Başvurulabilmek, herhangi bir konu, kurum, program, hak ya da imkân için bireylerin ya da kurumların başvuru işlemini gerçekleştirme yeterliliğine veya uygunluğuna sahip olması durumunu ifade eder. Bu kavram, genellikle başvuruya konu olan şartların sağlanıp sağlanmadığının değerlendirilmesiyle ilişkilidir. Kanun, yönetmelik, yönerge veya ilgili kurumların belirlediği ölçütler çerçevesinde, bir başvuru sürecine katılabilmek için aranan niteliklerin karşılanması başvurulabilme olarak adlandırılır. Başvurulabilmek kavramı kamu kurum ve kuruluşlarının iş ve işlemlerinde, eğitim, istihdam, burs, sosyal yardım, proje destekleri gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Başvurulabilmek için genellikle yaş, eğitim durumu, vatandaşlık, mesleki yeterlilik veya belirli belgelerin sunulması gibi objektif kriterlerin karşılanması gerekir. İlgili şartlar sağlandığında kişiler veya kurumlar, başvuru sürecine katılım hakkı elde ederler. Bu kavram, başvuru işleminin gerçekleştirilebilmesi için gereken asgari şartların varlığını vurgular ve başvurunun değerlendirilmesinden önceki uygunluk durumunu belirtir.