Başmekân, bir devletin, ülkenin veya idari birimin yönetim merkezinin bulunduğu şehir ya da yerleşim yeri anlamına gelir. Genellikle başkent ile eş anlamlı olarak kullanılır ve yönetim birimlerinin, üst düzey idari organların, resmî kurumların ve devlet başkanının bulunduğu yeri ifade eder. Tarihsel süreçte başmekân, devletin siyasi, idari ve ekonomik faaliyetlerinin yürütüldüğü merkez olarak önem kazanmıştır. Bu kavram, özellikle monarşi ve merkeziyetçi yönetim biçimlerine sahip toplumlarda öne çıkmış, zamanla çağdaş devletlerde de yaygın biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Başmekân, ulusal ve uluslararası düzeyde temsil niteliği taşır; devletin resmî törenleri, uluslararası ilişkileri ve merkezi yönetim faaliyetleri bu mekânda gerçekleştirilir. Ayrıca, başmekânın belirlenmesi, devletin coğrafi, stratejik ve tarihsel önceliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Bu terim, hukuk, siyaset bilimi, idare ve tarih gibi çeşitli alanlarda kullanılır ve resmî belgelerde, yazışmalarda ve akademik çalışmalarda yer alır. Başmekân kavramı, ülkenin yönetim merkezi olma özelliğiyle öne çıkar ve merkezi otoritenin sembolü olarak kabul edilir.