Marmaray (Halkalı-Gebze)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan wowturkey.NET
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu veriler MARMARAY’a özgü veriler ama.

MARMARAY’ın tüm yasal hakları TCDD’de.

İBB’nin en ufak bir müdahalesi bile söz konusu bile olamaz.

Şaşkınım açıkçası. Bu veriler açık bir şekilde nasıl paylaşılmasına müsade ediliyor pek anlayamadım.

Ki bu verileri genelde TCDD / Marmaray hesapları paylaşır şu kadar yolcu kullandı vs
İBB'nin arası UAB ile iyi aslında. UAB ile ortak projeleri var. Buna da şaşırmadım doğrusu. Mesela otobüs yolu projesini Ulaştırma Bakanlığı, İBB ortak yürüteceklerdi.

Araları çok sıkı fıkı değiller ya hani..bunu da biliyorsunuz değil mi? Abi-kardeş ilişkileri yok sonuçta.. diğer kurumlarla arası nasıl bilemem.
Aktarma konusunda mahkemelikler ve halen o mahkeme süreci devam ediyor bunu da biliyorsunuzdur????
Aynı durum İzmir’de de var. İzmir’de de güle oynaya çıkmıyorlar o kapıdan. Her görüşmede ayrı bir gerginlik.
Biri benim ray paramı ver diyor, birisi de benim bütçem bu kadar diyor.
İZBB ve TCDD arasında da var yani.

İki kurum de el bebek gül bebek değiller yani!
O kadarını biliyorum, neticede bir kamu kurumu arasındaki anlaşmaya bağlı olarak vermek zorunda,halkı bilgilendirmek zorunda kamuya açık olarak verilmiş zaten, önünü kesmenin bir mantığı olmadığı düşüncesindeyim. Bu konuda kamu kurumları arasında gerginlik olabilir bunlar bizi ilgilendirmez

O kadarını biliyorum, neticede bir kamu kurumu arasındaki anlaşmaya bağlı olarak vermek zorunda,halkı bilgilendirmek zorunda kamuya açık olarak verilmiş zaten, önünü kesmenin bir mantığı olmadığı düşüncesindeyim. Bu konuda kamu kurumları arasında gerginlik olabilir bunlar bizi ilgilendirmez
Bunu biliyor olmanıza sevindim. Her iki kurumun gerginlikleri sonucunda olan vatandaşa yani bize oluyor.

Evet ilgilendirir bal gibi. Çünkü; bu işin sonucu bizlere dokunuyor.

Heleki şu aktarma konusu. Bir an evvel Anayasaya mı gidiyor, Yargıtay’a mı gidiyor ne oluyorsa olsun. Ve şu aktarma olayı da bir an evvel Marmaray’da olsun.

Bu aktarma konusunda ki mahkeme sürecinin de bir an evvel sonuçlanmasını ümit ediyorum.

Kartal Meydanı düzenlemelerinde de her iki kurum mücadele etti baya. (İBB’de meydan düzenlemesi için TCDD’ye gitti ve TCDD benim alanıma dokunamazsın dedi ve günün sonunda ufacık bir meydan çıktı ortaya)
++++++
2021 yılındaki UKOME toplantılarında da canlı ve birebir zaten şahit olmuştuk. Her iki kurumun güle oynaya olmadığına dair.

Bu verilere gelecek olursak, evet şaşkınım. Şaşkınlığımı paylaşırım. Yani bu veriler açık bir şekilde dolaşımda nihayetinde.
Ki bana göre bence;
Bu verileri sadece TCDD paylaşır & paylaşabilir.

Marmaray’ın verileri ve bilgileri İBB’de olmaması gerektiği kanaatindeyim çünkü.

Bunu biliyor olmanıza sevindim. Her iki kurumun gerginlikleri sonucunda olan vatandaşa yani bize oluyor.

Evet ilgilendirir bal gibi. Çünkü; bu işin sonucu bizlere dokunuyor.

Heleki şu aktarma konusu. Bir an evvel Anayasaya mı gidiyor, Yargıtay’a mı gidiyor ne oluyorsa olsun. Ve şu aktarma olayı da bir an evvel Marmaray’da olsun.

Bu aktarma konusunda ki mahkeme sürecinin de bir an evvel sonuçlanmasını ümit ediyorum.

Kartal Meydanı düzenlemelerinde de her iki kurum mücadele etti baya. (İBB’de meydan düzenlemesi için TCDD’ye gitti ve TCDD benim alanıma dokunamazsın dedi ve günün sonunda ufacık bir meydan çıktı ortaya)
++++++
2021 yılındaki UKOME toplantılarında da canlı ve birebir zaten şahit olmuştuk. Her iki kurumun güle oynaya olmadığına dair.

