Adana - Özel Halk Otobüsleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan WowTurkey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Belediyenin dolmuş ve özel halk otobüsü kooperatiflerini düşünerek yaptığı bazı ulaşım hamlelerini de es geçmemek lazım.

Son dönemde sıkça karşılaştığımız hattan belediye otobüsü çekilmesi, sefer saatlerinin azaltılması ve güzergah değişiklikleri epey dikkat çekici. Tabi bu noktada iyimser bir pencereden bakmak istiyorum; umarım halk otobüsü ve dolmuşların zaten aktif çalıştığı hatlardan çekilen bu belediye otobüsleri, sadece ulaşımı daha verimli kılmak adına, gerçekten ulaşım imkanı kısıtlı olan ve otobüs gitmeyen bölgelere aktarılmıştır.

İşin bir diğer boyutu ise dolmuş/özel halk otobüsü kooperatifleri ile Zeydan Karalar arasındaki ilişkiler. Kooperatiflerin mevcut yönetimi ne kadar sevdiği aşikar. Öyle ki normal zamanlarda durakta bekleyen 65 yaş üstü büyüklerimizi araca almaktan bile imtina eden bazı şoför esnafının (işini hakkıyla yapanları kesinlikle tenzih ediyorum), mevzu Zeydan'ın mitingi olunca vatandaşları miting alanına seve seve ve ücretsiz taşıdığına bile şahit olduk.

Ekli dosyalar

• zeydan-karalar-bulusmasina-ucretsiz-dolmus-tasimasi.jpeg
    zeydan-karalar-bulusmasina-ucretsiz-dolmus-tasimasi.jpeg
    93.9 KB · Görüntüleme: 0
  • zeydan-karalar-bulusmasina-dolmuslardan-ucrdetsiz-tasima.jpeg
    zeydan-karalar-bulusmasina-dolmuslardan-ucrdetsiz-tasima.jpeg
    122.1 KB · Görüntüleme: 0
  • 517985233_122235609452221108_5185433225951776384_n.jpg
    517985233_122235609452221108_5185433225951776384_n.jpg
    217.2 KB · Görüntüleme: 0
Belediyenin dolmuş ve özel halk otobüsü kooperatiflerini düşünerek yaptığı bazı ulaşım hamlelerini de es geçmemek lazım.

Son dönemde sıkça karşılaştığımız hattan belediye otobüsü çekilmesi, sefer saatlerinin azaltılması ve güzergah değişiklikleri epey dikkat çekici. Tabi bu noktada iyimser bir pencereden bakmak istiyorum; umarım halk otobüsü ve dolmuşların zaten aktif çalıştığı hatlardan çekilen bu belediye otobüsleri, sadece ulaşımı daha verimli kılmak adına, gerçekten ulaşım imkanı kısıtlı olan ve otobüs gitmeyen bölgelere aktarılmıştır.

İşin bir diğer boyutu ise dolmuş/özel halk otobüsü kooperatifleri ile Zeydan Karalar arasındaki ilişkiler. Kooperatiflerin mevcut yönetimi ne kadar sevdiği aşikar. Öyle ki normal zamanlarda durakta bekleyen 65 yaş üstü büyüklerimizi araca almaktan bile imtina eden bazı şoför esnafının (işini hakkıyla yapanları kesinlikle tenzih ediyorum), mevzu Zeydan'ın mitingi olunca vatandaşları miting alanına seve seve ve ücretsiz taşıdığına bile şahit olduk.
Belediye otobüslerinin sefer saatlerinin azalmasının en büyük sebebi yeni açılan hatlar nedeniyle olmuştur. Özellikle kırsal hatların sayısı epey bir arttı. Bu durum ne yazık ki 114 ve 142 gibi yoğun şehir içi hatların sefer saatlerinin azalmasına neden oldu. Bu boşluğu ÖHO'nun kapatması beklenirken ÖHO'daki hatlar da kapanınca halk ne yazık ki mağdur oldu. Örneğin 2017 yılında normal saatlerde bile 10 dakikada bir sefer yapan 114 hattı şu anda 23 dakikada bir sefer yapıyor. Bu açık 2019'da ÖHO 7-B hattının (güzergahı Regülatör Köprü - Gazipaşa - Baraj Yolu - Şehitler Bulvarı - Hayal Park - Yurt Mahallesi - Huzurevleri Mahallesi - Çukurova Belediyesi - Gündoğdu Kavşağı - Süleyman Demirel Bulvarı - TRT Kavşağı şeklindeydi) iki güzergaha ayrılmasıyla çözümlenmişti. 7-B hattı mavi ve sarı tabela olarak ikiye ayrıldı. Sarı tabela mevcut güzergahtan giderken mavi tabela Regülatör Köprü - Gazipaşa - Baraj Yolu - Şehitler Bulvarı - TRT Kavşağı - Süleyman Demirel Bulvarı - Gündoğdu Kavşağı - Türkmenbaşı Bulvarı - Hilmi Kürklü Bulvarı - Kriminal Kavşağı - Öğretmenler Bulvarı rotasını izleyerek M1 AVM'ye ulaşıyordu. Böylece 114'ün sefer sıklığının azalması kaynaklı oluşan sorun büyük ölçüde çözülüyordu. Fakat pandemide birçok ÖHO hattı gibi 7-B hattı da tamamen tarihe karıştı. Kapanan hatlardaki ÖHO'lar elde kalan hatlara yığılınca 8-A ve 8-B hatlarının sefer sıklığı 2 dakikaya kadar düştü.

