Adana Kebabının Yanına Bulgur Pilavı Katılır mı?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Emir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emir

Albay
Kayıtlı Üye
1/3
Konu sahibi
Malumunuz, Adana kebabının yanında Adana dışında başka şehirlerde genel olarak aynı tabakta bulgur pilavı da geliyor eşlikçi olarak. Bulgur pilavı olmalı ve olmamalı diye iki farklı görüşü savunanlar var. Adanalılar kesinlikle olmamalı diyor genel olarak. Açıkçası Mersin'de de bulgur pilavı görmedim. İstanbul'da bulgur pilavı mutlaka gelir. Bulgur pilavı meyaneli olur.

Ben de eskiden bulgur pilavı olmaz diyenlerdendim ama son yıllarda fikrim değişti. Hayat pahalılığı ve bu pahalılığın restoranlara yansıması menüleri de küçülttü. En son Adana servis yediğimde tam doymadığımı hissettim ve başka şehirlerde bulgur pilavı boşuna katılmıyormuş diye düşündüm.

Bulgur pilavı elbette kebabın bir tamamlayıcısı olarak gelişigüzel yapılmamalı. Meyaneli olmalı ve yağ olarak kaliteli yağ kullanılmalı. Adana'da gelecekte bulgur pilavı katılır mı bilemem ama pek sanmıyorum. Yancı olarak Mantar, fındık lahmacun gördüm. Hatta bir rivayete göre makarna ikramı yapan yer bile varmış. Ondan tam emin değilim.

Adana Kebabının yanında bulgur pilavı olmaz. Torosları geçince Adana Kebabının yanına bulgur pilavı servis ediliyor fakat bu sadece Adana Kebaba özgü bir durum değil. Çünkü çoğu et/tavuk yemeklerinin yancısı olarak bulgur pilavı değişmez şekilde ilk sırada geliyor. Bunun kökeninin Türk tarihinde bulgur aşının/pilavının etin yanında tüketilen birincil meze olmasından dolayı olduğunu ve şu anda Adana Kebabı mezelerinde yaygın olarak kullanılan domates, biber gibi anavatanı Amerika kıtası olan ürünlerin de topraklarımızda Osmanlı'nın son dönemlerinde ancak yaygınlaşmaya başladığını hesaba katarsak zorunluluktan doğan bu durumun günümüze dek ulaştığını tahmin ediyorum. Yancı olarak gelen bulgur pilavı Emir Beyin dediği şekilde yapılmadığı için de kötü bir intiba bırakıyor ne yazık ki.

Adana'da bütçe dostu bir mekanda Adana Kebabı yerseniz yanında tablacı salatası, limon, yeşillik gibi ürünlerin yanı sıra közlenmiş domates ve biber verilir. Ortalama bir mekanda Adana Kebabının yanında öncekilere ek olarak ezme salata, mevsim salatası, soğan salatası, süzme yoğurt, humus gelir. Üst seviye bir mekanda ise önceki iki mekandakilere ek olarak kremalı makarna, kaşarlı mantar, fındık lahmacun, yoğurtlu mor lahana salatası, yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatası gibi mezeler de verilir. Saymayı unuttuğum diğer mezeleri üyelerimiz buraya yazsınlar lütfen.
Hatta bir rivayete göre makarna ikramı yapan yer bile varmış. Ondan tam emin değilim.
Kremalı makarna, kaşarlı mantar ile birlikte mezeler arasında son yıllarda moda oldu. Yanlış bilmiyorsam bundan 9-10 sene önce Dede Kebap'ta başladı ve Adana'daki çoğu üst seviye mekana ve bazı orta seviye mekanlara yayıldı.

Geri
Üst Alt