Bu verilere gelecek olursak, evet şaşkınım. Şaşkınlığımı paylaşırım. Yani bu veriler açık bir şekilde dolaşımda nihayetinde.
Ki bana göre bence;
Bu verileri sadece TCDD paylaşır & paylaşabilir.

Marmaray’ın verileri ve bilgileri İBB’de olmaması gerektiği kanaatindeyim çünkü.
Neden? İbb zanzibardaki bir kamu kurumu mu? İstanbul Büyükşehir sınırları içinde bir taşıma aracında olan istatistiği ibb bizimle paylasiyor neden zorumuza gidiyor anlamadım açıkçası, iki kurum arasında olan kavga bizi ilgilendirmez, beni ilgilendiren şey saatinde gelsin temiz ve düzenli olsun o kadar, tcdd kurumu pek düzgün çalışmıyor açıkçası, bu verileride ibb olmasa paylasilacagi kanaatinde değilim.

Marmaray İstasyonları günlük yolcu sayısı. İBB Açık Veri Portalı üzerinden 16 Aralık 2025 Salı gününün verilerini aldım.

1. Yenikapı 90.506 Yolcu
2. Sirkeci 45.890 Yolcu
3. Üsküdar 45.188 Yolcu
4. Ayrılıkçeşmesi 43.593 Yolcu
5. Bakırköy 35.027 Yolcu
6. Söğütlüçeşme 32.642 Yolcu
7. Bostancı 22.187 Yolcu
8. Pendik 19.760 Yolcu
9. Ataköy 19.278 Yolcu
10. Zeytinburnu 19.131 Yolcu
11. Küçükçekmece 15.818 Yolcu
12. Erenköy 15.075 Yolcu
13. Kazlıçeşme 14.834 Yolcu
14. Suadiye 14.413 Yolcu
15. Feneryolu 13.485 Yolcu
16. Maltepe 13.417 Yolcu
17. Kartal 13.150 Yolcu
18. Göztepe 12.704 Yolcu
19. Halkalı 12.581 Yolcu
20. Küçükyalı 11.855 Yolcu
21. Cevizli 10.954 Yolcu
22. Gebze 10.080 Yolcu
23. Atalar 9.282 Yolcu
24. Süreyya Plajı 8.692 Yolcu
25. Tuzla 8.035 Yolcu
26. İçmeler 7.950 Yolcu
27. Yenimahalle 7.094 Yolcu
28. Florya Akvaryum 6.996 Yolcu
29. Mustafa Kemal 6.958 Yolcu
30. Yeşilköy 6.949 Yolcu
31. GTÜ Fatih 6.510 Yolcu
32. İdealtepe 6.418 Yolcu
33. Tersane 4.827 Yolcu
34. Başak 4.723 Yolcu
35. Yeşilyurt 4.666 Yolcu
36. Aydıntepe 4.660 Yolcu
37. Kaynarca 4.348 Yolcu
38. Yunus 4.245 Yolcu
39. Osmangazi 3.071 Yolcu
40. Florya 2.842 Yolcu
41. Güzelyalı 2.725 Yolcu
42. Darıca 2.454 Yolcu
43. Çayırova 1.488 Yolcu

En yoğun istasyon genel olarak Yenikapı'dır diye tahmin ettim tahminim doğru çıktı. Sonuçta M1A, M1B, M2 aktarmaları var.

Anadolu Yakasında en yoğun Üsküdar'dır dedim o da doğru çıktı. Sonuçta M5 aktarması ve deniz ulaşımı aktarması etkisi var.

Avrupa Yakasında en az yoğun Florya'dır dedim tahminim doğru çıktı. Bir defa kullandığımda istasyon sinek avlıyor gibi gelmişti bana.

Hem Anadolu Yakasında hem de genel olarak İstanbul sınırında en az kalabalık İstasyon Güzelyalı diye tahmin ettim doğru çıktı çünkü Güzelyalı'nın alt tarafında yaşayanlar hariç pek kullanan yok gibi pek inen binen görmemiştim.

Kocaeli sınırlarındaki istasyonlarından en yoğunu Gebze diye düşündüm doğru çıktı çünkü Ada Ekspresi ve YHT'den inip Marmaray'a geçenler çok.

Tek yanıldığım nokta hem Kocaeli sınırında hem de genel olarak Marmaray'ın en az yoğun istasyonu Osmangazi'dir dedim bu konuda yanıldım Çayırova'ymış. Çayırova'nın en az yoğun olmasına da şaşırdım sonuçta Çayırova Marmaray kalkışlı Kocaeli BB'nin otobüsleri var. Ayrıca Osmangazi İstasyonunun çevresinde yerleşim yok gibi geldi bana ondan en az orası diye tahmin etmiştim.

