Bir devletin yönetim merkezinin bulunduğu, ülke idaresinin yürütüldüğü ve devletin en yüksek yönetim organlarının yer aldığı şehre başkent denir. Başkentler, genellikle devletin idari, siyasi ve diplomatik faaliyetlerinin toplandığı merkezlerdir. Devlet başkanlığı, hükümet, meclis, bakanlıklar ve yüksek yargı organları gibi temel kamu kurumları çoğunlukla başkentte bulunur. Ayrıca, yabancı ülkelerin büyükelçilikleri ve uluslararası temsilcilikler de başkentte yer alır. Başkentler, ülkenin diğer şehirlerinden idari açıdan ayrılır ve çoğu zaman ülkenin siyasi kimliğini temsil eden önemli bir konumda bulunurlar. Bir ülkenin başkentinin belirlenmesinde coğrafi konum, ulaşım olanakları, tarihi ve stratejik nedenler etkili olabilir. Bazı ülkelerde başkent, tarihi süreç içinde değiştirilmiş ya da özel bir yasa ile belirlenmiştir. Başkent kavramı yalnızca bağımsız devletler için değil, özerk bölgeler veya federasyonlara bağlı yönetim birimleri için de kullanılabilmektedir. Başkent, devletin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan idari merkezi olarak kabul edilir.