İstanbul'un Aşırı Nüfus Yükünü Hafifletmek Mümkün mü? Sizce Hangi Çözümler İşe Yarar?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Emir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaşlar,

Son resmi verilere göre İstanbul'un nüfusu 16 milyona dayanmış durumda. Trafik, konut fiyatları, kiralar, altyapı yetersizliği ve yaşam kalitesindeki düşüş hepimizin malumu. Peki bu gidişatı tersine çevirmek mümkün mü? "İstanbul nüfusu nasıl azalır?" sorusuna cevap ararken, üç temel başlık öne çıkıyor: Devlet projeleri, İç Anadolu'ya yönelik göç teşvikleri ve toplumsal farkındalık. Gelin bu başlıkları birlikte tartışalım.

1. Projeler: Altyapı Yatırımları ve Yeni İş Havzaları

İstanbul'u rahatlatmanın ilk adımı, insanların buraya gelme nedenlerini azaltmak. Sizce hangi somut projeler hayata geçirilmeli?

  • Anadolu Kaplanlarının Canlandırılması: KOBİ'lerin, sanayi ve teknoloji yatırımlarının İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'daki şehirlere kaydırılması için vergi avantajları ve ucuz kredi olanakları sağlanabilir mi?
  • Ulaşım ve Lojistik Merkezleri: Sivas, Kayseri, Eskişehir gibi şehirler demiryolu ve karayolu ağlarıyla birer lojistik üssü haline getirilebilir mi? Bu, iş imkanı yaratmaz mı?
  • Kamunun Taşınması: Bazı devlet kurumları ve bakanlıkların başkent Ankara dışında, farklı illere taşınması simgesel ve pratik bir çözüm olur mu?

2. İç Anadolu'ya Göç Teşvikleri: Sadece Teşvik Yeterli mi?

"Gel gitmek isteyene!" diyenler var. Peki insanları memleketlerine dönmeye veya büyük şehirlere hiç gelmemeye ikna edecek somut teşvikler neler olmalı?

  • Konut Desteği: İç Anadolu'da konut alana/almaya düşük faizli kredi, arsa tahsisi gibi destekler etkili olur mu?
  • İlk 5 Yıl Vergi Muafiyeti: Yeni iş kuran girişimcilere ve bu bölgelere yatırım yapan firmalara vergi indirimi sağlansa, istihdam artar mı?
  • Kaliteli Yaşam Vurgusu: İstanbul'daki 3 saatlik trafik, beton yığınları ve stres yerine; daha yeşil, düzenli, insani ölçekli şehirlerin "yaşam kalitesi" olarak pazarlanması gerekmez mi? "Sahilde lüks daire" hayali yerine "bahçeli ev, temiz hava, aile yanında" hayali nasıl yeniden canlandırılır?

3. Farkındalık Yaratma: Zihniyet Değişikliği Şart!

Belki de en zor kısım burası. "İstanbul mitini kırmak.

  • Medyanın Rolü: Diziler, programlar sürekli İstanbul'u mı anlatmalı? Anadolu'nun güzel, modern, başarılı hikayeleri daha çok ekranlara taşınsa, algı değişir mi?
  • Başarı Hikayeleri: Anadolu'da tutunmuş, büyümüş, mutlu ve varlıklı iş insanlarının, sanatçıların hikayeleri daha görünür olsa, gençlere ilham olur mu?
  • Yerel Yönetimlerin Çekiciliği: İstanbul'daki belediyeler, nüfus azalmasını bir "başarı ölçütü" olarak benimseyip, insanları gitmeye teşvik eden (örneğin, taşınma desteği gibi) sembolik adımlar atabilir mi? Ya da hedef hep daha fazla nüfus mı olmalı?
Düşünceleriniz?
Sizce bu fikirlerden hangisi veya hangi kombinasyonu gerçekçi ve uygulanabilir? İstanbul'un nüfusunu azaltmak bir "hayal" mi, yoksa kararlı politikalar ve toplumsal mutabakatla ulaşılabilir bir "hedef" mi? Yoksa siz farklı bir çözüm öneriniz mi var?

Özellikle İç Anadolu'da yaşayan veya İstanbul'dan taşınmış arkadaşların deneyim ve görüşleri çok değerli.
 
İstanbulun Başkentliği Osmanlı'da kaldı ve Osmanlı artık yok. bir işgal durumunda Çok kolay şekilde Önemli kişileri götürebilirler. Çünkü etrafı deniz. İşgale müsait bir şehir. Osmanlı'da bunu gördüler. ve bidaha bu hatayı yapmamak için Cumhuriyet Ankarada kuruldu.

Zamanında Başkent Ankara olması doğru kararlardan biriydi.



