M5 Üsküdar-Samandıra Merkez Metro Hattı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sultanbeyli etabı açılmadan böyle bir yoğunluk varsa açıldıktan sonrasını düşünemiyorum. Bu hat yoğun saatlerde 2 dakika da bir sefer yapması gerekiyor tıpkı M2 de olduğu gibi gerçi bu hat sürücüsüz olduğu için 90 saniyede bir de sefer altyapısına sahip tabi bunun için araç alımına gidilmesi gerekiyor daha M4 ve M7 araçları teslim edilmedi ondan sonra M3 için araç alımı ihalesine gidilecek sanırım M3 hattında yaşanan araç yetersizliğinden ötürü oluşan yoğunluk bu hatta da görülecek.

Merhabalar,

Maalesef bu aşamada mümkün değil. İBB 2026 yılı yatırım programında M5 hattına ilişkin araç alımı planlamayıp ve bununla ilgili bir bütçe planlamadı.

Dolayısıyla üzülerek belirtiyorum ki M5 hattı 2028 yılına kadar bu şekilde çalışmaya devam edecek.

Sultanbeyli uzatması açıldığında tam bir KAOS METROSU olacağı kesin.

Şuan da araç alımı önceliğinde:

M7 hattı ve M4 hattı bulunuyor. Ve Ulaştırma Bakanlığından alınamayan M3 trenleri.

M7 hattına ait araçlar Kabataş etabının açılmasına yakın devreye alınıp,

M4 hattına ilişkin araçlar ise 16 Temmuz 2026 tarihinden itibaren kademeli olarak devreye alınacak.

M5 hattının verileri
IMG_1295.webp

M4 KADIKÖY SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI metro hattının trenleri yenileniyorlar mı?🤝🤝🤝😮😮😮

Doğrudur hocam. Zaten çok önceden verilmişti siparişleri. Aslında geçen yıl raylarda görmemiz gerekiyordu fakat tedarik sürecinde bazı problemler yaşandı dolayısıyla yaz aylarından itibaren trenler iBB’ye kademeli olarak teslim edilecek.

Doğrudur hocam. Zaten çok önceden verilmişti siparişleri. Aslında geçen yıl raylarda görmemiz gerekiyordu fakat tedarik sürecinde bazı problemler yaşandı dolayısıyla yaz aylarından itibaren trenler iBB’ye kademeli olarak teslim edilecek.
İnşallah yeni gelecek trenler durduğunda kapıları açılmadan önce önünde otomatik açılıp kapanan camlı otomatik kapılarda olur.🤝🤝🤝

İBB Açık Veri Portalından 16 Aralık 2025 tarihi için aldığım istasyonlardaki yolcu sayıları.

1. Üsküdar 59.850 Yolcu
2. Altunizade 39.455 Yolcu
3. Dudullu 27.346 Yolcu
4. Çekmeköy 23.426 Yolcu
5. Çarşı 22.531 Yolcu
6. Ümraniye 22.456 Yolcu
7. Samandıra Merkez 20.411 Yolcu
8. Bulgurlu 19.778 Yolcu
9. Çakmak 19.242 Yolcu
10. Sarıgazi 16.488 Yolcu
11. Bağlarbaşı 16.179 Yolcu
12. Yamanevler 13.024 Yolcu
13. Necip Fazıl 11.425 Yolcu
14. Ihlamurkuyu 10.676 Yolcu
15. Altınşehir 9.818 Yolcu
16. İmam Hatip Lisesi 8.206 Yolcu
17. Meclis 8.179 Yolcu
18. Sancaktepe 7.599 Yolcu
19. Fıstıkağacı 4.923 Yolcu
20. Kısıklı 4.017 Yolcu

En yoğun istasyon Üsküdar'dır diye tahmin etmiştim doğru çıktı çünkü Marmaray ve deniz ulaşımı aktarması var.

En az yoğun ise Kısıklı'dır diye düşünmüştüm o da doğru çıktı. Birkaç defa Çamlıca Tepesine giderken Kısıklı istasyonunu kullanmıştım çok az kişi inip binmişti.

İlerde yoğunluğunun azalacağı ya da artacağını düşündüğüm istasyonlarda bunlar

Çarşı: M12 açıldıktan sonra yoğunluğunun artacağını düşünüyorum, Çekmeköy'ü kesin geçer belki Dudullu'yu bile geçebilir yoğunluk olarak.

Altunizade: M14 açıldıktan sonra yoğunluğu artabilir ama yine de ikinciliğini korur Üsküdar'ı geçemez bence.

Samandıra Merkez: Sultanbeyli uzatması açıldıktan sonra yoğunluğu azalır çünkü şu an Sultanbeyli'den M5'e binecek olan kesim bu istasyondan biniyor. İlerde ise direkt Sultanbeyli'den binebilecekler.

Eskiden daha yoğun olup yoğunluğu azalan ya da yoğunluğu az olup artan istasyonlar ise bunlardır.

Dudullu: 2023 yılında M8 açıldıktan sonra yoğunluğu artıştır.

Çekmeköy: 2024 öncesinde Samandıra etabı açılmadan önce Sancaktepe, Sarıgazi tarafından M5'e bineceklerde Çekmeköy'den binerdi ondan daha yoğundu bence şimdi ise o kesim artık direkt Sancaktepe'den Sarıgazi'den binebiliyor.

Yamanevler: 2017-2018 arası son istasyon olduğu için daha ileriye gidecekler tarafından kullanılıyordu ama 2018'de Çekmeköy uzatması sonrası yoğunluğu azalmıştır.

Geri
Üst Alt