Başmurakıp

1/3
Konu sahibi
Başmurakıp, bir kurumda veya teşkilatta denetim işlerinden sorumlu olan en üst düzey denetçiyi ifade eder. Başmurakıp, genellikle kamu kurumlarında veya büyük kuruluşlarda teftiş, inceleme ve denetim faaliyetlerinin yürütülmesini sağlar, denetim birimlerinin sevk ve idaresinden sorumludur. Bu görev kapsamında, kurumun işleyişine ilişkin yasa, yönetmelik ve ilgili mevzuata uygunluğun kontrol edilmesi, tespit edilen eksiklik ve aksaklıkların raporlanması, gerekli durumlarda disiplin işlemlerinin başlatılması ve denetim sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesi başmurakıbın yetki ve görev alanına girer. Başmurakıp, bağlı olduğu kurumun en üst denetim otoritesi olarak, diğer denetçiler ve murakıplar arasında koordinasyonu sağlar, denetim raporlarını üst yönetime iletir ve denetim sonuçlarının değerlendirilmesinde rol alır. Bu unvan, özellikle Osmanlı Devleti döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında çeşitli devlet kurumlarında kullanılmış olup, günümüzde yerini daha çok “başdenetçi” veya “teftiş kurulu başkanı” gibi unvanlara bırakmıştır. Başmurakıp, görevini yürütürken tarafsızlık, gizlilik ve mevzuata uygunluk gibi temel ilkelere bağlı kalmakla yükümlüdür.

Geri
Üst Alt