Başülke, bir devletin egemenlik alanı içinde yer alan ve devletin merkezi yönetim organlarının bulunduğu ana kara parçasını ifade eder. Bu terim, çoğunlukla çok sayıda ada veya sömürgeye sahip devletlerde, merkezi toprak ile denizaşırı ya da bağlı diğer toprak parçalarını ayırt etmek amacıyla kullanılmaktadır. Başülke, devletin siyasi, idari ve ekonomik faaliyetlerinin yoğunlaştığı ana coğrafi bölge olarak tanımlanır. Yönetim merkezi, devlet organları ve genellikle nüfusun büyük bir kısmı başülkede yer alır. Ayrıca başülke, devletin uluslararası ilişkilerde tanınan ana toprak bütünlüğünü de temsil etmektedir. Ada devletleri, sömürge geçmişine sahip ülkeler veya denizaşırı toprakları bulunan devletler için başülke kavramı, bağlı bölgeler ile merkezi toprak arasındaki ayrımı belirginleştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Coğrafya, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanlarında başülke terimi, devletlerin toprak yapısının ve yönetim şeklinin incelenmesinde önemli bir kavram olarak yer almaktadır.