ÖHO kooperatiflerinin de dolmuş kooperatiflerinin de belediye yönetimi ile arası pek iyi değil. Açıkçası son 15 yıldır hiçbir belediye yönetimi ile araları iyi olmadı. Bunun temel nedeni elektronik ücret toplama sisteminin tamamen yaygınlaşması, belediye otobüslerinin kullanımının ve sayısının artması şeklinde sıralanabilir. Bakmayın siz mitinge bedava yolcu taşımalarına. Belediyeden ileride taviz koparabilmek için şirinlik yapıyorlar. Örneğin mitinge beraber bedava yolcu taşıyan İtimat'ın 6 numaralı ve Denizli'nin 5 numaralı hatları bundan bir sene önce Şambayadı Mahallesine yeni yapılan afet konutlarına uzatıldı. İtimat dolmuşları yolcu sayısının azaldığından şikayet edip belediye önünde kontak kapatma eylemi yaptı. Ardından hukuki süreç sonucu Denizli'nin 5 numaralı hattı yeni TOKİ'lerden Kurttepe Mezarlığı'na yani eski güzergahına geri kısaltıldı.

Kısacası ÖHO ve dolmuşlar (özellikle giderleri fazla olduğu için ÖHO'lar) geçmişe kıyasla oldukça zor durumdalar. Belediye bu zor durumdan faydalanıp İETT'nin 2020'de yaptığı gibi ÖTİS sistemine geçmeli; yolcu başına değil, sefer ve kilometre başına garanti gelir modeline geçilmelidir. Bu sistem ile yolcu kapma yarışları son bulacak, o hat senin bu hat benim muhabbeti bitecek ve rant kavgaları son bulacaktır. Bu sistemde belediyenin söz hakkı önemli ölçüde artacaktır. Ek olarak bütün toplu taşıma araçlarında mesafe bazlı ücret sistemine geçilmelidir. Atatürk Caddesinden binen iki kişiden Baraj Yolunda inecek olan Kabasakal'da inecek olan kişi ile aynı ücreti ödememelidir.

Belediye otobüslerinin sefer saatlerinin azalmasının en büyük sebebi yeni açılan hatlar nedeniyle olmuştur. Özellikle kırsal hatların sayısı epey bir arttı. Bu durum ne yazık ki 114 ve 142 gibi yoğun şehir içi hatların sefer saatlerinin azalmasına neden oldu. Bu boşluğu ÖHO'nun kapatması beklenirken ÖHO'daki hatlar da kapanınca halk ne yazık ki mağdur oldu. Örneğin 2017 yılında normal saatlerde bile 10 dakikada bir sefer yapan 114 hattı şu anda 23 dakikada bir sefer yapıyor. Bu açık 2019'da ÖHO 7-B hattının (güzergahı Regülatör Köprü - Gazipaşa - Baraj Yolu - Şehitler Bulvarı - Hayal Park - Yurt Mahallesi - Huzurevleri Mahallesi - Çukurova Belediyesi - Gündoğdu Kavşağı - Süleyman Demirel Bulvarı - TRT Kavşağı şeklindeydi) iki güzergaha ayrılmasıyla çözümlenmişti. 7-B hattı mavi ve sarı tabela olarak ikiye ayrıldı. Sarı tabela mevcut güzergahtan giderken mavi tabela Regülatör Köprü - Gazipaşa - Baraj Yolu - Şehitler Bulvarı - TRT Kavşağı - Süleyman Demirel Bulvarı - Gündoğdu Kavşağı - Türkmenbaşı Bulvarı - Hilmi Kürklü Bulvarı - Kriminal Kavşağı - Öğretmenler Bulvarı rotasını izleyerek M1 AVM'ye ulaşıyordu. Böylece 114'ün sefer sıklığının azalması kaynaklı oluşan sorun büyük ölçüde çözülüyordu. Fakat pandemide birçok ÖHO hattı gibi 7-B hattı da tamamen tarihe karıştı. Kapanan hatlardaki ÖHO'lar elde kalan hatlara yığılınca 8-A ve 8-B hatlarının sefer sıklığı 2 dakikaya kadar düştü.

