Akademicilik, akademik alanda yürütülen faaliyetlerin, araştırmaların ve mesleki uygulamaların ön planda tutulduğu bir yaklaşımı ifade eder. Bu kavram, bilimsel yöntemlerin, disiplinler arası bilgi alışverişinin ve yükseköğretim kurumlarında sürdürülen çalışmaların temel ilkelerine uygun davranmayı kapsar. Akademicilik, bilimsel bilginin üretilmesi, geliştirilmesi ve aktarılmasında nesnellik, doğruluk ve eleştirel düşünceye önem verilmesini gerektirir. Eğitim, araştırma ve toplumsal hizmet gibi temel üniversite işlevleriyle yakından ilişkilidir ve öğretim üyeleri, araştırmacılar ile öğrenciler arasında bilgi paylaşımının sistemli biçimde gerçekleşmesini amaçlar. Akademicilik, bilimsel yayınlar, konferanslar, seminerler ve benzeri etkinlikler yoluyla bilginin paylaşılmasını destekler ve akademik etik ilkelerine uygun davranışı esas alır. Bu yaklaşım, bilimsel topluluğun standartlarını korumayı, mesleki gelişimi teşvik etmeyi ve bilimsel bilginin evrenselliğini vurgulamayı hedefler. Akademicilik, yükseköğretim kurumlarında yürütülen faaliyetlerin yanı sıra, araştırma merkezleri ve bilimsel kuruluşlarda gerçekleştirilen çalışmalarda da temel bir ilke olarak benimsenir.