Başyaverlik, devlet başkanlarının veya üst düzey askeri ve sivil yöneticilerin yanında görev yapan, protokol ve güvenlik düzenlemelerinden sorumlu olan, aynı zamanda çeşitli haberleşme ve emir iletim işlevlerini yerine getiren başyaverin yürüttüğü görev ve makamı ifade eder. Başyaver, genellikle askeri rütbeli bir personel olup, ilgili makam sahibinin günlük programını takip eder, törenlerde ve resmi ziyaretlerde hazır bulunur, protokol kurallarının uygulanmasını sağlar ve gerektiğinde yönetici adına belirli konularda talimatların iletilmesini üstlenir. Başyaverlik görevi, özellikle cumhurbaşkanlığı, padişahlık veya devletin üst yönetim kademelerinde görülmekte olup, hem güvenlik hem de idari işleyiş açısından önem taşır. Başyaverler, sorumluluk alanlarında gizlilik ve disiplin kurallarına uymak, düzeni sağlamak ve yöneticiyle çevresi arasındaki iletişimi sorunsuz şekilde yürütmekle yükümlüdür. Bu makam, tarihsel süreçte farklı dönem ve devletlerde çeşitli unvan ve yetki kapsamlarıyla uygulanmış olup, günümüzde de bazı ülkelerin protokol ve yönetim düzenlerinde yer almaktadır.