Başbayilik, bir kuruluşun ürün veya hizmetlerinin dağıtım ve satış hakkının belirli bir bölge ya da ülke genelinde münhasıran bir gerçek veya tüzel kişiye verilmesi uygulamasıdır. Başbayilikte, başbayi olarak adlandırılan kişi ya da kurum, üretici veya ana dağıtıcı ile yaptığı anlaşma doğrultusunda, o bölgedeki diğer alt bayilere ürün veya hizmet temin etme, dağıtım ağı kurma ve satış faaliyetlerini yürütme yetkisine sahip olur. Başbayilik sistemi, genellikle geniş bir coğrafi alanda etkin ve düzenli bir dağıtım ağı oluşturmak, ürünlerin ulaşılabilirliğini artırmak ve denetim mekanizmasını güçlendirmek amacıyla tercih edilmektedir. Başbayi, üretici firmanın belirlediği politika ve kurallar çerçevesinde hareket eder; satış hedefleri, fiyatlandırma, pazarlama ve müşteri ilişkileri gibi konularda ana firma ile iş birliği içinde çalışır. Başbayilik uygulaması, otomotiv, elektronik, gıda, tekstil ve çeşitli hizmet sektörlerinde yaygın olarak kullanılmakta olup, tedarik zincirinin yönetilmesinde önemli bir rol üstlenir. Bu sistemde başbayinin sorumlulukları ve yetkileri taraflar arasında yapılan sözleşme ile ayrıntılı biçimde belirlenir.