ÖHO kooperatiflerinin de dolmuş kooperatiflerinin de belediye yönetimi ile arası pek iyi değil. Açıkçası son 15 yıldır hiçbir belediye yönetimi ile araları iyi olmadı. Bunun temel nedeni elektronik ücret toplama sisteminin tamamen yaygınlaşması, belediye otobüslerinin kullanımının ve sayısının artması şeklinde sıralanabilir. Bakmayın siz mitinge bedava yolcu taşımalarına. Belediyeden ileride taviz koparabilmek için şirinlik yapıyorlar. Örneğin mitinge beraber bedava yolcu taşıyan İtimat'ın 6 numaralı ve Denizli'nin 5 numaralı hatları bundan bir sene önce Şambayadı Mahallesine yeni yapılan afet konutlarına uzatıldı. İtimat dolmuşları yolcu sayısının azaldığından şikayet edip belediye önünde kontak kapatma eylemi yaptı. Ardından hukuki süreç sonucu Denizli'nin 5 numaralı hattı yeni TOKİ'lerden Kurttepe Mezarlığı'na yani eski güzergahına geri kısaltıldı.

Kısacası ÖHO ve dolmuşlar (özellikle giderleri fazla olduğu için ÖHO'lar) geçmişe kıyasla oldukça zor durumdalar. Belediye bu zor durumdan faydalanıp İETT'nin 2020'de yaptığı gibi ÖTİS sistemine geçmeli; yolcu başına değil, sefer ve kilometre başına garanti gelir modeline geçilmelidir. Bu sistem ile yolcu kapma yarışları son bulacak, o hat senin bu hat benim muhabbeti bitecek ve rant kavgaları son bulacaktır. Bu sistemde belediyenin söz hakkı önemli ölçüde artacaktır. Ek olarak bütün toplu taşıma araçlarında mesafe bazlı ücret sistemine geçilmelidir. Atatürk Caddesinden binen iki kişiden Baraj Yolunda inecek olan Kabasakal'da inecek olan kişi ile aynı ücreti ödememelidir.
Hocam tespitleriniz Adana'nın ulaşımda yaşadığı büyüme sancılarını çok iyi değinmiş. Şehrin hızla genişlemesi ve kırsal hatların sisteme dahil edilmesi, elimizdeki yaşlı otobüs filosuyla birleşince merkezdeki 114 gibi ana arterlerin çökmesi kaçınılmaz oldu. Aslında Adana Ulaşım Ana Planı'nın da işaret ettiği gibi, şehri sadece yeni yollar açarak veya eski araçları yeni rotalara yamayarak yönetemeyiz. Filo yaşlandıkça bakım maliyetleri ve arıza oranları artıyor, sefer sıklıkları şaşıyor ve nihayetinde vatandaş, haklı olarak kâr hırsıyla hareket eden kooperatiflerin insafına terk ediliyor.

İşin en heyecan verici (en azından benim için) ve modern şehirciliğe dokunan kısmı ise mesafe bazlı ücretlendirme ve beraberinde getireceği Büyük Veri devrimidir. Sadece ulaşımda değil, tüm belediye hizmetlerinde kararlar kooperatif baskılarıyla değil, istatistiklerle alınmalıdır. Yolcuların binerken ve inerken kart okuttuğu bir sistem, belediyeye hangi durakta saat kaçta yığılma olduğunu, hangi rotaların gereksiz yere uzatıldığını anlık ve somut olarak gösterir. Bu devasa veri havuzu sayesinde şehir içi ulaşım bir tahmin veya nabza göre şerbet verme işi olmaktan çıkar, tamamen bilimsel bir mühendislik yönetimine dönüşür.

Hocam tespitleriniz Adana'nın ulaşımda yaşadığı büyüme sancılarını çok iyi değinmiş. Şehrin hızla genişlemesi ve kırsal hatların sisteme dahil edilmesi, elimizdeki yaşlı otobüs filosuyla birleşince merkezdeki 114 gibi ana arterlerin çökmesi kaçınılmaz oldu. Aslında Adana Ulaşım Ana Planı'nın da işaret ettiği gibi, şehri sadece yeni yollar açarak veya eski araçları yeni rotalara yamayarak yönetemeyiz. Filo yaşlandıkça bakım maliyetleri ve arıza oranları artıyor, sefer sıklıkları şaşıyor ve nihayetinde vatandaş, haklı olarak kâr hırsıyla hareket eden kooperatiflerin insafına terk ediliyor.

İşin en heyecan verici (en azından benim için) ve modern şehirciliğe dokunan kısmı ise mesafe bazlı ücretlendirme ve beraberinde getireceği Büyük Veri devrimidir. Sadece ulaşımda değil, tüm belediye hizmetlerinde kararlar kooperatif baskılarıyla değil, istatistiklerle alınmalıdır. Yolcuların binerken ve inerken kart okuttuğu bir sistem, belediyeye hangi durakta saat kaçta yığılma olduğunu, hangi rotaların gereksiz yere uzatıldığını anlık ve somut olarak gösterir. Bu devasa veri havuzu sayesinde şehir içi ulaşım bir tahmin veya nabza göre şerbet verme işi olmaktan çıkar, tamamen bilimsel bir mühendislik yönetimine dönüşür.
veri havuzu mühendislik değil de istatistik bilimine ve ulaşım planlamaya yaklaştırır.

Büyükşehir statüsündeki Adana şehrimizin nasıl olurda bu kadar modelsiz araçlar seferde hala. Bu araçlar da klima sistemi var mı ? Ayrıca dibindeki Temsa fabrikası uygun fiyatlı araç satışı sunmuyor mu ?
Cidden listeyi okudukça fenalık geçirdim. Alçak taban nasıl olmaz olayını geçtik en yeni araç 2013 Model Otokar Sultan City. Adana bunları hak etmiyor. Tezeller'in Tiger modeli olduğunu ilk defa burada gördüm

Cidden listeyi okudukça fenalık geçirdim. Alçak taban nasıl olmaz olayını geçtik en yeni araç 2013 Model Otokar Sultan City. Adana bunları hak etmiyor. Tezeller'in Tiger modeli olduğunu ilk defa burada gördüm
Otobüsler Cezaevi mahkum servisine benziyor

Arkadaşlarımız yakında kendi çekimlerini de paylaşacaktır; ancak şimdilik kabaca bir fikir vermesi açısından internetten derlediğim görsellerle Adana Özel Halk Otobüsleri’nin renklerini ve anlamlarını tanıtmak istiyorum.
Picsart_26-02-27_00-16-15-807.jpg

Şehre ilk geldiğinizde karşınıza çıkacak baskın renkler genellikle yeşil ve turuncu olacaktır. Bunlar şehrin ana damarlarını oluşturan en yaygın hatlardır.
Picsart_26-02-27_00-18-10-329.jpg

Bu turuncu otobüsler, kökeni üniversiteye ulaşım ihtiyacına dayanan Balcalı Kooperatifi’ne aittir. Ancak küçük bir uyarım var: Hem ismine hem de hikâyesine aldanıp "Hepsi üniversiteye (Balcalı'ya) gidiyordur" diyerek her turuncu otobüse binmeyin. Bildiğim kadarıyla üniversite güzergâhı dışındaki hatlarda çalışan araçları da mevcut; bu yüzden binmeden önce tabelayı kontrol etmekte fayda var.
Picsart_26-02-27_00-15-11-612.jpg

En çok göreceğiniz bir diğer renk ise mor olacak. Aslında bu hatlar (5, 6 ve 7/C) eskiden yeşil renkliydi. Muhtemelen diğer hatlarla karıştırılmaması adına (ya da farklı bir idari kararla) bu yıl renklerini mora çevirdiler. Değişim çok yeni olduğu için internette pek görseli yoktu, bir haber sitesinden bu görseli bulabildim.
Picsart_26-02-27_00-17-34-929.jpg

Daha çok Yüreğir tarafında görebileceğiniz, halk arasında Canlar olarak bilinen otobüsler ise kendine has bir tasarıma sahip. Şehir dışından gelenlerin sıklıkla cezaevi nakil aracına benzettiği bu otobüsler, gerçekten de o sert görünüme sahipler. Hatta ben çocukken bu araçların görüntüsünden korkar ve binmeye çekinirdim.
Picsart_26-02-27_00-20-12-142.jpg

