Başmüdür, bir kurum, kuruluş veya işletmede, genel müdürden sonra gelen en üst düzey yönetici konumunda bulunan, geniş birimlerin veya bölümlerin yönetiminden ve denetiminden sorumlu kişidir. Başmüdür, yetki ve sorumluluk bakımından müdürlerden üstün olup, çoğunlukla birden fazla müdürlüğün bağlı bulunduğu daha büyük bir yapının idaresini gerçekleştirir. Kamu kurumlarında, özel sektörde ve çeşitli hizmet alanlarında başmüdür unvanı kullanılmakta olup, görev tanımı ve yetki sınırları ilgili mevzuat, yönetmelik veya kurum içi düzenlemelerle belirlenmektedir. Başmüdürler, bağlı bulundukları genel müdür veya yönetim kurulu tarafından atanır ve görevlerini kurumun amaç, ilke ve politikaları doğrultusunda yürütür. İş süreçlerinin verimli şekilde işlemesini sağlamak, çalışanların görev dağılımını yapmak, kurum içi koordinasyonu sağlamak ve üst makamlara düzenli rapor sunmak başlıca sorumlulukları arasındadır. Başmüdür pozisyonu, özellikle posta, demiryolu, eğitim, sağlık ve bankacılık gibi büyük organizasyonel yapılarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Başmüdürlerin sahip olması gereken nitelikler arasında yöneticilik deneyimi, alan bilgisi ve kurumsal yönetim becerileri bulunmaktadır. Görev süresi, atanma ve görevden alınma koşulları ilgili kurumun yönetmelikleriyle düzenlenir. Başmüdürlük makamı, kurumun genel işleyişinin ve idari yapılanmasının etkin bir biçimde sürdürülebilmesi için önemli bir yönetim kademesini temsil etmektedir.