Başrejisörlük

wowturkey

Kayıtlı Üye
1/3
Konu sahibi
Başrejisörlük, bir tiyatro, opera, bale veya benzeri sahne sanatları kurumunda sahneye konacak eserlerin tümünün hazırlanmasında, sahneye uygulanmasında ve sahne düzeninin sağlanmasında genel yönetim ve denetim sorumluluğunu üstlenen görevin adıdır. Başrejisörlük görevini yürüten kişi, sahneye konacak yapımların teknik, sanatsal ve organizasyonel süreçlerinin uyumlu biçimde ilerlemesinden sorumludur. Bu kapsamda oyunların, temsillerin veya gösterilerin sahneye konulmasına ilişkin genel planlamayı yapar, rejisörler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlar ve eserlerin sahneye uygun biçimde hazırlanmasını denetler. Başrejisörlük, genellikle büyük ve çok sayıda prodüksiyonun hazırlandığı kurumsal yapılarda bulunur ve sahne düzeni, teknik altyapı, prova süreçleri, dekor, kostüm, ışık ve ses gibi unsurların bütünlüğünü gözetir. Ayrıca sahne sanatlarının niteliğini geliştirmeye yönelik uygulamalarda bulunur ve ilgili ekibin yönetiminden sorumludur. Başrejisörlük, tiyatro ve sahne sanatları alanında organizasyonun temel işleyişinin sağlanmasında merkezi bir rol üstlenir.

Geri
Üst Alt