Pek çok Adanalı tarafından bile pek bilinmeyen bir diğer hat ise oldukça kısıtlı bir bölgede çalışıyor. Yanılmıyorsam sadece iki adet araçla, ağırlıklı olarak Valilik yolu ve Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerinde sabit bir rota izliyorlar. Ne zaman bulvarda yürürken bu araca denk gelsem, sık kullanılması nedeniyle buraya aslında bir tramvay hattı yapılsa ne güzel olurmuş diye düşünmeden edemem. Ayrıca bu sefer çok bilinmediği için internette pek görseli yoktu, Google street viewdan bu görseli bulabildim.

Bu mavi otobüsler 90'lı yıllarda da vardı. Halen aynı modellerse vah vah diyorum. Otogarı ve ulaşım araçlarıyla 90'lardan çıkamamış bir kent görüntüsü sunuyor. Üstteki mesajlardan birinde Büyük veri devriminden bahsedilmiş ama bana biraz fantezi bir beklenti gibi geldi şu hali görünce.

Bu öhocular engelli düşmanı klima düşmanı belediyenin anlaşmanın sebebi buymuş resmen keşke 8m,10m,12m kullandırtsaydı siyaset konuşursak adananın eski başkanı hem belediye hem öho da eski araçları kullanmaması için elinden geleni yapacaktı ama olmadı adanalılar için adananın hala sorun vardı

Araçlarda klima var mı diye soran arkadaşlar başlıktaki fotoğrafları detaylı inceleseydi araçların tavanlarındaki klima ünitelerini görebilirlerdi. Klima konusunu şu bilgi ile kapatayım. Adana şehir merkezinde yolcu taşıyan belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri ve dolmuşların hepsinde klima vardır. ÖHO ve dolmuşlarda klimalı araç zorunludur. Geçmişte bile belediye otobüslerinde sadece şu anda hurdaya ayrılmış durumda olan 2001 model 4 adet MAN SG-272 otobüste klima yoktu. Onlar da yazın seferden çekilerek çalıştırılmazlardı. Eskiden çalışan balta burun BMC Belde 220-17B otobüslerde bile klima vardı. ÖHO'larda ise 80'lerin sonunda hizmete giren mavi renkli Iveco M23 model otobüslerde klima yoktu. 2005 yılında ÖHO ve dolmuşlara klima zorunluluğu getirilince Iveco M23 otobüsler Tezeller TG-180H, Otokar Doruk 190H, Türkkar City Angel, Güleryüz Cobra GM-180 gibi klimalı otobüsler ile yenilenmeye başladı. M23'ler 2010 yılına geldiğimizde ortadan kalktı. Aynı şekilde 90'larda ilk nesil Karsan J9'lar, BMC Levend 3.0 GDM'ler ile hizmete başlayan dolmuşların da birçoğu klimasızdı. Onlar da 2005'ten sonra klimalı modellere geçiş yaptılar. Günümüzde ÖHO esnafı her ne kadar eski araçlarla çalışsalar da sıkı denetimler sayesinde nispeten yeni araçlar ile çalışan dolmuşlar ile beraber yazın klimaları açık ve işler durumda tutmak zorundalar.

Listenin dışında 2018 model Güleryüz Cobra GM-220LE, model yılını bilmediğim ilk nesil (2014-2019) Karsan Atak, yine model yılını bilmediğim Otokar Doruk 190LE var. Yine bu araçlar da yeni olmuyor tabii ve sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor.

Bu öhocular engelli düşmanı klima düşmanı belediyenin anlaşmanın sebebi buymuş resmen keşke 8m,10m,12m kullandırtsaydı siyaset konuşursak adananın eski başkanı hem belediye hem öho da eski araçları kullanmaması için elinden geleni yapacaktı ama olmadı adanalılar için adananın hala sorun vardı
Ayberk kardeşim ÖHO'ların ve dolmuşların dönüşüm süreci için ilk adımlar eski başkan Sözlü döneminde atıldı fakat bu sadece plan niteliğindeki bir ön taslaktan ibaretti. Belediye desteği lafı geçiyordu fakat niteliği belli değildi. Yeni başkanın bu konuda bir vaadi hiçbir zaman olmadı. Açıkçası Adana'nın daha büyük sorunları olduğu için ona sıra gelmemiş olabilir. Böyle bir plan olsa bile pandemi, deprem ve ekonomik kriz koşullarında pek uygulanabilirliği kalmamıştı. Bu dönüşüme günümüz koşullarında belediyenin büyük maddi desteği lazım fakat belediye bütün enerjisini Adana Metrosu'nun uzatmasına harcıyor. Kısa-orta vadede bu düzen devam edecek ne yazık ki.

