Aksine şimdi standartların katılaşması nedeniyle daha zor. Önceden kamyon şasisi üzerine karoseri örebilirdin ama şimdi belli başlı şasi tiplerinde üretmen lazım.
Bunun dışında otobüs, diğer mühendislik ürünlerine göre görece kolay olsa da yine içinde içinde fazlasıyla mühendislik barındırır. Araç mimarisinin hesapları, aracın tamamına yapılacak olan farklı dayanım senaryolarını hesaplama, yürüyen aksamın tüm herkes için uygun yerleştirilmesi, titreşim analizleri, soğutma bloğu tasarımı (çok önemlidir), uygun süspansiyon seçimi ve programlaması, frenleme sisteminin tasarlanması ve elektronik kontrolü, CAN-BUS, iklimlendirme hesapları ve daha sayamadığım çok fazla mühendislik içeriyor.
Bunların dışında küçük parçalar üzerine daha ince mühendislik hesapları var. Üstüne son yıllardaki standartlar da iyice katılaşınca işin zorluğu iyice arttı. Ek olarak artık her fabrika üretim mühendisliğinin belli başlı uygulamalarına (5S, yalın üretim, 6S, ...) geçiş yapıyor, yani eskisi gibi aa hadi atölye kuralım otobüs yapalım şeklinde bir üretim artık olamaz.