1/3
İyelik ekleri nedir? İyelik ekleri, bir varlığın kime veya neye ait olduğunu gösteren eklerdir. Türkçede isimlerin sonuna gelerek “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” anlamlarını kurar ve cümlede sahiplik ilişkisini netleştirir.
Bu ekler cümlede anlam karışıklığını azaltır ve özellikle tamlamalarda (ör. “arkadaşımın evi”) sahiplik zincirini kurmaya yardımcı olur.
Hızlı örnekler:
İyelik ekleri nedir ve ne işe yarar?
İyelik ekleri, isimlere eklenir ve sahip olan kişiyi/kişileri belirtir: “kitabım” (benim kitap), “eviniz” (sizin ev). Böylece zamir kullanmadan da kime ait olduğu anlaşılır.Bu ekler cümlede anlam karışıklığını azaltır ve özellikle tamlamalarda (ör. “arkadaşımın evi”) sahiplik zincirini kurmaya yardımcı olur.
İyelik ekleri tablosu (tekil-çoğul)
İyelik ekleri, ünlü uyumlarına göre farklı biçimler alır. En yaygın kullanım, isim köküne uygun ünlüyle eklenmesidir.- 1. tekil kişi: -(ı)m / -(i)m / -(u)m / -(ü)m → kalemim, yolum
- 2. tekil kişi: -(ı)n / -(i)n / -(u)n / -(ü)n → defterin, gözün
- 3. tekil kişi: -(s)ı / -(s)i / -(s)u / -(s)ü → evi, kapısı
- 1. çoğul kişi: -(ı)mız / -(i)miz / -(u)muz / -(ü)müz → evimiz, okulumuz
- 2. çoğul kişi: -(ı)nız / -(i)niz / -(u)nuz / -(ü)nüz → sınıfınız, sorunuz
- 3. çoğul kişi: -ları / -leri → kitapları, evleri
Kullanım kuralları ve kısa örnekler
İyelik ekleri getirilirken büyük ünlü uyumu ve ünsüz yumuşaması gibi ses olayları görülebilir: “ağaç” → “ağacım”, “renk” → “rengim”. 3. tekil kişide, kelime ünlüyle bitiyorsa çoğu zaman araya -s- kaynaştırması girer: “araba” → “arabası”.Hızlı örnekler:
- “Benim” yerine: telefonum
- “Senin” yerine: çantan
- “Onun” yerine: odası