Başuzmanlık, bir meslek veya görev alanında belirli bir kıdem, deneyim ve bilgi düzeyine ulaşan, sahip olduğu uzmanlık derecesinin üzerinde yetkinlik gösteren kişilere veya bu kişilerin bulunduğu statüye verilen unvandır. Başuzmanlık, çoğunlukla kamu kurum ve kuruluşlarında, eğitim, sağlık, adalet, emniyet, maliye ve benzeri alanlarda, ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenen şartları sağlayan personele verilmektedir. Bu unvan, ilgili alanda uzun yıllar hizmet, yüksek düzeyde mesleki yeterlilik, sürekli mesleki gelişim ve başarı kriterlerinin karşılanması sonucunda elde edilmektedir. Başuzmanlar, sahip oldukları bilgi ve tecrübeyle kurum içi eğitim, danışmanlık, rehberlik, denetim veya koordinasyon gibi görevlerde etkin rol üstlenebilirler. Başuzmanlık, genellikle uzmanlık basamaklarının en üst seviyelerinden biri olarak kabul edilir ve ilgili mevzuata göre ek mali haklar, yetkiler veya sorumluluklar getirebilir. Görev ve yetkileri, çalışılan kurumun niteliğine ve yürürlükteki düzenlemelere göre değişiklik gösterebilir. Başuzmanlık statüsünün kazanılması için belirli bir hizmet süresi, performans değerlendirmeleri, mesleki gelişim faaliyetlerine katılım ve gerektiğinde yazılı veya sözlü sınavlar gibi şartlar aranabilmektedir. Başuzmanlık, uzmanlık alanlarında mesleki standartların yükseltilmesi, hizmet kalitesinin artırılması ve kurum içi kariyer gelişiminin teşvik edilmesi amacıyla oluşturulmuş bir kariyer basamağıdır.