Merhaba arkadaşlar,
Son yıllarda hem mutfakta hem de bahçecilikte oldukça popüler hale gelen chili biberi hakkında bir başlık açmak istedim. Acı sevenlerin vazgeçilmezi olan bu biber türü, sadece lezzetiyle değil sağlık faydaları, çeşitleri ve yetiştirme kolaylığı ile de dikkat çekiyor.
Chili biberi, Capsicum ailesine ait, farklı acı seviyelerine ve aromalara sahip bir biber türüdür. Dünya genelinde Meksika, Hindistan, Tayland ve Güney Amerika mutfaklarında sıkça kullanılır.
Chili biberlerinin acılığı Scoville Ölçeği ile ölçülür.
Bazı popüler örnekler:
Evde veya bahçede yetiştirmek isteyenler için kısa ipuçları:
Siz hangi chili biberi türünü seviyorsunuz?
Evde yetiştiren var mı ya da acı seviyesiyle ilgili ilginç deneyimleriniz oldu mu?
Ben bu biberi mangalda közlenmiş halde seviyorum. Ara sıra kebapçılardan paket servis dürüm söylediğimde közlenmiş Chili biberi de katıyorlar. Güzel oluyor.
Dün pazarda kilosu 80 liraydı. Biraz aldım ama acılık seviyesi olarak düşük buldum.
Son yıllarda hem mutfakta hem de bahçecilikte oldukça popüler hale gelen chili biberi hakkında bir başlık açmak istedim. Acı sevenlerin vazgeçilmezi olan bu biber türü, sadece lezzetiyle değil sağlık faydaları, çeşitleri ve yetiştirme kolaylığı ile de dikkat çekiyor.
Chili Biberi Nedir?
Chili biberi, Capsicum ailesine ait, farklı acı seviyelerine ve aromalara sahip bir biber türüdür. Dünya genelinde Meksika, Hindistan, Tayland ve Güney Amerika mutfaklarında sıkça kullanılır.
Chili Biberi Acılık Seviyeleri
Chili biberlerinin acılığı Scoville Ölçeği ile ölçülür.
Bazı popüler örnekler:
- Jalapeno: Orta acı
- Cayenne: Acı
- Habanero: Çok acı
- Carolina Reaper: Dünyanın en acı biberlerinden biri
Chili Biberinin Faydaları
- Metabolizmayı hızlandırır
- Bağışıklık sistemini destekler
- Antioksidan içerir
- Yağ yakımına yardımcı olabilir
- Endorfin salgılatır (mutluluk hissi
)
Chili Biberi Nasıl Yetiştirilir?
Evde veya bahçede yetiştirmek isteyenler için kısa ipuçları:
- Bol güneş alan bir ortam
- İyi drene edilmiş toprak
- Düzenli ama aşırı olmayan sulama
- Ilık iklim (donlardan korunmalı)
Chili Biberi Nerelerde Kullanılır?
- Soslar
- Marinasyonlar
- Et ve tavuk yemekleri
- Meksika ve Asya mutfağı tarifleri
- Kurutulup pul biber olarak
Siz hangi chili biberi türünü seviyorsunuz?
Evde yetiştiren var mı ya da acı seviyesiyle ilgili ilginç deneyimleriniz oldu mu?
Ben bu biberi mangalda közlenmiş halde seviyorum. Ara sıra kebapçılardan paket servis dürüm söylediğimde közlenmiş Chili biberi de katıyorlar. Güzel oluyor.
Dün pazarda kilosu 80 liraydı. Biraz aldım ama acılık seviyesi olarak düşük buldum.