Başdenetmenlik, bir kurumda denetim faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu başlıca görevi üstlenen ve denetmenler üzerinde yönetsel yetkiye sahip olan makamı veya bu görevi ifade eder. Başdenetmenlik, genellikle kamu kurumlarında ve büyük ölçekli özel kuruluşlarda, kurum içi işleyişin mevzuata, yönetmeliklere ve belirlenen standartlara uygunluğunu sağlamak amacıyla oluşturulan birimlerde bulunur. Bu görev kapsamında başdenetmen, denetim süreçlerinin planlanması, yürütülmesi, raporlanması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi işlevleri organize eder ve denetmenlerin çalışmalarını koordine eder. Ayrıca, başdenetmenliğe bağlı çalışan denetmenlerin mesleki gelişimi ve denetim standartlarına uygun çalışmaları da başdenetmenlik makamının sorumluluğundadır. Başdenetmenlik unvanı, özellikle müfettişlik, iç denetim veya teftiş kurullarında daha üst düzeyde yönetim ve rehberlik rolünü temsil eder. Görev kapsamı, ilgili mevzuat ve kurumun iç düzenlemeleriyle belirlenir. Başdenetmenlik, kurum içi şeffaflığın, hesap verebilirliğin ve yasalara uygunluğun sağlanmasında temel bir işleve sahiptir.