’ın tam açıldığı ilk günlerinde aktarma almaz-verir şeklinde işliyordu ama TCDD sağolsun yoğun çabaları sonucunda hiç bir türlü aktarma almıyor. Keza M3 trenleri

Zam konusunda ne Marmaray’ı (TCDD) ne de İBB’yi desteklerim.

Zam kararı KESİNLİKLE VE DERHAL geri alınmalı.
İBB’nin TCDD ile işbirliği yapmaması yine siyasi çekişmelerden ötürü. Marmaray’ın tam açıldığı ilk günlerinde aktarma almaz-verir şeklinde işliyordu ama TCDD sağolsun yoğun çabaları sonucunda hiç bir türlü aktarma almıyor. Keza M3 trenleri

Yanlışım varsa düzeltin ama 1 basım ücreti neredeyse 1 dolar olmuş durumda bu gerçekten çok pahalı örneğin ekonomik krizle mücadele veren arjantini ele alalım. Ortalama tek yön bilet fiyatı 0.20 cent yani türk lirası ile 8.75 TL civarı yine avrupanın bir çok şehrinde hatta bırakın avrupayı örneğin Azerbaycan'da bile tek yön bilet fiyatı 0.20 manat bu fiyatlar kesinlikle kabul edilemez!

Herşeyi geçtim birde bu fiyatlara sıkış tepiş pis kokulu otobüslerde aferdersiniz hayvan taşır gibi insan taşıyorlar rezalet!

Artık bu karardan geri dönüş olmaz, bu zammın nedeni ibb ve iett nin tamamen batmış olmasıdır, bu konuda yapacak maalesef hiç birsey yok, biz toplu ulaşıma ne kadar yönlendirme sağlarız diye düşünüp konuşalım iett zam yaparak bu planları suya düşürmüştür, özel araçla çıkmak otobüsle çıkmayla aynı fiyata gelmiştir, buda İstanbul trafiğine daha fazla özel araç katılmasi demek

Bu zamlar hep geliyordu ki ilk defa olan şaşırılacak bir şey değil. Her yıl düzenli olan bir şey. 2026 yılına özel değil. 2027'de de böyle olacak 2028'de de böyle olacak.

Geçmişte de böyle oldu: Düzenli yılda 2 kez sabit

2023: İstanbul'da ulaşıma yapılan zamlı fiyatlar ve tarifeler 1 Ocak 2023 itibariyle uygulanıyor olacak.
Geçtiğimiz aylarda yüzde 40 zam yapıldığı duyuruldu. Ağustos 2023'te gerçekleştirilen olağan UKOME toplantısı yapıldı.

2024: İstanbul'da toplu taşımaya son zam Temmuz 2024'te yapılmış, fiyatlar yüzde 13 ile yüzde 22 arasında zamlanmıştı. Ondan önceki zam da 2024 yılbaşında yapılmıştı.

2025: 15 Ocak 2025'te yüzde 35, 12 Eylül 2025'te ise yüzde 30 zam yapılmıştı.

2026: 16 Şubat 2026, tahminen Eylül-Ağustos 2026 yine gelecek

2 yıldır alınan bir otobüs bile yok ama zama gelince her fırsatı değerlendiriyorlar. 7 liranın her bir kuruşu boğazlarında kalsın.
Ulaşım zam yapsan yapmadanda yolcunun bastığı para otobüs almaya yüzde 30 katkı sağlıyor. Hala bunu ısrarla anlamıyorsunuz. İstanbul'a otobüs alınıyor görmediğiniz şeyleri alınmıyor diyip geçiştirmeyin. Ayrıca İstanbul'a 1000 otobüs alsan yine yetmeyecek 😁

Geri
Üst Alt