M7 Yıldız-Mahmutbey Metro Hattı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
2024 yılında yapılan açıklamaya istinaden;

Beşiktaş’ta arkeolojik kazılar sebebiyle 1 yıl süre uzatılmıştı. (2025 yılından 2026 yılına açılış revize edildi.)

Beşiktaş pas geçilerek Kabataş etabı açılacaktı.

Fakat Kabataş’ta yaşanan üzücü bir olay nedeniyle yüklenici firma ile ilgili de bazı sorunlar yaşandı.

Dolayısıyla iBB M7 hattının Beşiktaş ve Kabataş uzatmalarını 2028 yılına erteledi.
2027 degilmiydi ya alla alla

2027 degilmiydi ya alla alla

Mecidiyeköy-Yıldız etabı açıldıktan sonra bu hattın açılışı yani (Kabataş etabı) aslında 2025 yılı olarak telaffuz edildi.

Arkeolojik kazılar sebebiyle bu süre 1,1.5 yıllık süre verilerek 2026 sonu, 2027 başı gibi hedefler konuldu.

Fakat maalesef geçtiğimiz aylarda M7 hattının Kabataş etabında 1 işçi hayatını kaybetti.
Konuyla ilgili olarak İBB - Teftiş Kurulu inceleme başlattı.
Ek olarak; Valilik tarafından tedbir amaçlı inşaat durduruldu.

Akabinde firma ile ilgilide sorunlar yaşandı.

Ve günün sonunda M7 hattının açılışı 2028 yılı sonuna hedeflenmiştir.

Son düzenleme:
Mecidiyeköy-Yıldız etabı açıldıktan sonra bu hattın açılışı yani (Kabataş etabı) aslında 2025 yılı olarak telaffuz edildi.

Arkeolojik kazılar sebebiyle bu süre 1,1.5 yıllık süre verilerek 2026 sonu, 2027 başı gibi hedefler konuldu.

Fakat maalesef geçtiğimiz aylarda M7 hattının Kabataş etabında 1 işçi hayatını kaybetti.
Konuyla ilgili olarak İBB - Teftiş Kurulu inceleme başlattı.
Ek olarak; Valilik tarafından tedbir amaçlı inşaat durduruldu.

Akabinde firma ile ilgilide sorunlar yaşandı.

Ve günün sonunda M7 hattının açılışı 2028 yılı sonuna hedeflenmiştir.
Böyle giderse 2029'u da görür büyük ihtimalle :)

M7 hattının verileri
IMG_1295.webp

Böyle giderse 2029'u da görür büyük ihtimalle :)

Maalesef hocam.

Zaten bu hatla ilgili yeniden ihale sürecine gidildi geçtiğimiz aylarda ihalesi yapıldı.

Sebebi ise; İBB 1 işçinin ölümünden sonra firmayla bazı sıkıntılar yaşadı.
İBB firmanın İş Güvenliği konusunda biraz rahat davranması idi. Ki iş sağlığı ve güvenliği konusunda iBB çok titiz (ki öyle olmak zorundalar)

Fakat firma rahattı biraz. Olan da tabi işçiye oldu ve maalesef hayatını kaybetti.

Firma-İBB arasında gerginlikler yaşandı.

Araya İstanbul Valiliği devreye girdi ve inşaat tedbir amaçlı durduruldu.

Firma da bu işten çekildi. Çekildiği anda iBB hızlı bir şekilde ihale takvimini ayarladı ve ;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Avrupa Yakası Raylı Sistem Şube Müdürlüğü, "Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı İkmal İnşaatı ile Fulya Metro İstasyonu Üzeri Ulaşım Yönetim Merkezi Yapımı" ihalesi ile ilgili ilanını 30 Aralık 2025 tarihli Kamu İhale Kurumu (KİK) Bülteninde yayımladı.

Yatırımlar Dergisi'nin aldığı bilgiye göre, ihalenin son teklif verme tarihi 28 Ocak 2026 saat 10.30 olarak ilan edildi.

İhaleye teklif verecek olanların, EKAP hesabına giriş yaparak ihale dokümanını indirmeleri zorunludur.

Tekliflerin geçerlilik süresi 180 takvim günü, işin süresi 810 takvim günü olarak belirlendi.

İhale, mevcutta var olan tam sürücüsüz metro hattı GoA4 ile entegrasyon-devreye alma işlerini ve Fulya Metro İstasyonu üzeri ulaşım yönetim merkezi yapımını kapsıyor.

+Bu hattın açılabilmesi için 810 günlük süreye daha ihtiyacımız var.

Bu da nereden baksan 2026 yılını bitirsen yetmiyor. 2027 yılını bitirsende keza aynı şekilde.

2029 yılının seçim dönemine denk gelecek şekilde ayarlanacak ve açılacak.

