Başmüdürlük

1/3
Konu sahibi
Başmüdürlük, bir kurum, kuruluş veya teşkilat bünyesinde en üst düzeyde idari yetki ve sorumluluğa sahip olan birimin veya makamın adıdır. Başmüdürlük, genellikle geniş bir faaliyet alanına sahip olan kamu veya özel sektör kuruluşlarında, alt birimlerin ve müdürlüklerin koordinasyonundan, yönetiminden ve denetlenmesinden sorumludur. Başmüdürlük makamında bulunan kişi, başmüdür unvanını taşır ve ilgili kurumun politika, planlama, yürütme ve gözetim faaliyetlerini üst düzeyde yürütür. Bu birim, kurumun organizasyon yapısında genel müdürlük veya daire başkanlığı gibi üst yönetim birimleriyle aynı veya benzer düzeyde yer alabilir. Başmüdürlükler, genellikle bölgesel veya fonksiyonel olarak ayrılmış büyük teşkilatlarda, ana hizmetlerin yürütülmesi, birimler arası eşgüdüm sağlanması ve kurum hedeflerinin gerçekleştirilmesi amacıyla oluşturulur. Kamu yönetiminde posta, demiryolu, elektrik, su, haberleşme ve benzeri alanlarda faaliyet gösteren kurumlarda başmüdürlük birimleri yaygın olarak bulunur. Başmüdürlük, mevzuatla belirlenen görev, yetki ve sorumluluk çerçevesinde faaliyet gösterir ve bağlı olduğu üst yönetime düzenli raporlama yapar. Başmüdürlük teşkilatı, genellikle kendi bünyesinde çeşitli şube müdürlükleri, idari birimler ve teknik ekipler barındırır. Bu yapının amacı, hizmetlerin düzenli, verimli ve etkin bir şekilde sunulmasını sağlamaktır.

Geri
Üst Alt