Başdenetmen, bir kurumda veya kuruluşta denetim faaliyetlerini yürüten denetmenlerin üzerinde görev yapan, denetim süreçlerinin düzenli ve mevzuata uygun şekilde gerçekleşmesini sağlamakla sorumlu olan üst düzey denetim görevlisidir. Başdenetmen, kendisine bağlı denetmenlerin çalışmalarını koordine eder, denetim sonuçlarını değerlendirir ve ilgili raporların hazırlanmasında yetkilidir. Kamu kurumlarında ve özel sektörde başdenetmen unvanı, genellikle belirli bir deneyim ve mesleki yeterlilik gerektiren bir kadro olarak öne çıkar. Başdenetmenler, yürütülen denetim çalışmalarının usulüne uygunluğunu gözetir; ilgili mevzuat, yönetmelik ve standartlara göre işlem yapılmasını temin eder. Ayrıca, denetim sırasında tespit edilen eksikliklerin veya uygunsuzlukların giderilmesi için gerekli önerilerde bulunur ve üst yönetime rapor sunar. Başdenetmenler, genellikle denetim alanında belirli bir kıdeme ulaşmış, ilgili eğitim ve sınavlardan başarıyla geçmiş kişiler arasından atanır. Görev alanları kurumun yapısına ve faaliyet alanına göre değişiklik gösterebilir. Denetim faaliyetlerinin etkin, tarafsız ve güvenilir şekilde yürütülmesi başdenetmenin temel sorumlulukları arasındadır.