Yani Kabataş ve Beşiktaş uzatmalarını bekleyen yolcular var ise en az 2,5 yıl daha beklemeleri gerekecek.

Beşiktaş istasyonu biraz sancılı olacak..
Ama
Kabataş istasyonun açılmasında herhangi bir engel kalmadı.

Fakat iBB ilk etapta Kabataş’ı açacaktı sonra vazgeçti. Eğer sadece Kabataş’a fokuslanırlarsa eğer 1-1,5 yıl içinde açılabilir.

Son düzenleme:
Kim ne derse desin İstanbul'un en uzun süreyle beklenen hattıdır bu. Sadece 2 istasyon yıllardır bitirilemiyor. İşbilmezliğin sonunda olan halka oluyor. Allah sebep olanların belasını versin başka bişey demiyorum.

Kabataş istenirse açılır ama istenmiyor. Olan da vatandaşa oluyor. Çok kritik öneme sahip bir hat.

Beşiktaş istasyonu zaten biraz sıkıntılı ve sancılı.
Fakat Kabataş’ı yetiştirebilirler belki bu döneme.
Amma velakin İBB 2 istasyonu aynı anda açmak istiyor.

Beşiktaş’ı pas geçmek istemiyorlar. Ki daha önceki akıl Beşiktaş bypass geçmekti sonra ne olduysa bu karardan vazgeçildi ve 2 istasyonu da açalım dediler..

Şahsen benim: Beşiktaş’tan umudum yok.
Ama Kabataş iç açıcı görünüyor..

Kim ne derse desin İstanbul'un en uzun süreyle beklenen hattıdır bu. Sadece 2 istasyon yıllardır bitirilemiyor. İşbilmezliğin sonunda olan halka oluyor. Allah sebep olanların belasını versin başka bişey demiyorum.
Buna sebep olan insanlar 2000-3000 yıl önce yaşamış,
Şuan ise arkeolojik iskelet kalıntıları vs hocam😅

Seneye acilicak muhtemelen çok bi şey kalmadı 👍🏻

Son düzenleme:
Buna sebep olan insanlar 2000-3000 yıl önce yaşamış arkeolojik iskelet kalıntıları vs hocam😅

Seneye acilicak muhtemelen çok bi şey kalmadı 👍🏻
Seneye açılacak mı? Neresi açılıyor? Kabataş istenirse ve zorlarlarsa evet belki bir ihtimal.

Beşiktaş ile ilgili pek umudum yok.

Fulya-Yıldız ihalesi yapılalı 1-1,5 ay oldu.

Daha fazla arkeolojik kazı ile uğraşmamak için 4-5 sene önce iptal oldu diğer çıkışlar. Forumdaki ağırsu adlı arkadaşın konu ile alakalı redditteki paylaşım

Daha fazla arkeolojik kazı ile uğraşmamak için 4-5 sene önce iptal oldu diğer çıkışlar. Forumdaki ağırsu adlı arkadaşın konu ile alakalı redditteki paylaşımı
teşekkürler,linktede dedikleri gibi inşallah patlamaz orası tek giriş çıkış olacağı için inanılmaz yoğun olur diye düşünüyorum + 30a-30m de kesin iptal edilir acılınca bakalım göreceğiz

Bu arkeologların hepsi birer ilber Ortaylı gibi ,kasılmayın yahu !
Anadolu'daki bulunmuş arkeolojik eserlerin hali ortada ya keçiler otluyor ya da sahra tuvaleti olmuş.
İşinize biraz saygı gösterip çalışın çabuk bitirin şu işleri artık

İBB Açık Veri Portalından aldığım veriler. 16 Aralık 2025 verileridir.

1. Mecidiyeköy 55.204 Yolcu
2. Mahmutbey 31.474 Yolcu
3. Kağıthane 25.931 Yolcu
4. Karadeniz Mahallesi 20.754 Yolcu
5. Kazım Karabekir 16.158 Yolcu
6. Alibeyköy 13.487 Yolcu
7. Çağlayan 12.849 Yolcu
8. V. Karani Akşemsettin 12.506 Yolcu
9. Yenimahalle 12.024 Yolcu
10. Göztepe 10.658 Yolcu
11. Yeşilpınar 9.911 Yolcu
12. Oruçreis 8.503 Yolcu
13. Nurtepe 7.597 Yolcu
14. Çırçır 7.201 Yolcu
15.Yıldız 6.000 Yolcu
16. Giyimkent Tekstilkent 5.459 Yolcu
17. Fulya 1.906 Yolcu

En yoğun istasyon kesinlikle Mecidiyeköy'dür diye tahmin etmiştim Metrobüs ve M2 ile aktarmasından dolayı tahminim doğru çıktı.

En az yoğun istasyon ise Fulya diye tahmin etmiştim çünkü çevresi daha üst sınıf diyeceğimiz kesimin yaşadığı yer ve tahminim doğru çıktı.

