Başşehir, bir devletin yönetim merkezinin bulunduğu şehir olarak tanımlanır. Devletin yasama, yürütme ve yargı organlarının, üst düzey yönetim birimlerinin ve genellikle ülkenin en önemli kamu kuruluşlarının yer aldığı başşehir, ülkenin idari açıdan en yetkili kentidir. Başşehirde devlet başkanlığı, başbakanlık, bakanlıklar, yüksek yargı organları, meclis veya parlamento gibi temel yönetim organları bulunur. Başşehir, ülke yönetiminin sevk ve idaresinin sağlandığı ana merkez olmasının yanı sıra, diplomatik temsilciliklerin ve elçiliklerin de genellikle yer aldığı şehirdir. Çoğu ülkede başşehir, tarihsel, coğrafi veya stratejik nedenlerle belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin başşehri Ankara’dır. Başşehir kavramı, yönetim merkezi olma özelliğiyle diğer şehirlerden ayrılır ve resmi yazışmalarda, devlet belgelerinde ve idari mevzuatta bu işleviyle anılır. Başşehir, ülkelerin ulusal ve uluslararası düzeyde temsil edildiği, devlet protokolünün uygulandığı ve merkezi idareye ilişkin tüm işlemlerin yürütüldüğü şehir olarak önem taşır.