Bedavalaşma, bir malın, hizmetin veya değerin kullanımının ya da elde edilmesinin karşılıksız veya ücretsiz hâle gelmesi olgusunu ifade eder. Bu kavram, ekonomik, toplumsal veya kültürel alanlarda bir ürün ya da hizmetin sunumunda herhangi bir bedel talep edilmemesi durumunu kapsar. Bedavalaşma, genellikle üretim maliyetlerinin azalması, dijitalleşmenin yaygınlaşması veya çeşitli sosyal, ticari ve yasal düzenlemelerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Özellikle dijital içeriklerde, yazılım, müzik, film ve benzeri ürünlerin lisanssız biçimde yayılması veya serbest erişime açılması örneklerinde bedavalaşma süreci gözlemlenmektedir. Kavram, ayrıca kamu hizmetlerinin veya toplumsal fayda gözetilen uygulamaların ücretsiz sunulması durumlarını da içerebilir. Bedavalaşma, ekonomik sistemler, telif hakları ve piyasa dengeleri açısından çeşitli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu süreçte, mal veya hizmetlerin karşılıksız sunulmasının yaygınlaşması, ilgili sektörlerde üretim, dağıtım ve tüketim alışkanlıklarını da etkileyebilmektedir.