Bu mavi otobüsler 90'lı yıllarda da vardı. Halen aynı modellerse vah vah diyorum. Otogarı ve ulaşım araçlarıyla 90'lardan çıkamamış bir kent görüntüsü sunuyor. Üstteki mesajlardan birinde Büyük veri devriminden bahsedilmiş ama bana biraz fantezi bir beklenti gibi geldi şu hali görünce.

Bu başlıkta paylaşılan otobüsler ilk nesil mavi can otobüsleri ile aynı modelde değiller. Şu anda nitelik olarak Mersin ÖHO (Eğriçam, Viranşehir, Bahçelievler vb.) ile aynılar. Açıkçası ÖHO konusunda Akdeniz bölgesinde Antalya haricindeki bütün illerin durumu aynı.

Otogar için bütün hazırlıklar yapıldı fakat siyasi çekişmeler yüzünden çok gecikti. Konuyu dağıtmayayım. Otogarın yenilenme sürecini isteyenler bu başlıktan okuyabilir.

Murat bey büyük veri devrimi konusunda genel bir tanım yaptı. Büyük veri devriminden kasıt kısaca otobüs işletmeciliğinde elektronik ücret toplama sisteminden alınan veriler ile en iyi çözümün belirlenip devreye alınmasıdır. Buna iyi bir örnek olarak Mersin'de Şubat 2018'de belediye otobüsü hatlarında bu yöntem kullanılarak hatlar yeniden ele alınıp güzergahları ve numaraları değiştirilip insanların ihtiyacına daha iyi cevap verebilen bir sistem devreye alındı. Mersin'in belediye otobüsleri işletme konusunda bu sistem sayesinde çağ atladı.

Teşekkürler neden olmadığını anladık
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Eğer ben bir gün adanaya gelirsem öholardan sadece şeye binerim mesela sultanlara binerim en azından o daha iyi bi de doruk 190 h bi de dolmuşlardan mesela şeye binerim fiat ve karsana binerim mersin için ise koooplardan mesela hem mersinde atak var ama bu sadece hayaldir

Son düzenleme:
Bu turuncu otobüsler, kökeni üniversiteye ulaşım ihtiyacına dayanan Balcalı Kooperatifi’ne aittir. Ancak küçük bir uyarım var: Hem ismine hem de hikâyesine aldanıp "Hepsi üniversiteye (Balcalı'ya) gidiyordur" diyerek her turuncu otobüse binmeyin. Bildiğim kadarıyla üniversite güzergâhı dışındaki hatlarda çalışan araçları da mevcut; bu yüzden binmeden önce tabelayı kontrol etmekte fayda var.
Turuncu kuşaklı ÖHO'ların hepsi Balcalı Kooperatifi'ne ait değildir. Turuncu kuşaklı ÖHO'ların köşe kodları A ve D ile başlar. A bölgesi Kobra Kooperatifi, D bölgesi ise Balcalı Kooperatifi tarafından işletilmektedir. A bölgesinde o64, o66 ve o87 hatları mevcuttur. Aktif olarak yalnızca o64 ve o87 hatları sefer yapmaktadır. D bölgesinde ise o30/A ve o30/B hatları bulunmaktadır.

n çok göreceğiniz bir diğer renk ise mor olacak. Aslında bu hatlar (5, 6 ve 7/C) eskiden yeşil renkliydi. Muhtemelen diğer hatlarla karıştırılmaması adına (ya da farklı bir idari kararla) bu yıl renklerini mora çevirdiler. Değişim çok yeni olduğu için internette pek görseli yoktu, bir haber sitesinden bu görseli bulabildim.

Mor kuşaklı ÖHO'lar 2022 yılında Seyhan Kooperatifi'nin bölünmesi ile ortaya çıktı. Önceden B ve C köşe kodlu ÖHO'lar Seyhan Kooperatifi bünyesinde ve yeşil kuşaklı olarak çalışıyordu. 2022 yılında Seyhan Kooperatifi ikisi de aynı ismi taşıyan farklı numaralı kooperatiflere bölündü. B bölgesindeki yeşil kuşaklı ÖHO'lar mor kuşaklı olarak yeniden boyandı.

Geri
Üst Alt