Başmüfettiş, kamu kurum ve kuruluşlarında teftiş, inceleme, denetim ve soruşturma görevlerini yürütmekle yetkili müfettişler arasında en üst düzeyde bulunan kişidir. Başmüfettişler, bağlı bulundukları kurumların teftiş kurullarında görev almakta olup, ilgili mevzuat çerçevesinde müfettişlerin yaptığı denetim, inceleme ve soruşturma faaliyetlerinin yanı sıra bu faaliyetlerin planlanması, yürütülmesi ve sonuçlandırılması süreçlerinde de sorumluluk üstlenirler. Hizmet süreleri, mesleki bilgi ve tecrübeleri bakımından belirli bir kıdeme ulaşmış olan başmüfettişler, ayrıca müfettişlere rehberlik etmek, iş bölümü ve koordinasyon sağlamak, raporları değerlendirmek ve gerektiğinde kurum yönetimine önerilerde bulunmak gibi görevler üstlenirler. Başmüfettişlik unvanı, genellikle yapılan mesleki sınavlar, yeterlilik değerlendirmeleri ve hizmet süresinin ardından liyakat esasına göre verilir. Başmüfettişler, denetim ve teftiş faaliyetlerinin etkin, tarafsız ve mevzuata uygun biçimde yürütülmesini sağlamakla yükümlüdür. Görev alanları, bağlı bulundukları bakanlıklar, genel müdürlükler veya diğer kamu kurumlarının teşkilat yapısına göre farklılık gösterebilir. Başmüfettişlik, kamu yönetiminde denetim mekanizmasının önemli unsurlarından biri olarak, kamu hizmetlerinde düzen, şeffaflık ve hesap verebilirliğin temini açısından temel rol üstlenir.