Başöğretmen, öğretmenlik mesleğinde görev yapanlar arasında bilgi, deneyim ve liderlik açısından öne çıkan, eğitim ve öğretim süreçlerinde rehberlik eden ve yönlendiren kişiyi ifade eder. Bu unvan, genellikle öğretmenler arasında kıdem, uzmanlık veya belirli bir alanda gösterilen üstün başarı sonucunda resmî makamlarca verilen bir yetki ve sorumluluk anlamı taşır. Başöğretmen, eğitim kurumlarında meslektaşlarına örnek olma, yeni öğretmenlerin yetiştirilmesine katkı sağlama, eğitim-öğretim faaliyetlerinin planlanması ve yürütülmesinde etkin rol üstlenme görevlerini yerine getirir. Ayrıca, eğitim politikalarının uygulanmasında ve okullardaki akademik çalışmaların koordinasyonunda da başöğretmenlerden yararlanılır. Türkiye Cumhuriyeti’nde Mustafa Kemal Atatürk’e 24 Kasım 1928 tarihinde “Başöğretmen” unvanı verilmiş olup, bu tarih günümüzde Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Başöğretmenlik unvanı, öğretmenlik mesleğinde ilerleme ve kariyer basamaklarından biri olarak da değerlendirilir. Resmî mevzuatta başöğretmenlik, belirli mesleki yeterlilikler, hizmet süresi ve eğitim şartlarının sağlanması ile elde edilen bir unvandır ve öğretmenler arası hiyerarşide önemli bir konuma işaret eder. Başöğretmenlik, eğitim sisteminin niteliğinin artırılması ve öğretmenlerin mesleki gelişiminin desteklenmesi amacıyla uygulanan bir kavramdır.