İETT'den Haberler

Hız sınırı 70 kilometreye düşürüldü. Bugünden itibaren devreye girdi

İstanbul'da trafik kazalarının azaltılması, güvenli ulaşım gibi nedenlerle İETT ve Özel Halk Otobüsleri'nde hız sınırı azami 70 kilometre olarak belirlendi. Hızın düşürülmesi sadece 2.3 dakika fark ortaya çıkarırken, güvenli sürüşün elde edilmesiyle can ve yolcu güvenliği için olumlu oluyor.

İstanbulluların güvenli ulaşım sağlaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi hamlede bulundu. Toplu ulaşımda otobüs kazalarının artmasının ana sebebi olan hızlı araç kullanımının önüne geçmek için sistem kuruldu. Bugünden itibaren İETT ve Özel Halk Otobüsleri, 70 km/s azami hıza ulaşabilecek. Yapılan sistem güncellemesiyle araçların hız verileri dijital ortamda takip edilecek ve anlık olarak izlenecek.

HIZ SINIRI AŞILIRSA NE OLUR?

Hız sınırının aşılmasıyla birlikte sistem tarafından ilgili personel adına otomatik hız ihlal raporu oluşturulacak. Oluşturulan raporlar kayıt altına alınıp gerekli değerlendirmeler birimler tarafından yapılacak.

CAN VE YOLCU GÜVENLİĞİ MESAJI

Yapılan duyuru kapsamında, can ve yolcu güvenliği, trafik kuralları ve kurumsal sorumluluk bilinci çerçevesinde şoförlere uyarıda bulunuldu.

YOĞUN TRAFİK VE DURAK ARASI MESAFELER KISA

İstanbul'da şehir içi ulaşımda 70 kilometre hızlara ulaşmak pek de mümkün olmuyor. Otobüs durakları arasındaki mesafelerin kısa olması, trafik yoğunluğunun yüksek olması gibi nedenlerle şehir içinde çalışan otobüsler 30-40 kilometre hızlarda seyrediyor. Ancak otoyola çıkan otobüsler hızlı giderek can ve yolcu güvenliğini hiçe sayabiliyor. Bu nedenle otoyollara çıkan otobüsler azami olarak 70 kilometre hızla gidecek.

ZAMANDAN NE KADAR FARK EDİYOR?

10 kilometrelik bir mesafeyi 100 km/s hızla giderseniz 6 dakikada tamamlamış oluyorsunuz. Aynı mesafeyi 70 km/s ile giderseniz süre 8 dakika 34 saniyeye yükseliyor. 70 ile 100 km/s arasındaki 30 km/s farkın riski de büyük oluyor. Başka bir deyişle, 2 dakika 34 saniye için can ve yolcu güvenliğini riske atmak avantaj sağlamıyor.

YAPILAN ELEŞTİRİLER YERSİZ
İETT'nin almış olduğu kararı eleştirenler, evlerine geç gideceklerine dair paylaşımlarda bulunsa da 2 dakika 34 saniyelik fark nedeniyle riske girmenin yersiz olacağı gerçeğini ortaya çıkarıyor.

Kaynak: Hız sınırı 70 kilometreye düşürüldü. Bugünden itibaren devreye girdi | NTV Haber

TEM Otoyolunda aşırı hız yapan İETT şoförleri bakalım bu kurala duyarlı olacaklar mı?
Göreceğiz.

TEM Otoyolunda aşırı hız yapan İETT şoförleri bakalım bu kurala duyarlı olacaklar mı?
Göreceğiz.
Aslında çokta doğru bir karar değil.

Silivri, Ekspress, E5 gibi trafiğin olmadığı vakitlerde araçların hızlı gitmesi gerekirken ve bu hatların açılma sebebi de otobandan hızlıca gitmekken böyle bir karar alınması ilginç oldu. Zaten isteselerde şehiriçinde dur kalk ile 70'e çıkamıyorlar

Aslında çokta doğru bir karar değil.

Silivri, Ekspress, E5 gibi trafiğin olmadığı vakitlerde araçların hızlı gitmesi gerekirken ve bu hatların açılma sebebi de otobandan hızlıca gitmekken böyle bir karar alınması ilginç oldu. Zaten isteselerde şehiriçinde dur kalk ile 70'e çıkamıyorlar
Acaba E80’i ve bağlantı yollarını kullanan (onlar bayağı otoban bence. Samandıra ve Kurtköy-Pendik gibi yolları kastediyorum) hatları nasıl etkileyecek. Sahilyolundan (Anadoludaki) giden hatları belki olumlu etkiler çünkü basıp gitmeye elverişli fakat bir sürü ışığa sahip; yavaşlatmak durulamayan durakları, kırmızı ışık ihlalleri ve dolayısıyla kazaları azaltacaktır

Acaba E80’i ve bağlantı yollarını kullanan (onlar bayağı otoban bence. Samandıra ve Kurtköy-Pendik gibi yolları kastediyorum) hatları nasıl etkileyecek. Sahilyolundan giden hatları belki olumlu etkiler basıp gitmeye elverişli fakat bir sürü ışığa sahip çünkü, yavaşlatmak kırmızı ışık ihlalleri, dolayısıyla kazaları ve durulamayan durakları azaltacaktır
Tabi az da olsa etkisi olur ancak bu sefer otoban hatlarının açılma sebebi etkilenmiş olur.

