Başlanabilmek, bir işin, eylemin veya sürecin başlatılabilmesi, yani başlangıç aşamasına geçilebilme durumunu ifade eder. Bu kavram, genellikle bir faaliyetin ya da planın uygulanmaya konulmasında gerekli koşulların sağlanıp sağlanmadığını belirtmek için kullanılır. Başlanabilmek, çoğunlukla bir eylemin kendi kendine değil, dışsal ya da içsel bazı şartların yerine getirilmesiyle mümkün hâle gelmesini ifade eder. Bir işin başlanabilmesi için ön hazırlıkların tamamlanmış olması, gerekli izinlerin alınması veya uygun ortamın sağlanması gibi çeşitli koşulların gerçekleşmiş olması gerekebilir. Kavram, özellikle yönetim, organizasyon, eğitim ve üretim gibi alanlarda, planlanan bir faaliyet ya da projenin başlangıcına dair değerlendirme ve hazırlık süreçlerinde kullanılmaktadır. Başlanabilme durumu, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde çeşitli iş ve işlemlerin planlanmasında, sürecin hangi aşamasında olunduğunu ve ilerleme için hangi adımların atılması gerektiğini belirlemede önemli bir ölçüt olarak kabul edilir.