Başkaldırıcı, mevcut düzen, otorite veya kurallara karşı gelerek itiraz eden, direnen ya da başkaldıran kişiyi ifade eder. Bu terim, toplumda yerleşik olan yasa, yönetim, gelenek veya uygulamalara karşı çıkma eğiliminde olan bireyler için kullanılır. Başkaldırıcılar genellikle değişim talebiyle hareket eder ve mevcut sistemin yanlış, adaletsiz veya yetersiz olduğunu düşünerek karşıt bir tutum sergilerler. Bu kavram, bireysel veya toplumsal düzeyde ortaya çıkabilir ve siyasi, sosyal, kültürel ya da ekonomik alanlarda görülebilir. Başkaldırıcı davranışlar, kimi zaman pasif direniş şeklinde olabileceği gibi, aktif ve örgütlü hareketler biçiminde de gerçekleşebilir. Bu terim, tarihsel süreçlerde çeşitli toplumsal hareketler, ayaklanmalar veya protestolar kapsamında da kullanılmaktadır. Başkaldırıcı niteliğiyle tanımlanan kişiler, genellikle mevcut otoritenin uygulamalarına karşı çıkan, değişim arayışında olan ve bu doğrultuda çeşitli yöntemler kullanan kimselerdir. Terim, olumlu ya da olumsuz bir değer yargısı taşımadan, yalnızca mevcut düzene yönelik karşıt tutum ve davranışları belirtmek için kullanılır.