Başkanlık, bir kurum, kuruluş, dernek veya devletin yönetim organında en üst düzeyde bulunan ve yönetim faaliyetlerini sevk ve idare eden makamı veya bu makamı elinde bulunduran kişiyi ifade eder. Başkanlık, çoğunlukla yürütme organının başında yer alan, karar alma, uygulama ve kurumun temsil yetkisini taşıyan otorite olarak tanımlanır. Devlet yönetiminde başkanlık, başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerde yürütme gücünün tek bir kişide toplandığı yönetim biçimini belirtir. Bu sistemde başkan, yasama ve yargı organlarından bağımsız olarak görev yapar ve genellikle halk tarafından doğrudan seçilir. Kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarında ise başkanlık, yönetim kurulunun veya genel kurulun başı olarak, toplantıları yönetme, temsil etme ve alınan kararları uygulama sorumluluğu taşır. Başkanlık makamı, görev, yetki ve sorumlulukları ilgili mevzuat, tüzük veya yönetmeliklerle belirlenen bir unvan ve görev alanıdır. Başkanlık kavramı, kamu yönetimi, siyaset, spor kulüpleri, meslek birlikleri ve benzeri pek çok alanda kullanılmakta olup, organizasyonun düzenli ve etkin şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.