İstanbula ev yapılması kesilmemeli. SAĞLAM yapılar yapılmalıdır!
Şehrin Çoğu binası Çürük. Depreme dayanıklı binalar yapılırsa İstanbulda yaşanılabilir.
Ben kentsel dönüşüme demedim yeni sıfırdan ev yapılmasın dedim ayrıca yapılırsa da müstakil ev yapılmalıdır İstanbulds yeşil alan kesilmemeli hatta new York Central Park ya da İzmir Kültürpark gibi şehrşn içine büyük bir park yapılmalı
 
İstanbulun Başkentliği Osmanlı'da kaldı ve Osmanlı artık yok. bir işgal durumunda Çok kolay şekilde Önemli kişileri götürebilirler. Çünkü etrafı deniz. İşgale müsait bir şehir. Osmanlı'da bunu gördüler. ve bidaha bu hatayı yapmamak için Cumhuriyet Ankarada kuruldu.

Zamanında Başkent Ankara olması doğru kararlardan biriydi.
TEKRAR BELİRTİYORUM, ISTANBUL BANA GÖRE BAŞKENT STATUSUNDE DEGERLENDIRILMESI GEREKEN BIR ŞEHIRDIR, burada Osmanlı veya Cumhuriyet kıyaslaması yapacak değiliz, kararlar doğrusu veya yanlışı tartışılır bunu biz tartışmayiz sonuçta ne tarihçiyiz nede askeriz, İstanbul finans başkenti olarak ilan edildiğinde veya diğer genel müdürlükler merkezler geldiğinde elbette ki bunlar düşünülmüştür.
 
TEKRAR BELİRTİYORUM, ISTANBUL BANA GÖRE BAŞKENT STATUSUNDE DEGERLENDIRILMESI GEREKEN BIR ŞEHIRDIR, burada Osmanlı veya Cumhuriyet kıyaslaması yapacak değiliz, kararlar doğrusu veya yanlışı tartışılır bunu biz tartışmayiz sonuçta ne tarihçiyiz nede askeriz, İstanbul finans başkenti olarak ilan edildiğinde veya diğer genel müdürlükler merkezler geldiğinde elbette ki bunlar düşünülmüştür.
çoğu bankanın , Finans genel merkezi zaten istanbulda?

Ben kentsel dönüşüme demedim yeni sıfırdan ev yapılmasın dedim ayrıca yapılırsa da müstakil ev yapılmalıdır İstanbulds yeşil alan kesilmemeli hatta new York Central Park ya da İzmir Kültürpark gibi şehrşn içine büyük bir park yapılmalı

Kentsel dönüşüm eski binayı yıkıp yeniden sıfırdan ev, bina yapılması demek zaten.

Her aileye 1 müstakil ev yerine, 4-6 Veya 6-8 Katlı Evler Binalar inşaa edilmeli. Düşünsene 4 Müstakil Evin arazisine (4 Konut) ama bina yaparsak örneğin 1 Bina ve 6 Katlı her katında 4 daire var. 24 Daire (24 Konut) 2 bina desek 48 Daire (48 Konut) 4 Müstakil ev yapıp 4 Aileyi yerleştirmekmi? yoksa 4 Müstakil Evlik arazide 2 bina dikip 48 Aileyi Yerleştirmekmi? Toprağımız kıymetli fakat sen bunu anlayamadın galiba @Atabey
 
Mesela Kayseri büyük bi uğraş veriyor ulaşım/altyapı olarak batı şehirlerine yetişmek için 👏

Bu sayede insanlar oralarda düşük seviye hayat yaşayıp batıya göç etmek istemiyor. ✅
Kayseri'nin nüfüsü azalmıyor hatta artıyor bile (y)


Ayrıca yaklaşık 50 km tramway hattı ile de ulaşımda avrupa seviyesine yakın bi şehir💯🎖️
1771496328697.png

 
Cidden beni üzdüğü için bu görselleri ekliyorum. İstanbul'daki köyümün 2014 yılındaki ve günümüzdeki hali...

Ekli dosyayı görüntüle 106484

Ekli dosyayı görüntüle 106485

Ekli dosyayı görüntüle 106486

Ekli dosyayı görüntüle 106482

Ekli dosyayı görüntüle 106487
Bugün köyüme gelmişken köye yapılanları kendi resimlerimle göstermek istedim.

Gidebileceğim en yüksek noktadan çektim. Yeşillik ve Sarı toprak farkı net gözüküyor.

1000059069.webp


1000059068.webp

1000059073.webp
 
İstanbulun tek şansı var o da yapılan yeni sıfır evler ellerinde kalırsa alan olmazsa o zaman İstanbulds imarlar bitebilir
O imkansız işte, kanal İstanbul bölgesine ek 500 bin insan yerleşecek,sanayi kurulacak vs vs
[automerge]1772200731[/automerge]
Giderken hafriyat kamyonları yoktu şimdi dönüşümde onlar da gelmiş

Gözüksün diye zoomlayarak çektim bulanık çıkmış olabilir

Ekli dosyayı görüntüle 111533

Ekli dosyayı görüntüle 111534
Yeni yapılan "Yenişehir" bölgesi değil mi buralar?
 
Geri
Üst Alt