Başmuallim

1/3
Konu sahibi
Başmuallim, bir eğitim kurumunda öğretmenlerin mesleki faaliyetlerini düzenleyen ve denetleyen en yetkili öğretmen veya yönetici konumundaki kişiyi ifade eder. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar, özellikle ilkokullarda görev yapan başmuallimler, okulun genel işleyişinden, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinden ve öğretmenler arası koordinasyonun sağlanmasından sorumludur. Başmuallim, okul müdürlüğü görevinin henüz yaygınlaşmadığı veya müdürlük kavramının kullanılmadığı dönemlerde, yönetici öğretmen olarak kabul edilmiştir. Bu unvan, öğretmenlerin idari sorumluluklarını da üstlenen ve öğretim kadrosu arasında liderlik yapan kişilere verilmiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra, başmuallimlik görevi yerini zamanla okul müdürlüğüne bırakmış; ancak bu kavram, özellikle tarihsel belgelerde ve eğitimle ilgili eski yasalarda sıkça geçmektedir. Başmuallim, eğitim kurumlarında disiplinin sağlanması, müfredatın uygulanması ve okulun dış ilişkilerinin yürütülmesinde etkin rol oynar. Ayrıca öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve öğrencilerin eğitim süreçlerinin izlenmesi başmuallim tarafından koordine edilir. Bu unvan, günümüzde kullanılmamakta olup, tarihsel anlamda Türkiye’de eğitim yönetimi ve öğretmenlik mesleğinin gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

Geri
Üst Alt