Başmürettiplik, bir matbaada baskı işlerinin düzenli ve doğru bir şekilde yürütülmesini sağlamakla görevli olan başmürettibin üstlendiği mesleki yetki ve sorumluluk alanıdır. Başmürettip, matbaanın dizgi, baskı ve benzeri teknik işlemlerinin planlanmasında ve denetlenmesinde liderlik görevini üstlenir. Baskı sürecinde kullanılacak harflerin, dizgi malzemelerinin ve baskı makinelerinin uygun şekilde hazırlanmasını ve kullanılmasını sağlar. Ayrıca, baskıya hazırlanan metinlerin doğru şekilde dizilmesinden, kontrollerin yapılmasından ve baskı kalitesinin gözetilmesinden sorumludur. Başmürettiplik, matbaanın üretim sürecinde karşılaşılabilecek teknik sorunların giderilmesi, iş akışının düzenlenmesi ve çalışanlar arasında koordinasyonun sağlanması gibi görevleri de kapsar. Bu alanda çalışan kişiler, matbaacılık teknolojisine ve dizgi tekniklerine hâkim olmalı, dikkatli ve düzenli çalışma becerileri göstermelidir. Başmürettiplik, geleneksel matbaacılıkta önemli bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmekte olup günümüzde de modern matbaacılık süreçlerinde yönetim ve denetim işlevleriyle varlığını sürdürmektedir.