Başöğretmenlik, öğretmenlik mesleğinde belirli bir kıdeme, mesleki bilgiye ve deneyime sahip olan, eğitim ve öğretim faaliyetlerinde rehberlik eden, meslektaşlarının gelişimine katkı sağlayan ve eğitim kurumlarında liderlik rolü üstlenen öğretmenlik unvanıdır. Başöğretmen unvanı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen şartları yerine getiren öğretmenlere verilir. Bu unvan, öğretmenlerin mesleki gelişimini teşvik etmeyi ve eğitimde kaliteyi artırmayı amaçlayan bir kariyer basamağıdır. Başöğretmenlik, kariyer basamakları arasında uzman öğretmenlikten sonraki aşamayı oluşturur. Başöğretmenler, eğitim kurumlarında hem öğrencilere hem de diğer öğretmenlere rehberlik etmeleri, projeler geliştirmeleri, mesleki gelişim etkinliklerinde görev almaları ve eğitimde iyi uygulamaların yaygınlaştırılmasına katkı sağlamaları beklenen kişilerdir. Başöğretmenlik unvanının kazanılması için belirli bir hizmet süresinin tamamlanması, mesleki gelişim faaliyetlerine katılım ve ilgili sınavda başarılı olunması gereklidir. Başöğretmenlik, Türk eğitim sisteminde öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik bir uygulama olarak düzenlenmiştir ve ilgili mevzuatla tanımlanmış hak ve sorumlulukları içerir.