Başvurma, bir kişi ya da kurumun belirli bir amaç doğrultusunda yetkili bir makama, kuruluşa veya kişiye yazılı ya da sözlü olarak müracaat etmesi, talepte bulunması ya da bir konuda işlem başlatmasıdır. Genellikle iş, eğitim, izin, yardım veya herhangi bir hak talebiyle ilgili süreçlerde başvuru işlemi gerçekleştirilir. Başvurma işlemi, resmi belgelerle, dilekçe, form ya da elektronik ortamda yapılan başvurular şeklinde olabilir. Başvurma sırasında genellikle kimlik bilgileri, başvuru konusu ve talebin gerekçesi gibi bilgiler istenir. Kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, eğitim kurumları ve sivil toplum örgütleri başvurma işlemlerini düzenli ve belirli kurallara bağlı olarak kabul eder. Başvurma süreci, başvurunun alınması, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması aşamalarını kapsar. Başvurma işlemi sonucunda, başvuran kişiye olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilir ve başvurunun sonucu yazılı veya elektronik ortamda iletilir. Başvurma işlemi, kişisel, kurumsal veya toplumsal düzeyde hak arama, bilgi edinme ve çeşitli haklardan yararlanma amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.