İlerisi için tahminim bu yönde. Yıldız ve Mahmutbey istasyonlarında yoğunluğun birazcık azalacağını düşünüyorum her iki tarafında uzatması bitince. Kabataş uzatması bitince Beşiktaş'a gitmek için Yıldız'da inenler ve Hastane etabı bittikten sonra da Mahmutbey'de inipte otobüsle devam edenler olmayacak. Ayrıca Hastane uzatması bitince Kağıthane'nin yoğunluğu da azıcık düşebilir çünkü Atakent İstasyonundan da M11'e aktarma yapılabilecek.

İBB Açık Veri Portalından aldığım veriler. 16 Aralık 2025 verileridir.

1. Mecidiyeköy 55.204 Yolcu
2. Mahmutbey 31.474 Yolcu
3. Kağıthane 25.931 Yolcu
4. Karadeniz Mahallesi 20.754 Yolcu
5. Kazım Karabekir 16.158 Yolcu
6. Alibeyköy 13.487 Yolcu
7. Çağlayan 12.849 Yolcu
8. V. Karani Akşemsettin 12.506 Yolcu
9. Yenimahalle 12.024 Yolcu
10. Göztepe 10.658 Yolcu
11. Yeşilpınar 9.911 Yolcu
12. Oruçreis 8.503 Yolcu
13. Nurtepe 7.597 Yolcu
14. Çırçır 7.201 Yolcu
15.Yıldız 6.000 Yolcu
16. Giyimkent Tekstilkent 5.459 Yolcu
17. Fulya 1.906 Yolcu

En yoğun istasyon kesinlikle Mecidiyeköy'dür diye tahmin etmiştim Metrobüs ve M2 ile aktarmasından dolayı tahminim doğru çıktı.

En az yoğun istasyon ise Fulya diye tahmin etmiştim çünkü çevresi daha üst sınıf diyeceğimiz kesimin yaşadığı yer ve tahminim doğru çıktı.

İlerisi için tahminim bu yönde. Yıldız ve Mahmutbey istasyonlarında yoğunluğun birazcık azalacağını düşünüyorum her iki tarafında uzatması bitince. Kabataş uzatması bitince Beşiktaş'a gitmek için Yıldız'da inenler ve Hastane etabı bittikten sonra da Mahmutbey'de inipte otobüsle devam edenler olmayacak. Ayrıca Hastane uzatması bitince Kağıthane'nin yoğunluğu da azıcık düşebilir çünkü Atakent İstasyonundan da M11'e aktarma yapılabilecek.

Mecidiyeköy liderliğini koruyor fakat 2-2,5 yıl sonra bu tablo değişecek.
Beşiktaş ve Kabataş istasyonları ilk 3 sırada yer alacaktır eminim. Hoş Beşiktaş istasyonundan çok umudum yok. 2028 yılında açılırsa ne ala.
Ama Kabataş’ı isteseler ve zorlasalar 2027 yılına yetiştirebilirler.
O zamanda zaten Kabataş otomatikman 1.sırada yer alacak.
Kabataş aynı zamanda bir ulaşım HUB’ı.
(Şehir Hatları, T1 ve F1 Hattı, İDO ve BUDO, İETT hatları)

teşekkürler,linktede dedikleri gibi inşallah patlamaz orası tek giriş çıkış olacağı için inanılmaz yoğun olur diye düşünüyorum + 30a-30m de kesin iptal edilir acılınca bakalım göreceğiz
30A edilmesin iptal Zincirlikuyu metrobüs istasyonundan Beylikdüzü-Zincirlikuyu araçları kalkıyor Beşiktaş'dan o otobüsle kolaylıkla Zincirlikuyu'ya erişim sağlayabiliyoruz. Onun yerine Beşiktaş-Zincirlikuyu Metrobüs arası sefer yapsa daha sağlıklı olur. Eğer bu hat kaldırılırsa M7 Mecidiyeköyden yüzeye varıp yaya alt geçidini geçip Mecidiyeköy metrobüsten binmemiz gerekecek. Zaten oranın kendine has bir yoğunluğu oluyor. En azından sefer sayıları azaltılsın ancak iptal edilmemeli bence

Son düzenleme:
30A edilmesin iptal Zincirlikuyu metrobüs istasyonundan Beylikdüzü-Zincirlikuyu araçları kalkıyor kaldırılırsa M7 Mecidiyeköyden yüzeye varıp yaya alt geçidini geçmemiz gerekecek. En azından sefer sayıları azaltılsın ancak iptal edilmemeli bence
30M kapatılabilir ya da seyrekleştirebilir.
Zaten dünden razı İETT hat kapatmaya.
Fakat 30A iptal edilmemeli.

Geri
Üst Alt