Feodalizm Nedir?

Balinacan

Yönetici
Tuğgeneral
Web sitesi
www.wowturkey.com
1/3
Konu sahibi
Feodalizm nedir? Feodalizm, Orta Çağ Avrupa’sında yaygın olan; toprağa dayalı üretim, kişisel bağlılık ve yerel güç odakları üzerinden işleyen siyasal ve toplumsal düzendir. Merkezî otoritenin zayıf olduğu dönemlerde, toprak sahibi soylular ile onların korumasına ve toprağına bağlı yaşayan kesimler arasındaki karşılıklı yükümlülüklerle şekillenmiştir.

Feodalizm nedir? Temel tanım ve yapı​

Feodal sistemde toprak (fief/dirlik benzeri), ekonomik gücün ana kaynağıdır ve toprak kontrolü siyasî otoriteyi belirler. Kral ya da üst derecedeki lord, toprağı bir vassala verir; vassal da buna karşılık askerî destek ve sadakat sunar.

Toplumun alt katmanında köylüler ve serfler bulunur; çoğu, toprağı işleyerek üretim yapar ve bunun karşılığında koruma elde eder. Bu ilişki, yazılı hukuktan çok gelenek, yemin ve yerel düzenlemelerle yürütülmüştür.

Feodal düzenin başlıca özellikleri​

Feodalizm; hiyerarşik bağlılık, yerel yönetim ve tarımsal üretim ekseninde işler. İlişkiler çoğunlukla kişisel sözleşme ve karşılıklı hizmet mantığına dayanır.

• Toprak temelli ekonomi: Üretim ve gelir büyük ölçüde tarımdan sağlanır.
  • Vassallık ve sadakat: Toprak karşılığında askerî hizmet ve bağlılık esastır.
  • Yerel güç: Lordlar kendi bölgelerinde adalet, vergi ve güvenlik üzerinde etkili olabilir.
  • Serflik: Serfler toprağa bağlıdır; hareket ve mülkiyet hakları sınırlıdır.

Feodalizmin ortaya çıkışı ve çözülmesi​

Feodalizm, Roma sonrası Avrupa’da güvenlik sorunları, savaşlar ve merkezî otorite boşluğu nedeniyle güçlenmiştir. İnsanlar korunma için yerel soylulara yönelmiş, toprak karşılığı hizmet ilişkileri yaygınlaşmıştır.

Zamanla ticaretin gelişmesi, şehirlerin büyümesi, para ekonomisinin güçlenmesi ve krallıkların merkezîleşmesi feodal bağları zayıflatmıştır. Ayrıca veba salgınları ve işgücü dengelerindeki değişimler serfliğin çözülmesini hızlandırmıştır.

Özetle feodalizm, toprağa dayalı hiyerarşik bir düzen olarak Orta Çağ’ın siyasal ve toplumsal yapısını uzun süre belirlemiş, modern devlet ve ekonomi biçimleri güçlendikçe etkisini kaybetmiştir.

Geri
Üst Alt