Kazaların sebeplerinden bir kısmı yüksek hız ancak sadece hızdan da kaza olmuyor. İnsancıl olmayan çalışma saatleri, gerekli eğitimler, refleks, bağlantı girişleri/yol ayrımlarındaki dikkat eksiklikleri gibi konularda kazaların kaçınılmazı.

Mesela E-3 hattı gibi hatlar: 70 km hızla 30 dk giderse 70x0,5 = 35 KM yol gider, 100 KM hızla 30 dk giderse 100x0,5 = 50 KM yol gider. Hiç yoktan hattın aynı sürede 15 KM yol gitmesine engel olacak.

Şahsen otobanın ortasında kazaya karışan bir otobüs görmedim, varsa da bilmiyorum. Kazaların büyük çoğunluğu şehir içinde oluyor, onlara önlem gerek

Son düzenleme:
Özel halk otobüsü esnafı sürekli geçimsizlik ve giderlerden bahsederken,

İETT'nin kendi bünyesinden çıkartacağı Özel Halk Otobüslerine yapılan ek ödemeler kaldırılıyor

Ekran görüntüsü 2026-02-25 203109.png

Ekran görüntüsü 2026-02-25 203115.png

Ekran görüntüsü 2026-02-25 203421.png

Ekran görüntüsü 2026-02-25 203121.png

Ekran görüntüsü 2026-02-25 203126.png

Ekran görüntüsü 2026-02-25 203130.png

Son düzenleme:
Göreceğiz.
tolga gerçekten öyle bir sistem yapmış ki tam insanı işinden etmelik valla eline sağlık. görüldüğü gibi havalimanı hatlarında uyulmuyor

Ekli dosyalar

• Screenshot_20260226_190417_Chrome.jpg
    Screenshot_20260226_190417_Chrome.jpg
    403.2 KB · Görüntüleme: 1
  • Screenshot_20260226_190353_Chrome.jpg
    Screenshot_20260226_190353_Chrome.jpg
    341.1 KB · Görüntüleme: 1
  • Screenshot_20260226_181701_Chrome.jpg
    Screenshot_20260226_181701_Chrome.jpg
    310.4 KB · Görüntüleme: 1
  • Screenshot_20260226_180936_Chrome.jpg
    Screenshot_20260226_180936_Chrome.jpg
    401.6 KB · Görüntüleme: 1
  • Screenshot_20260226_180717_Chrome.jpg
    Screenshot_20260226_180717_Chrome.jpg
    369.8 KB · Görüntüleme: 1
  • Screenshot_20260226_181020_Chrome.jpg
    Screenshot_20260226_181020_Chrome.jpg
    427.4 KB · Görüntüleme: 1
  • Screenshot_20260226_180931_Chrome.jpg
    Screenshot_20260226_180931_Chrome.jpg
    402.3 KB · Görüntüleme: 1
tolga gerçekten öyle bir sistem yapmış ki tam insanı işinden etmelik valla eline sağlık. görüldüğü gibi havalimanı hatlarında uyulmuyor
Yürürlüğe daha girmedi, girdiğinde otomatik olarak sistem aracı 70km de sinirlayacak. Hiç mantıklı değil (sehirici hariç)
havalimanı hatlarında eğer H-, E- gibi hızlıca havalimanına ulaştırdığını ima eden işaretler varsa uyulmaması gerek zaten
Katiliyorum ama herkes uyacak.
yönetmelikte var mı(ben de savunmuyorum otoban hatları için saçmalık)
Var, uyulacak.
bilmiyorum ama olmayabilir.belki eklerler
Var,uyulacak

Km/h deyince aklıma bayağı bir geçmişte bir Procity TR'nin televizyonunda şoförün ekranı gözüküyordu sürekli.Ve uzun yolda giderken 80 km/h lerde kırmızı uyarı geliyordu.70 lerde ise sarı uyarı geliyordu.Böyle hatırlıyorum.
Doğru, 10 km kadar sarı üstü kırmızıya geçer anında rapora döner.

Hız sınırıyla uğraşmak yerine keşke araçlarının sinyalini kesintisiz yapsalar. Bugün 36AS hattında çalışan tek aracı 20 dakika bekledim var mı yok mu belli değil çünkü B5027'nin sinyali sabah 10'da kalmıştı. Durağa gelmeden kodunu öğrenemedim. Soğukta bekledim boşuna

Sadece bu araç değil çoğu İETT araçlarının sinyali kesik oluyor. Hayalet otobüs bekliyoruz. ÖHO'da bu oran daha düşük sinyalleri güncel

Geri
Üst Alt