Hoşlantı, Aşk ve Sevda Aynı Şey Midir?

Hoşlantı ve Aşk/Sevda Aynı şey midir?

• Kullanılan toplam oy
    8

Rick Grimes

Andrew Lincoln
Tuğgeneral
Kayıtlı Üye
1/3
Konu sahibi
Merhaba arkadaşlar kendi fikirlerimi yazayım. Sizde ekleme yaparsınız.

Hoşlantı, Aşk ve Sevda farklı kavramlardır. Tanışarak konuştuğun kişiyle yaşadığın geçici şey hoşlantıdır. İnsan konuştuğu, vakit geçirdiği kişiye karşı bir hoşlantı hissedebilir, fakat bu duygu kalpten gelmediği sürece kalıcı olmaz ve çoğu zaman kaybolur. Kalıcı olan Aşk ve Sevdadır. Yürekten gelmediği sürece hoşlantıdır ve karşına daha iyisi çıkana kadar devam eder.

Daha iyisi çıktığında da eski hoşlantın kalmaz, ayrılıklar veya aldatmalar devreye girer. Günümüz ilişkilerinin sahte ve çabuk bitmesinin sebebi de budur: dış görünüşe kapılıp hızlıca başlayan ama derinleşmeyen bağlar.

Çağımızda genelde gördükleri her aa ne kadar güzel kızmış/erkekmiş dediği biriyle konuşmaya başlayıp sevgili olunuyor. Karşısına daha güzeli çıkana kadar da devam ediyor. Çıkınca da ilişki bitiyor. Oysa aşk ve sevda, ilk andan itibaren yürekten hissedildiğinde bambaşka bir anlam taşır; sevdiğin kişi artık senin gözünde kusursuzdur ve başkasıyla kıyaslanmaz. Yürekten gelirse o senin için zaten 10/10'luk biri haline geliyor.

Daha iyisi çıkmıyor çünkü gözünde en iyisi o zaten. Mesela benim sevdiğim kişi normal şartlarda 6/10'luk diyebilirsiniz ama benim için hep 10/10'luktu. Kimse için değişmezdim. Çünkü yürekten kalbimden gelen biriydi.

Belki başkalarına göre sıradan görünebilir, ama benim kalbimde her zaman en özel, en değerli ve vazgeçilmez olandır; çünkü bu duygu gelip geçici değil, içten ve gerçek bir aşktır.

hoşlantı aşkın başıdır,
aşk ise sevdanın başıdır,
sevda ise bir ömür boyunca beraber olmanın başıdır.
hoşlantı hoştur
aşk güzeldir insana kendini değerli hissetirir
sevda ise bir ömür boyudur, aynı yastığa başkoymaktır.
-Wowcu_kedii
13.02.2026
(kendim yazdım bunu spontene yazdim)

Hoşlanmak, aşk ve sevda aynı kaynaktan doğan üç ayrı titreşim gibidir; hepsi kalbin karanlıkta parlayan o ilk kıvılcımına dayanır, fakat her biri farklı bir derinlikte yankılanır. Hoşlantı, varlığın yüzeyine değen hafif bir esintidir; güzelliğin, zarafetin ya da merakın uyandırdığı geçici bir hayranlıktır. Aşk ise bu esintinin yön bulmuş hâlidir: İnsanı kendi merkezinden çıkarıp ötekinin yörüngesine sokan, benliği sarsan ve dönüştüren bir çekim gücü. Sevda ise artık geri dönüşsüz bir teslimiyettir; aklın hesaplarını aşan, insanı hem yücelten hem de yaralayan, varoluşun en kuytusuna kök salmış bir yazgı duygusu. Bu bakımdan aynı şey değildirler; biri kıvılcım, biri ateş, diğeri küle dönse dahi sönmeyen kor gibidir.

Bana kalırsa bu üç hal arasındaki fark, insanın kendisiyle kurduğu mesafede saklıdır. Hoşlantıda insan hâla kendindedir; beğenir ama kaybetmez. Aşkta kendinden verir; değişir, genişler, dönüşür. Sevdada ise kendini aşar; artık sevilenle arasında sınır kalmaz, ben ile sen arasındaki çizgi silinir. Bu yüzden sevda, yalnızca bir duygu değil, bir kırılmadır. İnsanın varlık biçimini baştan yazan bir iç yangındır. Hoşlanmak göze, aşk kalbe, sevda ise yazgıya hitap eder; biri başlatır, biri büyütür, diğeri insanı kendinden daha büyük bir hikâyenin içine çeker.

Geri
Üst Alt