Başlatabilmek, bir işi, süreci, hareketi veya durumu başlama noktasına getirmek ya da başlama eylemini gerçekleştirme imkânına sahip olmak anlamına gelir. Bir faaliyeti ya da işlemi başlatabilmek için gerekli olan koşulların sağlanması ve uygun ortamın oluşturulması gerekmektedir. Bu kavram, genellikle bir makinenin çalıştırılması, bir projenin hayata geçirilmesi, bir sürecin yürürlüğe konulması veya herhangi bir yeni etkinliğin başlama aşamasına getirilmesiyle ilgili olarak kullanılmaktadır. Başlatabilmek, bir eylemin ya da olgunun henüz gerçekleşmemiş olmasına rağmen, uygun şartlar oluştuğunda gerçekleştirilebileceğini ifade eder. Teknoloji, üretim, eğitim ve yönetim gibi birçok alanda süreçlerin, uygulamaların ya da sistemlerin başlatılabilmesi önemli bir aşama olarak kabul edilmektedir. Bu terim, hem bireysel düzeyde bir kişinin bir işe başlayabilme yetisini hem de kurumsal veya teknik anlamda bir sistemin ya da mekanizmanın faaliyete geçirilebilmesini kapsar. Başlatabilmek, planlama, hazırlık ve uygun araçların veya kaynakların temini gibi unsurlarla yakından ilişkilidir.