Başhekim, bir hastanenin veya benzeri sağlık kuruluşunun tıbbi yönetiminden sorumlu olan en üst düzey hekimdir. Başhekim, kurumun sağlık hizmetlerinin düzenli, etkili ve verimli bir biçimde yürütülmesini sağlamak amacıyla idari ve tıbbi alanlarda yetki ve sorumluluk taşır. Kurum bünyesindeki hekimlerin ve diğer sağlık personelinin koordinasyonunu sağlar, hasta bakım hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar yürütür ve sağlık hizmetlerinin mevzuata uygunluğunu denetler. Ayrıca, hastanenin bütçe planlaması, personel yönetimi, eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi ve hasta güvenliğinin sağlanması gibi idari görevleri de üstlenir. Başhekimler genellikle uzun yıllar mesleki deneyim kazanmış, uzmanlık alanında yetkinleşmiş ve idari yönetim konularında bilgi sahibi hekimler arasından seçilir. Görev süresi ve atanma şekli ilgili mevzuat ve kurum yönetmeliklerinde belirlenmektedir. Başhekimlik görevi, tıbbi bilgi ve tecrübe yanında liderlik, yönetim ve iletişim becerileri de gerektirmektedir. Başhekimler, sağlık kuruluşlarının toplum sağlığına katkıda bulunması, sağlık politikalarının uygulanması ve sağlık çalışanlarının mesleki gelişiminin desteklenmesi gibi amaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürürler.