Asbaşkan, bir kurum, kuruluş, dernek, vakıf, oda, sendika veya benzeri bir topluluğun yönetim kurulunda, başkandan sonra gelen ve başkanın yokluğunda onun görevlerini geçici olarak üstlenen kişiyi ifade eder. Asbaşkan, genellikle yönetim kademesinde başkana yardımcı olmak, başkanın verdiği görevleri yürütmek ve gerektiğinde başkanın yetki ve sorumluluklarını devralmakla yükümlüdür. Bu unvan, özellikle sivil toplum kuruluşlarında, spor kulüplerinde, meslek odalarında ve çeşitli resmi ya da özel kurumlarda yönetim yapısının düzenli işlemesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Asbaşkanın görev ve yetkileri, ilgili kurumun tüzük, yönetmelik veya iç düzenlemelerine göre belirlenir ve çoğunlukla yönetim kurulunun karar organı olarak işlev görmesine katkıda bulunur. Görev süresi, seçilme usulü ve sorumluluk alanları kurumun kendi mevzuatında açıkça tanımlanmaktadır. Asbaşkanlık görevi, kurumun yönetiminde sürekliliği sağlamak ve başkanın bulunmadığı durumlarda yönetim boşluğunu önlemek açısından önemli bir işlev üstlenir.