İlerde yoğunluğu artar/azalır diyeceğim istasyonlar ise bunlar:

Gebze: Ada Ekspresi eğer Haydarpaşa açıldığında Haydarpaşa'ya kadar giderse Marmaray'ın Gebze İstasyonu için yolcu sayısında düşme olur çünkü şu an Ada Ekspresinden inenlerin neredeyse tamamı(Gebze ya da Darıca'da yaşayanlar hariç) Marmaray'a biniyor ama Ada Ekspresi Haydarpaşa'ya giderse Ada Ekspresinden inip Marmaray'a binenler sadece Tuzla'ya gitmek için biner.

İçmeler ve Aydıntepe: İlerde M4 hattı uzatıldığı zaman bu tarafta yaşayıpta E5 üstüne gidecek birisi Marmaray'a binmez ondan bu 2 istasyonda da azalma olur. Şu an eminim bu tarafta yaşayıpta Pendik, Kartal, Maltepe, Bostancı, Kozyatağı, Göztepe E5 aksına gidecek birisi sırf 130Ş'ye binmemek için Marmaray ile belli bir yere kadar gidip oradan dikey otobüs/minibüs hatlarına binerdir. Bu dediğim kesim ilerde M4'e geçer. Tabi M4'ün Tuzla'ya gelmesine de çok uzun yıllar var.

Kaynarca: Önümüzdeki yıl M4'ün Kaynarca uzatması bittiğinde Kaynarca istasyonunun yoğunluğu azalabilir. Özellikle E5 aksında ya da E5'e yakın yere gidecekler Marmaray yerine M4'e biner.

Pendik: Önümüzdeki yıl M10 açıldığı zaman yoğunluğu kesinlikle artacak bir istasyon çünkü Anadolu Yakası sahil aksında yaşayıp Sabiha Gökçen Havalimanına gidecek birisi E5'e yürümek zorunda kalmayacak Marmaray+M10 yapıp gidebilecek ve buna bağlı olarak Anadolu Yakasında sahil aksındaki diğer istasyonlarda da artış olur çünkü M4 yerine Marmaray+M10 yapacakları için.

Göztepe: M12 açıldıktan sonra yolcu sayısının artacağını düşünüyorum.

Söğütlüçeşme ve Yenikapı: M11 Halkalı etabı açıldıktan sonra yolcu sayısında düşme olabilir çünkü şu an Anadolu Yakasında yaşayıp Marmaray+M2/Metrobüs+M11 yapanlar direkt Halkalı'ya gider.

Üsküdar: M12 açıldıktan sonra bir tık yoğunluğunun azalacağını düşünüyorum çünkü Ümraniye'de yaşayıp Marmaray'a aktarma yapacak birisi M5 ile Üsküdar'a gitmek yerine M12 ile Göztepe'ye gidebilir.

Halkalı: M11 Halkalı etabı bittikten sonra yolcu sayısının artış göstereceği bir istasyon olacak kesinlikle.
Bu yazdığıma ek olarak bunları da ekleyeceğim. 2019 sonrası Marmaray Halkalı-Gebze arası kesintisiz çalışmaya başladıktan sonra Marmaray'a 3 aktarma entegre oldu. M8 açıldı, M3 ve M9'un Bakırköy ve Ataköy'e olan uzatmaları. Bunlar sayesinde Bakırköy, Ataköy ve Bostancı'nın yolcu sayısında artış olmuştur eskiye nazaran diye düşünüyorum.

Bostancı'da M8'den dolayı çok bir artış olmamışta olabilir gerçi çünkü M8 öncesinde de M8'in güzergahında yaşayan birisi minibüs ya da 19D ile Bostancı'ya ulaşabiliyordu Marmaray'a binmek istese.

Bakırköy için bayağı artış olduğunu düşünüyorum çünkü eskiden Başakşehir, Mahmutbey ve Kirazlı'da yaşayan birisi Marmaray'a binmek için M1B'ye binerdi ama 2024'te M3 uzatıldıktan sonra direkt M3+Marmaray yapanlar sayesinde Bakırköy'ün arttığını düşünüyorum.

Ataköy içinde artış olduğunu kesinlikle düşünüyorum. Eskiden Ataköy'ü sadece Ataköy'de yaşayan, çalışan ya da sahildeki Baruthane Millet Parkına gelenler kullanıyorken 2024 sonrasında buna M9'dan inip Marmaray'a binenlerde eklendi.

Son düzenleme:
Ayrılıkçeşme

1774961843098.webp

Geri
Üst Alt